Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, mojí mamince 72 let byla stanovena diagnoza adenokarcinom plic T4N1MO st. IIIA. Operace není možná kvůli její kapacitě plic, zprvu jí lékařka přislíbila že půjde do Olomouce a nasadí ji Alimtu, na druhý den řekla, že to nejde protože to pojišťovna nehradí, ale až selže tato léčba tak v 2. linii už jí to dají.Bylo jí nasazeno od 5.3.2012 chemo Carboplatin+ vinorelbin, od 29.3.2012 bude chodit na ozařování 34 dávek a ještě k tomu bude pokračovat v chemu. Neměla vůbec žádné potíže, rakovina byla zjištěna náhodně po kontrolním RTG plic. Můžete mi, prosím, sdělit z jakého důvodu nemohla být léčena Alimtou od začátku a jaká je prognóza do budoucna? Děkuji mnohokrát.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, proč tomu tak přímo bylo u Vaší maminky, ale Alimta má přesná indikační omezení, týkající se histologie a léčby v kombinaci s jiným lékem nebo v monoterapii. To vše musí posoudit samotný ošetřující lékař a navrhnout nejlepší strategii léčby u daného pacienta. Z hlediska prognózy je 5-ti leté přežití počítáno u tohoto stadia na 15% pacientů. Z toho plyne, že jsou i výjimky.
Rakovina plic
Rakovina plic: Dobrý den,dědečkovi 67 let zjistili před 2 měsíci rakovinu plic po vyšetření má horší typ malobuněčný karcinom, T4N2MO, má 2 masy vše v jedné plíci o rozměrech 3cm na 4 cm, ten hlavní tumor je jen 1cm velký. Nyní proběhla první chemo po které se mu začlo lépe dýchat. Od pondělí nastupuje do nemocnice na 5 týdnů, kde dostane agresivnější chemo ještě 3 cykly a 25 x ozařování. Metastáze nemá nikde.Jaká by byla prognoza v případě úspěšné chemo a radio, říkaj, že má dobré výsledky testů a tak mu nasadili i radioterapii a agresivnější chemo. Chemo zatím snáší dobře, pouze vlasy vypadávají.Jaká by byla v tomto případě prognoza, co u vás znamená prognoza dlouhé měsíce nebo roky?Děkuji za odpověď
Veronika Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Malobuněčný karcinom plic sice dobře reaguje na chemoterapii a radioterapii, ale bohužel prognóza bývá tak kolem 1 roku maximálně. Jsou výjimky, proto se nedá přesně k Vašemu dědečkovi vyjádřit.
Rakovina plic
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na prognozu karcinomu plic pooperační staging T2bNxM0(po pravostranné horní lobektomii a apikální segmentotomii dol.laloku lt.dx.).T.č.začínáme první cyklus chemoterapie.Jedná se o muže exkuřáka(17let),67 let,bez genet.onkozátěže v rodinné anamnéze.Děkuji
Zdenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží ještě na histologii a ev. podezření na postižení uzlin či ne. Nějak zde nesedí podání chemoterapie a nepřítomnost postižení uzlin nebo přítomnost metastáz.
Rakovina plic
Dobry den,chcela by som poprosit o radu. Mamina ma rakovinu pluc aj s metastazami, ma uz 6 chemoterapii za sebou, teraz dostala lieky Tarceva. Uziva ale aj velke mnozstvo vitaminov ako reishi, graviola, B17, C, atd. Nedavno som nasla dalsi pokus lieku o liecenie rakoviny s nazvom DCA dichloracetan sodny. Chcela by som sa teda spytat ci by ste mi nevedeli poradit ci sa moze Tarceva a DCA uzivat naraz. Kedze som laik co sa tyka liekov neviem to sama posudit. Velmi pekne Dakujem
Deana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento lék neznám. Není to standardní léčba a o případné interakci s Tarcevou tedy nic nevím.
Rakovina plic
dobry den jsem dva roky po operaci nadoru plic chtel jsem se zeptat jak se projevuji kostni metastaze jestli boli urcita cast kosti nebo jestli mohou bolet kosti v celem tele ja mam jiz bolesti pomalu vsech kosti jsou to nekdy takove stehovave bolesti a nekdy me boli vsechny najednou jako chripkove priznaky ale trva to jiz pul roku je u toho i horkost nebo paleni oci projevuji se takto meta. nebo jde o neco jineho? dekuji
dan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kostní metastázy mohou, ale nemusí bolet. Symptomů je celá řada až k poruchám hybnosti končetin. Nutné je vyšetření scinti kostí, aby byly potvrzeny nebo vyloučeny.
Rakovina plic
Dobrý den,mému příteli byla nalezena rakovina plic,byla nabídnuta chemoterapie T4N2 M1b St.IV VS chtěla jsem Vás poprosit, jak moc je to vážné.Budou to roky nebo jen měsíce předem děkuji.
Son'a
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží ještě na histologii rakoviny plic, ale obecně je to situace stejně velmi vážná, tak jak píši na toto téma opakovaně. Rakovina plic se v tomto stadiu nedá vyléčit, ale podstoupení léčby může život zásadně prodloužit až na dvojnásobek - nicméně je to pořád jen v měsících a nikoli letech.
Rakovina plic
DOBRÝ DEN MÉMU TATÍNKOVI 68 LET DIAGNOSTIKOVALI RAKOVINU PLIC NADOR O VELIKOSTI 1CM MINULÍ TÝDEN PODSTOUPIL PRVNÍ CHEMOTERAPII PROSÍM O RADU NĚCO NA ODKAŠLÁVÁNÍ NEUSTÁLE HO TRÁPÍ SUCHÝ KAŠEL MAMINKA MU KOUPILA SIRUP ALE NEVÍ JESTLI HO MŮŽE PŘI CHMOTERAPII POUŽÍVAT A TAKÉ JESTLI MŮŽE POUŽÍVAT PROPOLIS 1 LŽIČKU DENĚ MÁ 6 DNÍ PO CHEMOTERAPII A ZAČALI HO BRNĚT KONEČKY PRSTŮ NA RUKOU JESTLI JE TO NORMÁLNÍ MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD MARTINA
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na odkašlání je celá řada léků - ten pravý musí určit jeho lékař, který mu podává chemoterapii a který pacienty vyšetří. Propolis neškodí ani nepomůže, takže klidně. I placebo efekt je důležitý.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore,mám maminku je jí 60 let,má rakovinu plic T4N2(?)M1b St.IV VS.Steatosa jater,nadledvina vlevo.Spirometrie FVC 69...70procent,FEV1 65....63procent,FEV 1procento FVC 80... 77procent, už rok hrozně kašle,až ted šla k doktorce doporučila chemoterapii nebo radioterapii bohužel tomu nerozumím,už se to prý nedá vyléčit.Prosím je to tak vážné děkuji
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, pokud je onemocnění rozšířené do organismu, což podle popisu je, tak se tato rakovina nedá vyléčit a stav je velmi vážný. Chemoterapie a radioterapie mohou částečně onemocnění přibrzdit, ale ne na dlouho. Prognóza je individuální dle celkového stavu pacienta.
Rakovina plic
Dobry vecer pane profesore,chtela bych se zeptat mamince zjistili rakovinu plic delali CT,vzorek brali Bronskopii.Jde na operaci,ale presne to nevime co a jak jde 5.3-6.3.2012.V pondeli jde do Usti aby ji zjistily kapacitu plic pred operaci.Je tam napsano EPIDERMOIDNI KARCINOM dolniho laloku prave plice T2bNOMX S+/ /A , 38 a 39 okrsek nevzdusne plice velikosti 6x6,5x6cm mohl by jste mi alespon neco k tomu povedet je nejaka sance,ze to bude dobre ja vim neda se vse urcit,ale alespon trochu,kourila 20-30 cigeret denne ted nesmi,kdyz jde na kapacitu plic zjisteni moc dekuji za Vasi odpoved Jana
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic je velmi špatná k léčení a k vyléčení. Záleží na tom, zda onemocnění není rozšířené i do jiných oblastí v organismu a pokud ne, tak pak na kompletní resekci nádoru a zjištění, že nejsou postiženy uzliny v místě nádoru. Kouření cigaret je vyvolávajícím činitelem. Dle popisu bude rozhodující operace, pak se uvidí, jaká je přesně histologie a ev. postižení uzlin.
Rakovina plic
Dobrý den,mé mamce našli nádor na plicích.Později přišli,že má metastáze na játrech a žaludku.Operace není možná jen chemoterapie.Kolik času má a jestli má cenu podstupovat chemoterapii? Bylo jí řečeno,že má 4 měsíce a s chemot.ješte 3 navíc.Její zpráva zní:Jde o bunky modeovanými jádry,spíše menší velikosti bez jaderek v některych místech zachycená jemná metachromaticky se barvící granulace citoplazmy.Závěr:obraz nízce diferencovaného maligního tumoru.Je B 1575/12 Děkuji a prosím pravdu Lada
Lada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Histologie není úplná, proto se k tomu nemohu vyjádřit, ale pokud jde o rakovinu plic, tak je situace vážná kdykoli. Diseminované onemocnění jako je tohle má průměrnou dobu přežití s chemo a radioterapií kolem 14 měsíců, bez léčby polovinu.
Rakovina plic
Dobrý den u manžela 61 let před měsícem zjištěn nemalobuněčný karcinom plic T2bNOM1b 4.st a 2 metastázy na mozku - v pondělí začne ozařování mozku a chemoterapie - jaká je prognoza ? Nikdy nebyl nemocen - nyní za měsíc zhubl 10kg. Nyní před 2 dny se ještě přidala těžká esophagidita 3 st-nemůže polykat.Děkuji za odpověď Eva
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Diseminované onemocnění karcinomu plic je velmi vážná záležitost. Bohužel se nedá vyléčit, ale radioterapie a chemoterapie prodlužují život až 2x. Statistika je bohužel u tohoto onemocnění velmi špatná. Přežití při léčbě v průměru 14 měsíců. Individuálně může být však i vyšší.
Rakovina plic
Dobrý den, tatínek má 60 let s nemalobuněčním nádorem na plicích a metastázi kostí. Ted bude mít 4 chemoterapií. Dá se prodloužit ještě život Tarcévou? A kdy je vhodné ho nasadit? Moc děkuji za celou rodinu.
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tarceva je moderní cílená léčba. Funguje jen u určitého typu onemocnění, což musí posoudit jeho onkolog. Nutno provést patřičné testy, zda by mu Tarceva ponohla či ne.
Rakovina plic
Dobrý den,prosím o radu, jaká je prognoza u 65 - ti letého muže,kterému byl nalezen malobuněčný karcinom cca 1 cm velký, ostatní výsledky vyšli dobře, nikde nemá metastáze. Zprávu nyní nemám bohužel k dispozici.Děkuji za odpověď.
Veronika Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto rozsahu je prognóza velmi dobrá, pokud proběhne patřičná onkologická léčba. Nutno však vyčkat, zda se neobjeví metastázy.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, mamince je 72 let a byla diagnostikována rakovina plic C343 ZN - dolní lalok, pokročilý karcinom, zřejmě III. stupeň. Koncem minulého roku byla gamanožem ošetřena metastáza na mozku. Další Dg jsou: I742, C793, Z988, I702, I10, D688, N300, M8411. Doporučena byla chemoterapie, ale váháme, maminka je velmi slabá, byla jí vyoperována část dolního pravého laloku, navíc má ucpanou tepnu LHK, velmi špatně se jí dýchá,teď se přidaly otoky nohou, bere spoustu léků, mj. i morphin na bolesti té ruky. Uvažujeme o MMS kapkách nebo sodě. Prosím o Váš názor, zda podstoupit chemoterapii nebo raději alternativní léčbu. Nechceme, aby měla ještě více bolestí, víme, že prognéza není moc dobrá. Děkuji předem za Váš názor.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Alternativní léčba se dosud neukázala v žádném případě jako účinná. Je to jen placebo efekt, tedy psychický, což je taky někdy dobré. Zda má pacientka podstoupit chemoterapii nebo ne může určit jen ošetřující lékař, který Vám taky řekne rizika a účinnost. Metastatický karcinom plic je velmi vážná diagnóza, která se nedá vyléčit. Chemoterapie společně s radioterapií však prodlužují život až dvojnásobně oproti jen sledování.
Rakovina plic
Dobrý den, mému tatnkovi (68 let) vyoperovali plicní nádor (odstranili celý střední lalok + přilehlé uzliny), záver z histologie zní Adenokarcinom, grade 2, stage pT2a pNa, 13 uzlin z toho 8 s metastázou. Prosím jaká je v tomto případě prognóza, bude nutná další léčba, tatínek nám nechce nic říci, přestal komunikovat a my nechceme naléhat. Děkuji za jakoukoliv informaci.
Kamila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda jsou nebo nejsou přítomny vzdálené metastázy a na tom, zda jsou postiženy uzliny na straně nádoru nebo i na druhé straně. U stádia II je 5 leté přežití počítáno na 25% a u stádia III je to 15%. V přítomnosti vzdálených metastáz je bohužel situace ještě horší.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, mamince byla diagnostikována rakovina plic, tedy Ca bronchogenes pravé plíce-adenoca T3NxM1b. st.IV s generalizací do CNS, stp. paliat. radioterapii CNS 30Gy. Příští týden by měla zahájit chemoterapii. Mohu poprosit o zhodnocení a prognozu, jak dalece je to vážné?Děkuji za Vaši odpověď
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi vážné. Rakovina plic s metastázami se nedá vyléčit, ale dá se léčit. Nicméně prognóza je často velmi špatná. Existují i jisté výjimky, ale není jich mnoho. Metastázy do mozku jsou většinou již velmi vážnou komplikací.
Rakovina plic
dobry den pane doktore ,me tete diagnostikovali rakovinu plic s metastazema na pruduskach .prudusnici ,nadlevinkach a zacina to i na ledvinach dneska dostala teploty ,pri poslednimu chemu zvracela cernou hmotu.Myslite ze se blizi konec? dekuji
renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o velmi pokročilé onemocnění, které nelze vyléčit v současné době, ale chemoterapie dokáže prodloužit život až 2x oproti tomu, kdyby se vůbec neléčilo.
Rakovina plic
Dobrý den, pane profesore. Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně prognózy mého tatínka jemuž byla milulý týden určena diagnóza C348-spinocelulární karcinom plíc pr. plíce, T3N3M1, st. IV. Dále jsem ze zprávy, kterou mi bohužel tatínek nechtěl dát k okopírování stačila přepsat tuto informaci: nudistinální uzliny a meta v podkoží v pr hypochondriu. Den po zjištění diagnózy podstoupil první chemoterapii jelikož operace není možná a od této doby má velké problémy ( nechutná mu a už při pohledu na jídlo se mu dělá zle ) s příjmem potravy a výrazně hubne, stěžuje si na návaly na zvracení, kyselo v ústech a neustále vykašlává husté táhnoucí se sliny. Jde o vedlejší účinky chemoterapie, ustanou tyto obtíže? Děkuji za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění metastatické, tak je prognóza špatná, zvláště u karcinomu plic. 5 let přežívá tak 2-3% pacientů. Většinou je průměrná doba přežití, při léčení, kolem 14 měsíců, při neléčení tak 8 měsíců. Záleží na mnoha faktorech, ale taky vidíme pacienty, kteří přežívají i několik let. Je to velmi individuální.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, před 4 měsíci si taťka našel bulku na levé klíční kosti o průměru cca 1cm,výsledky histologie - rakovina, metastáza. Prodělal různá vyšetření, aby našli primární nádor, neúspěšné. Na PET/CT objednán až nyní, za více než 3 měsíce po 1. operaci!!!DG: Tumor nejasného orriga - není vyloučen NSCLC TX N1M1 st IV (oba plicní hily, mediastinum, krk, nadklíček a podklíček vlevo). Je možné, že se za ty 3 měsíce nádor tolik "rozlezl"? A jaká je, prosím, podle Vás PROGNÓZA? st IV znamená stádium rakoviny? A jaké jsou procentuelní šance na vyléčení? Měl nastoupit už chemoterapii na ORL, ale místo toho dělali ještě rentgen plic a zítra jde zase na bronchoskopii a podle výsledků by pak léčba probíhala na plicním. Je v léčbě velký rozdíl? Příjde mi, že se informace s každým vyšetřením mění a ráda bych celou situaci pochopila. Taťka nemá "navenek" vůbec žádné problémy ani bolesti, má velice dobrou chuť k jídlu... Děkuji za Vaši odpověď!
Gabriela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To, zda onemocnění se tak rychle diseminovalo nebo již bylo diseminováno před 3 měsíci Vám neřeknu, ale stadium IV. je vážná situace, kterou u většiny nádorů neumíme vyléčit, zvlášť pokud by se jednalo o rakovinu plic.
Rakovina plic
Pane profesore, prosím můžete mi odpovědět: můj manžel má 49 roků, jbyl silný kuřák (40-60 cig. denně)-nyní se snaží kouření omezovat. 3.11.2011 mu byla diagnostikována: NSCLC horního laloku I.dx. Středně diferencovaný invazivní primárně plicní adenokarcinom, min.T2bN3M1a, st.IV. Metastázy má pouze v plicích. Nyní půjde na 3.chemoterapii - prý dobře reaguje - metastázy se zmenšují, i méně kašle. Původní prognóza byla několik týdnů,to se na štěstí nevyplnilo. Prosím, jak dlouho může žít? Bude mít bolesti? On sám zatím věří v možnost operace, ale ta je nemožná. Děkuji velice za odpověď.
Alena K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognóza u metastatického onemocnění plic je bohužel špatná. Individuálně Vám nikdo neřekne, to by bylo neseriózní, ale v průměru tito pacienti žijí u st.IV., při probíhající léčbě, 14-16 měsíců. Bolesti nemusí mít a když tak se dají velmi dobře tlumit. Diseminované onemocnění se bohužel většinou operovat nedá.
Rakovina plic
Dobrý den . Manžel má po operaci plic , kvůli nádoru . Má za sebou chemoterapii a ozařování . Prosím jaké má vyhlídky a co ho může čekat při tomto nálezu : Stp.horní lobektomii 1.dx.pro bronchogenní adenokarcinom v apikálním segmentu pravého horního laloku plic.pT1b,pN2,MO /8140/3 adenokarcinom grade 2 . Za odpověd předem děkuji a naschledanou
Marie T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění bylo již v lymfatických uzlinách, proto je riziko návratu onemnocnění velké, navzdory operaci, chemo a radioterapii. Časté kontroly plic mohou včas odhalit relaps, aby se mohlo včas opět zasáhnout.
Rakovina plic
Dobrý večer - manžel prodělal operaci plíce - dg. Adenokracinom plic I. dx I. med. pT1N0M0, dle histologie invaze do krévní cév (stp. střední lobektomii) - chemoterapii ani ozařování neprodělal. Prosím o zhodnocení závažnosti onemocnění (např. od lékaře RZS, kterého jsem manželovi musela zavolat z důvodu jiného zdravotního problému, jsem se dozvěděla, že diagnóza je závažná, něco podobného jsem slyšela od praktické lékařky). Manželovi bylo onkologem sděleno, že nádor byl odstraněn a další léčba není nutná. Takže teď nevím. Děkuji za odpověď. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při takto malém nálezu a opravdu kompletní resekci se další zajišťovací léčba neprovádí. Nicméně, je to závažná diagnóza a onemocnění se může vrátit, proto je nutné, aby měl pravidelné kontroly CT plic a další, aby se ev. relaps onemocnění zjistil včas. Riziko návratu onemocnění není u Vašeho manžela velké, ale je, proto jsou kontroly nutné.
Rakovina plic
Dobrý den,dnes našli u mého tatínka 65let bronchogenní karcinom pravého dolního laloku s Ca pleuritis, T4, N2, M1a,st. IV,diag. C 34,8 pochopila jsem že jde o rakovinu plic, jako léčbu mu nabídli chemoterapii. Prosím, můžete mi napsat jak moc vážné to je? zda chemoterapie pomůže?Předem moc děkuji za radu. S pozdravem Jarka
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na přesné histologii, ale pokud je onemocnění rozšířené po organismu - M1, st. IV., tak je to záležitost vážná, která se nedá vyléčit. Dá se léčit chemoterapií, radioterapií a podle histologie i biologickou léčbou, které prodlužují kvalitní život.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore.Můj tatínek 70let před 14 dny na různá vyšetření.Ve zprávě má: Pokročilý nález s meta paketem nadklíčkových mízních uzlin a v.s. mts OSS s velkou bolestí LS páteře ( dle scinti zde zvýš. vychy t. RF + oblast levého ramen.kloubu). Dg.: C34,1 Ca pulm.lobi sup.1 dx. T3N2MX, nadklíček 1.dx., v.s. OSS, cytologicky prokázané malig Včera aplikace 1.serie CHT.Jakou prognozu tato diagnoza má.Děkuji Vám za Váš čas a odpověď.
Danuše Krčová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takto pokročilý nádor je vážná záležitost. Onemocnění je pravděpodobně již i v kostech. Takové onemocnění neumíme vyléčit. Bude rozhodovat, jak reaguje na chemoterapii a radioterapii a jeho celkové kondici. Léčba je náročná i pro pacienta. Individuální prognóza se nedá takto určit. Obecně v průměru, pokud se pacienti dožijí jednoho roku, tak je to dobrý výsledek. Znám, ale případy, které žijí řadu let.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, Otci,74 let,byl diagnostikován nemalobuněčný karcinom.PAP IV,T3,N3,M1.Objemný tumosoní infiltrát dx plíce dorsálně,suboleurálně,výrazná mediastinální lymfadenopatie,větší uzlina dx hilu.Ostelyt.ložisko Th6.Sporné ložisko S7 dx v oblasti jater,spíše hemangiom. RE.nediferencovaný karcinom dol.laloku plic vpravo,postižení hlavní kariny,uzlin mediastina,skeletu Th6. Indikována paliativníaktinoterapie Th páteř. Jinak je otec chodící,jí,ale výrazně zhubl.Pomohla by v jeho případě biologická léčba,kterou v Českých Budějovicích neprovádí a nejbližší ústav doporučili eventuálně Plzeň? Děkuji
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění je to rozsáhlé a prognóza tedy bohužel špatná. Biologická léčba se u karcinomu plic provádí, záleží však na některých biologických parametrech, které je nutno předem vyšetřit. Ani při použití biologické léčby není karcinom plic však vyléčitelný, ale je léčitelný. V Českých Budějovicích je Komplexní onkologické centrum, které by mělo vše zajistit a léčbu i nasadit.
Rakovina plic
Dobrý den,zajímalo by mě, jakou rychlostí roste dlaždicobuněčný karcinom G2 (poprosím o nějaké přirovnání, ,například kolik cm za měsíc, rok..) Je možno, aby rostl i při probíhajícím ozařování? Případně za jakou dobu po ozařování může začít opět růst? Děkuji.
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Růst je exponenciální. Tedy čím větší ložisko, tím rychleji roste. Při radioterapii nemusí být efekt vidět okamžitě, ale až za 2-3 měsíce.
Rakovina plic
Dobrý den, dnes jsem Vám psala ohledně mého tatínku, kterému byla diagnostikována rakovina plic.Pro zhoršení stavu ho dnes odvezli do nemocnice (o dva dny dříve než tam měl jít) a doktor na příjmu mu řekl, že ten nádor je tak velký, že už nemá naději.Nemůže pořádně dýchat, protože má v plících vodu a postupuje mu nahoru.Každopádně jsme se zkusili spojit s FN Motol, jestli by nám tam aspoň trochu nepomohli, ale ještě nic konkrétního nevíme.Já jen pro doplnění, aby bylo možné aspoň zčásti odpovědět, i když nevíte přesnou diagnozu.Děkuji
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
tak jak jsem uvedl dříve. Konzultace ve FN Motol je však zcela na místě.
Rakovina plic
Dobrý den, mému tatínkovi (67) nedávno diagnostikovali rakovinu plic.Má nádor o velikosti 6-7 cm v levém plicním laloku, který nejspíše i částečně zasahuje k bránici.Ještě nejsou všechna vyšetření, nyní je doma a do nemocnice půjde za dva dny.Budou mu dělat CT břicha a možná ještě nějáká vyšetření.Doktor říká, že je to neoperovatelné.Když ho propouštěli, dostal opiáty proti bolestem a ve vedlejších účincích je i zácpa, kterou bohužel trpí.Zkoušeli jsme mléko, švestky.. ale nic mu nepomáhá.Otékají mu nohy a asi se mu dělá další voda na plících.Špatně dýchá, nemůže spát.Chtěla bych se zeptat, jestli ta zácpa může být opravdu těmi prášky a jakou má šanci na uzdravení nebo aspon na částečné zbavení nádoru?A také mě ještě napadlo, jestli by to nešlo řešit transplantací plic?Zatím to totiž vypadá, že zatím metastáze nemá.Předem děkuji za odpověď.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
POkud se týká zácpy, tak průvodním vedlejším účinkem opiátů je právě zácpa. Pokud není jiná příčina, tak je to pravděpodobně z opiátů. Používají se běžná laxativa. Prognoza závisí na histologii a dalším rozšíření onemocnění. Pokud je nádor neoperovatelný, tak je prognoza vždy horší. Hodně však záleží na histologickém typu. Transplantace se pro nádor plic neprovádí. Dosavadní výsledky nejsou povzbudivé, spíše naopak.
Rakovina plic
Přeji dobrý den, měl jsem : nediferencovaný ca pravého horního laloku s prorůstáním do mediastilní pleury s intimním vztahem k jícnu bez prorůstání do něj - CT mozku, SONO Jater, SCINTI skeletu bez zn. metastáz. Proved. pravostr. horní lobektomie+ system. lymfadenektomie mediastina- pleura bez nálezu s výjimkou mediastinální pl. v terči cca 4x4 dors. nad jícen, ostatní plíce bez patol. změn, tu neprorůstá do žádného mediastinálního orgánu, , v 1 místě intimní vztah k jícnu v terčíku cca 1cm, ale neprorůstá, zde výkon makro radik. Hist. Resektát : běl.lož. subpleurál 45x35x25 mm, mikro-nediferenc. ca, místy tvoří náznaky žláz struktur, nekrot v centru, neprodukuje mucin, místy anaplast. charakter, peribronchiál.uzl 1/0, mediast.uzl.4+3/0.Po operaci prevent. 4 systémové chemo CDDP+VRB. Přežívám již skoro 5 let bez nálezu na pravidelném CT Přes přetrvávající problémy s únavou, neuropatií apod. to beru jako velký úspěch. Je možné, že by se nemoc nevrátila ? Děkuji za jakoukoliv odpověď
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění bylo evidentně velmi malého rozsahu a operace byla kompletní. Jinak gratuluji, že s takovu diagnózou jste stále mezi svými blízkými. Onemocnění by se již pravděpodobně vrátilo, nicméně musím říci, že vidíme i návraty po mnoha letech. Nikoli však u Vaší diagnózy, tam je to většinou dříve. Proto považuji Váš výsledek za velký úspěch a jste příkladem toho, že není třeba házet flintu do žita jakmile se člověk dozví diagnózu rakoviny. Držím palce, aby to vydrželo dalších mnoho let.
Rakovina plic
Dobrý den, manžel prodělal operaci plic s diagnózou Adenokarcinom plic I.dx.I. med. pT1N0M0 s invazí do krévní cévy (angioinvaze) - bez jakékoliv následné léčby. Prosím o sdělení, jak moc je diagnóza závažná. Děkuji za odpověď. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato diagnóza je velmi závažná, ale rozsah onemocnění u Vašeho manžela je velmi malý, proto pokud byla operace kompletní, tak má pomněrně dobrou šanci. Nicméně, opatrnosti nikdy nezbývá. Je to přece jen rakovina, proto jsou nutné časté kontroly, zvláště v prvních 3 letech, zda se onemocnění nevrátilo.
Rakovina plic
VÁŽENÝ PANE PROFESORE ,MŮJ BRATR JE PO OPERACI NÁDORU NA PLICÍCH,NÁDOR BYL PŘIROSTLÝ K SRDÍČKU,BLIŽŠÍ INFORMACE NEVÍM,PODSTOUPIL JÍ VČERA,DOKTOR MAXIMUM ODEBRAL,SÁM DÝCHAL PO OPERACI,MYSLÍM SI ,ŽE TO JE DOBRÁ ZPRÁVA NA VYLÉČENÍ,BRATROVI JE 59 LET DĚKUJI ZA ODPOVĚD
IRENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda je vyléčen či ne není jednoznačně jasné, protože neznám histologii nádoru a taky ne v jakém rozsahu se podařilo nádor odebrat. Zda celý nebo jen část. Nicméně je nutné, aby dle histologie, byl dále konzultován na patřičném oddělení nebo klinice.
Rakovina plic
Dobrý den, mému otci 52let. byl zjištěn malobuněčný karcin plic- rozšíření do "hrotů" co to prosím znamená? Je po první chemoterapii má bolesti, špatně se dýchá a neustálé nevolnosti) Jaká je šance na uzdravení? Děkuji Vám moc. Jana
Jana H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi se tím myslí plicní hroty, tedy periferní, horní část. Každopádně je to velmi závažná diagnóza, kde chemoterapie může pomoci k prodloužení života. U tohoto onemocnění se nedá mluvit o vyléčení. Bolesti a jiné symptomy se však dají velmi dobře medikamentozně zvládnout.
Rakovina plic
jáká je šnace na vyléčení při diagnoze: cytologie z bronchoskopie PAP V - nonmalobuňěčný epidermoidní CA. ? Děkuji
stáňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na rozsahu onemocnění. Jak velké je onemocnění, postižení lymfatických uzlin, zda se dá operovat či ne atd.
Rakovina plic
Dobrý den. Můžete se vyjádřit k názoru, že kuřák si svou léčbu rakoviny předplatí na daních? Vezměme si 60letého člověka, který má rakovinu plic. Na krabičku cigaret připadá DPH a spotřební daň 50 Kč. Náš pacient kouří již 40 let jednu krabičku denně, takže státu odvede 40 let * 365 dní/rok * 50 Kč/den = 730 000 Kč (pro zjednodušení zanedbejme inflaci a úročení). Na kolik přijde léčba rakoviny plic, která se - jak je myslím obvyklé - nezachytí úplně v počátcích? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jen na lécíchcílená, biologická léčba) stojí jeden rok cca 1 milion Kč, k tomu všechnu ostatní péče - lékař, sestry, radioterapie, další léky, režie zařízení. Celkově se to může blížit 2 milionům/rok. U pokročilého onemocnění se dá v mediánu uvažovat o přežití kolem 1,5 - 2 roky. Je to ovšem medián, vždy existují výjimky.
Rakovina plic
Rakovina plic: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může osoba (muž, 52 let), která prodělala rakovinu plic, operace proběhla před 2 lety, odjet na dovolenou k moři (Chorvatsko) na 16 dní koncem srpna. Jaké je riziko, že by se mohla nemoc vrátit? Na internetu jsou rozporuplné odpovědi a my bychom chtěli vědět, jestli toto podstupovat nebo raději nikoli. Předem Vám velice děkuji za radu. Se srdečným pozdravem Jitka Mrázová
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě, že onemocnění je stabilizované nebo lépe, když nejsou známky onemocnění vůbec, tak nic danému pobytu nebrání. Ale obecně nedoporučujeme se vystavovat silnému slunečnímu záření. Tedy plavat ano, ale nesmažit se na pláži, pobyt u moře jen pod slunečníkem nebo v dobře klimatizované kavárně - to poslední jen na ulehčenou, ale pochopitelně nekouřit
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se laicky zeptat, proč se u pacienta s odoperovaným karcinomem v plíci, u kterého je po zjištění ztráty červených krvinek patrné, že je zasažen i krevní oběh, čeká s transfůzí až před chemoterapii? Od operace do chemoterapie, tj. měsíc až dva, mu tak v těle koluje zasažená krev.
Jan Karas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, čemu říkáte zasažení krevního oběhu. Asi máte na mysli možný rozsev nádorových buněk krevním oběhem, ale transfuze na tohle nemá vůbec žádný vliv.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore. Můj mladý, blízký příbuzný je asi měsíc po odstranění pravé plíce z důvodu nálezu karcinomu o průměru asi 6,5cm, neprorůstající do hrudní dutiny ani průdušek. Postižena hilová uzlina bez přerůstání do okolí. Lymfatické uzliny většinou prorostlé s přerůstáním do okolí a cév. T2b, N2, MX, G4. Předběžně informován, že ho čeká chemo a radioterapie. Na co se máme dál připravit? Jak nejlépe se můžeme teď zachovat? Nevíme jestli zvolit nespecializovanou onkologii v místě bydliště, nebo některou vzdálenější patrně pneumoonkologii. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Jan Vrbata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě zásadní je specializované buď pneumoonkologické pracoviště nebo Komplexní onkologické centrum. Jsou v nich větší možnosti jak systémové léčby, tak i jiných modalit léčby. Seznam pracovišť je na www.linkos.cz
Rakovina plic
Dodatek k otázce: Od té doby se stav zhoršuje opětovně zvrací úbytek na váze 5 kg (nyní váží 40 kg), Její onkologický lékař pailiativní chemoterapii zamítá a my nevíme co v současné době dělat - jak pokračoavt v léčbě. Máme pocit že lékaři tzv. od toho dávají ruce pryč, i když maminka má přesto všechno sílu a chuť bojovat. Děkujeme za názor a odpověď její syn Marek
Marek Kovářík (kovamarek@gmail.com)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
platí viz výše
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, Moji mamince (55let) byl zjištěn tumor na levé plíci (únor 2011 po bronchoskopickém vyšetření). Histologicky malobuněčný nebo nízce diferencovaný spinocelulární karcinom, T4,N2-3,M1,st.IV (C34.0). Obstrukční atelektáza horního laloku levé plíce (J98.4), Susp. maligní lymfadenopatie mediastinálních LU (C77.1), Susp. metastaické postižení skeletu dle scintigrafie - th6-9 (c79.5), Susp. meta postižení nadledvin dle CT (C79.7), respirační insuficience v úvodu (J96.0), chron. obstrukční plicní nemoc (J44.9), Stopfumator (F17.1), alergie na ajatin v OA (Z88.8), osteroporóza v dok. (M81.99), St.p. AE bilat., FA: Cipralex 10 1-0-0, euphyllin 200 1-0-1, omeprazol 20 1-0-0, degan 1-1-1, Transtec 35ug á 72 hod., atrovent d.p. , snímek plic vleže. Homogenní hutné zastínění celého levého hemithoraxu s přetažením mediastina doleva, Pravá plíce bez infitrativních či ložiskových změn (rtg. 2.7.2011),Duben 2011 prodělala radioterapii v MOÚ Brno,
Marek Kovářík (kovamarek@gmail.com)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno si uvědomit, že onkologická léčba nemusí být vždy pro pacienta prospěšná, ale že v určitou dobu již nepomáhá nebo může pacientovi způsobovat vážné problémy. Každopádně v MOÚ je konziliární ambulance, kde lze tento stav konzultovat, protože lékaři vždy mohou pacientovi aspoň pomoci od symptomů, když už nemohou onemocnění vyléčit.
Rakovina plic
Dobrý den, moje maminka (53let a 4měsíce nekuřák) před půl rokem na rentgenovém vyšetření neměla nic abnormálního a po půl roce se jí tam něco objevilo. Tak ji poslali na cetéčko a bronchoskopii, kde ji zjistili že má malobuněčnou rakovinu plic, která se ji šíří. Nasadili jí chemoterapii. Vím že se jedná o vážné onemocnění, které se nedá vyléčit jen nějakým způsobem pozastavit nebo alespoň spomalit jeho šíření. Ale existuje nějaký lékař nebo nějaké centrum, kde po zaslání výsledků prošlích vyšetření by mi sdělili jejich názor na danou nemoc a hlavně na následnou léčbu. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, obratte se na nejbližší Komplexní onkologické centrum - jejich seznam je na www.linkos.cz, tam Vám poradí.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore. Obracím se na Vás, jako na skvělého a doktora, který nemá konkurenci. Prosím Vás o zhodnocení údajů, které Vám napíšu a Vaší prognozu. Jedná se o mého strýce věku 60let. Diagnoza-ZN-dolní lalok, bronchus nebo plíce, Sekundární ZN kosti a kostní dřeně, Sekundární ZN nadledvinky v.s.CHronická obstruktivní plicní nemoc NS.Bronchogenní karcinom P plíce T3N3M1s generalizací do skeletu a susp. nadledvin histo:málo diferencovaný adenoca. Dále je ložisko kulovité v P střední plíci. Centrální plicní tumor vpravo s meta rozsevem v obou plicních křídlecha v.s.generalizací do obou nadledvin, lymfadenopatie mediastina a obou hilů. Strýc má velké bolesti ramene, hodně zhubl, stále kouří, ale po psychické stránce velice dobré. Kdyby to bylo možné a propouštěcí zprávu Vám poslat, aby jste zhodnotil správnost léků, které mu podávají. Neustále zvrací, a chemoterapii mu přerušily. Pokud není možné Vám prop. zpr. posla, tak to vypíšu sem. Moc jsem Vám vděčná a děkuji za odpově
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při potížích není možné provádět úpravu léku po internetu. Pacienta je nutné vidět a vyšetřit osobně. Nejlépe je samozřejmě se obrátit na svého lékaře, který pacienta zná. Pokud byste chtěli konzultaci v Masarykově onkologickém ústavu, tak je taky možná a to přímo na konziliární ambulanci, kde je nutné se předem telefonicky objednat. Další informace jsou na www.mou.cz.
Rakovina plic
Jsem po operaci rakoviny plic.Část levé plíce odstraněna.Následovala chemoterapie,tři cykly po dvou návštěvách.Po operaci jsem 6 měsíců,po chemoterapii 4 měsíce.Mohu vycestovat k moři.Jestli ne ,tak proč.V současné době žádné problémy nemám. Je mi 55 let. Slyšel jsem o tom dosti protichůdné názory.Děkuji za odpověď.
Jiří Velek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se cítíte dobře a Váš zdravotní stav dovoluje cestování, tak nevidím důvodu, proč byste nejel. Doporučuji, ale abyste se o tom poradil se svým onkologem, který přesně ví v jaké stavu je Vaše onemocnění.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore,rád bych vás požádal o vyjádření a prognoze onemocnění tatínka.Dg.Bronchogenní Ca LHL plic s mediastinální lymfadenopatii,susp.meta dol.laloku levé plíce klas. T4N3MO st.IIIB,hist.středně difer.neuroendokrinní karcinom 824O/32.Otec se léčí již rok má za sebou chemoterapii a ozařování,nyní již 3 měsíce se nic nedějedle Ct vyš. nedávno T4N3M1,více informací nevíme.Prosím jaké jsou další šance na léčbu,prosím o vysvětlení onem. a prognozu.Děkuji
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění je evidentně diseminované (M1), proto se nedá vyléčit. Další postup většinou probíhá podle lokalizace onemocnění a hlavně reakce na danou léčbu. Možnosti jsou chemoterapie a radioterapie. Pokud onemocnění nereaguje na tyto modality léčby, tak se ukončuje pro neprospěšnost.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, mamince byla zjištěna rakovina plic. Podstoupila lobektomii. Histologie: dolní lalok pr.plíce s tumorem 7x6x4cm,mikroskopicky invazivní,nízce diferencovaný spinocelulární karcinom bez keratinizace,značně nekroticky změněný,nelze vyloučit angioinvazi, prorůstá téměř pod viscerální pleuru.Reamputovaný bronchus bez maligních nádorových struktur. N1 uzliny - v uzlinách RC1 zachycen nádor stejného typu. N2 uzliny bez průkazu nádorových změn Imunohistocehemické vyšetření: TTF-1 - negativní v nádorových elementech CKAE1/3 - pozitivní v nádorových elementech Speciálním barvením. hlenotvorba neprokázána. Závěr: invazivní spinocelulární karcinom dolního plicního laloku,velikosti 7x6x4cm,nízce diferencovaný,rozsáhle nekroticky změněný,nedosahující k okrajům operačního výkonu,metastaázující do lymfatické uzliny označené RC1. 8070/3 G3 C34 pT2b N2 MX. Patologické stadium dle AJCC: IIIA Prosím jaká je šance na uzdravení a jaká je prognóza onemocnění. Děkuji mockrát
Michael
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se jedná o velmi vážnou záležitost, která má malou pravděpodobnost na celkové vyléčení. 5-ti leté přežití se u stadia IIIA uvádí kolem 15%. Závisí jednoznačně na celkovém stavu pacientky a kompletnosti operace, zda byl nádor celkově odebrán či ne, což při postižení N2 je vždy diskutabilní. Bude absolvovat zajišťovací léčbu a pak častá kontrolní vyšetření, aby se na návrat onemocnění přišlo, co možná nejdříve.
Rakovina plic
Dobrý den,mám dotaz ohledně manžela.Má nález :spinocerulární karciom plic v S2 vstupně 50/25mm po chemo a ozařování bez efektu byl přijat do HR Králové na BIOléčbu,nyní byla též ukončena provedeno srovnání,nyní na CT kavitujícítumor objemově větší 80/65mmjiž signifikantní progrese plus progresei invaze do mediostina.Opět je předán do Liberce.Je prosím nějaká naděje?Operace prý není možná.Děkuji.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nádorové onemocnění nereaguje na současnou dostupnou protinádorovou léčbu, tak je situace vážná a možné je pacientovi pomoci jen léčbou symptomů a podporou celého organismu. Nicméně protinádorová léčba zřejmě selhala, proto její další podávání je pro pacienta neprospěšné a může mu spíše uškodit.
Rakovina plic
Dobrý den, omlouvám se, druhý den po vyřčení diagnozy metastaze na plicích nám pan doktor sdělil, že se jedná o omyl, podrobnější zkoumání rentgenu toto neprokázalo. Nádor z mozku se prý opravdu nešíří do ostatních orgánů. Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takže, všechno je vlastně jinak.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore. Minulý rok v prosinci byl mému otci-62 let-vyoperován nádor na mozku-53x44x48mm-grade 4.Nyní má otec po ozařování a měla následovat biologická léčba(vzhledem k tomu,že je možnost,že bude otec zařazen do studie izraelské firmy Novo-Cure-studie TTF-stále doufáme).Bohužel u otce došlo k prasklině na levé plíci a dle dalšího vyšetření se zjistila metastáza na plíci.Nechápeme,jak je toto možné,mysleli jsme si,že z mozku nemůže k tomuto docházet.Toto již nelze operovat a doktoři jen přes trubičku, kterou má otec zavedenou mezi žebry,dají nějaký prášek, aby se plíce zacelila.Mám otázku co dál.Může nám i zde pomoci tato biologická léčba,máme na ní i po tomto nárok?Otec se cítí i vypadá dobře.Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba je určena jen na zcela přesné indikace. Nutno znát histologii onemocnění. Z Vašeho popisu se dá vyrozumět, že jde spíše o primární rakovinu plic s metastázou do mozku. Biologická léčba u rakoviny plic je indikovaná, ale zda ji může daný pacient absolvovat může stanovit jen ošetřující lékař.
Rakovina plic
Otci (70let) na podzim odebrali 2 plicní laloky + podezřelou uzlinu. Bez problémů až do embolie. Nyní po ozařování na chemoterapii. Problém je tvoření "vody" v hrudníku, která se musí cca co týden inječkně odsát (asi 0,4 - 0,6 l). Setkal jste se s tímto jevem? Popřípadě co s tím? Děkuji
MIchal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel velmi často, ale k zamezení tvorby vody v dutině hrudní je třeba zjistit přesnou příčinu. Může to být zánět nebo nádorové onemocnění. Podle toho je léčba.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore,lékaři diagnostikovali dne 12.5.2010 mému tatínkovi dg.C34.1 Bronchogenní ca LHL plic s hilovou mediastinální lymfadenopatii,susp. meta dol.laloku levé plíce klas.T4N2M0 St.IIIB,histol.středně dif.neuroendokrinní karcinom 8240/32,následovalo několik chemoterapii a poté ozařování,výsledky Ct asi před týdnem určily klasifikaci T4N3M1.V léčbě se už pokračovat již nebude.Rádi bychom vás poprosili o vyjádření zdali je možnév léčbě pokračovat,dle doktora tatínka přistupuje k paliativné péči s tím se nemůžeme smířit.Jsme ochotni tatínka převést kamkoli na vyšší pracoviště,kde mu bude poskytnuta plná léčebná péčeJeho oš. lékař nám odmítá podat objektivní informace,proto bychom rádi poprosili vás o vyjádření možné prognozy.Děkuji
Simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nelze tímto zpusobem určit, zda je mozné či ne v léčbě pokracovat. To bych musel znat mnohem více informaci, ale v naši republice existuje sit Komplexních onkologických center, což jsou nejlépe zarizena onkologická pracoviště. Jejich seznam najdete na www. línkos.cz. Najdete si nejbližší Vašemu bydlišti a obraťte se s celou dokumentaci pravé na ne.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, manželce(věk 28) byl v září roku 2010 diagnostikován na levé plíci středně diferencovaný dlaždicový karcinom s fokálním rohověním,papilární varianta,centrální typ.Pan prof .Pafko odebral celou levou plíci .Celkem vyšetřeno 13 lymfatických uzlin, metastáze zastižena ve 4 uzlinách z oblastí 7,10 a11 a peribronchiálně.pT2 a pN2.Zároveň bylo provedeno také scinti kostí s negativním výsledkem.V období října bolela mimo jiné manželku také pravá noha , ale v důsledku celkových pooperčních bolestí jí nepřikládala důležitost.V průběhu listopad až únor byla aplikována čtyřikrát chemoterapie, při které noha bolet přestala.Jakmile skončila čtvrtá chemo. bolest se začala vracet a stupňovitě zvětšovat.Manželce bylo po chemoterapii provedeno kontrolní PET CT koncem února 2011 .Byla nalezena na pravé stehení kosti metastáze v místě předešlé bolesti.Chtěl jsem se Vás zeptat jaká léčba by měla být zahájena a zároveň na případnou prognózu .Děkuji M.Š.
M.Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mělo by být provedeno scinti kostí, které je na kostní metastázy citlivější. To by mělo ukázat, zda se jedná o jednu metastázu či více a dle toho by mohla být stanovena strategie léčby. Onemocnění je to každopádně velmi vážné, ale léčitelné. Prognózu ovlivňuje případná diseminace onemocnění. Pokud je přítomna, tak je onemocnění nevyléčitelné.