Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omezme vlastnictví polí investory mimo EU, vyzývá poslanec v návrhu k novele

  4:52
Omezit spekulativní nákupy půdy investory ze zemí mimo Evropskou unii chce pozměňovacím návrhem lidovecký poslanec z Olomoucka Karel Smetana. Jde o součást novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Má ztížit také stavbu skladů nebo fotovoltaiky na polích, což je i případ kraje. Zástupci byznysu se ale obávají dopadů na ekonomiku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Smetana prosazuje, aby měly nezemědělské podniky z třetích zemí horší přístup k vlastnění zemědělsky obhospodařovaných pozemků.

„Prodražuje to půdu, potažmo pachty. Úprava sice nevyřeší všechno, jsem si toho vědom, ale snižme alespoň tlak na cenu, protože ve výsledku se to promítá do cen potravin,“ řekl poslanec z Haňovic na Olomoucku.

Mít nově jen české vlastníky podle něj není možné. „Kvůli pravidlům volného trhu nevyřešíme, pokud je zájemce z členského státu Evropské unie nebo evropského hospodářského prostoru. Některé státy to mají, například Polsko, kde si nerezident na půdu nesáhne, ale taková možnost už se vyjednat nedá,“ dodal.

Počty vlastníků české půdy ze zemí mimo EU nejsou známé. „Doteď se to nekontrolovalo. Často mohou půdu nakupovat přes bílé koně v Evropě nebo i přes české IČO. Chceme do toho zapojit i registr skutečných vlastníků, případně podobný evropský nástroj,“ sdělil Smetana.

Konec skladů na nejúrodnější půdě

Vládní koalice chce vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy. V Olomouckém kraji bylo podle územní koncepce ochrany přírody a krajiny v roce 2000 přes 206 tisíc hektarů orné půdy. Předloni už statistici evidovali zhruba 176 tisíc hektarů.

Kromě bytové zástavby v příměstské krajině krajský dokument zmiňuje i sklady a obchodní centra: „Dalším problémem je překotná výstavba rozsáhlých skladových areálů a supermarketů, které vyrůstají na okrajích měst a podél dopravních tepen ve volné krajině, provázeny billboardy a jinými reklamními zařízeními.“

Novela zákona proto zavádí zákaz využít zemědělskou půdu zařazenou do I. a II. třídy ochrany pro záměry obchodu nebo skladování o rozsahu větším než jeden hektar. Brání také využití pro běžné fotovoltaické elektrárny.

Na rozdíl od zemědělců, kdy například Zemědělský svaz ČR vybízí k většímu využívání brownfieldů, se ale návrh nelíbí představitelům podnikatelského sektoru.

„Celkem hodně to zkomplikuje život, protože když stavíte nejen logistické centrum, na brownfieldech někde uprostřed města to půjde těžko. V podstatě ke každé fabrice potřebujete skladovací prostory, protože spoléhat se na dodávky just-in-time je nemožné,“ reagoval předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk.

„Chápu, že je potřeba chránit půdní fond, určitě ano, ale postavit to takto znamená, že se v řadě míst může zablokovat výstavba logistických center, fabrik, obchodních center a podobně. Souhlasím nicméně, že zbytečnou věcí jsou třeba fotovoltaiky na úrodné půdě Hané,“ doplnil.

Fotovoltaiky spíše na střechách

K výrobě energie chce vláda podporovat takzvanou agrovoltaiku. Počítá s výrobou energie ze slunce spolu se zemědělskou produkcí.

„Díky agrovoltaice v novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu budou moci zemědělci v sadech nebo chmelnicích instalovat solární elektrárny, které svou produkcí pokryjí provoz jejich farem,“ přiblížil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Česká pedologická společnost, jež sdružuje zájemce o půdu a půdoznalství, je však k návrhu skeptická.

„Chápeme nutnost řešit energetické problémy posilováním obnovitelných zdrojů energie, ale podle našeho názoru by se mělo umisťování fotovoltaiky prioritně řešit na střechách staveb,“ napsal loni s dalšími připomínkami k novele předseda společnosti Bořivoj Šarapatka z Univerzity Palackého v Olomouci.

Upravený zákon by podle Smetany mohl začít platit od července. „Pedologická společnost kritizuje novelu jako málo ambiciózní, ale nechceme ohrozit bytovou výstavbu. Je to výsledek kompromisu, budou ještě další jednání,“ řekl člen sněmovních výborů pro zemědělství a životní prostředí.

„Dovedu si představit, že by se omezení nevztahovalo na strategické investice, které schválí vláda. Což nejsou logistické haly, kterých třeba kolem Olomouce stojí mraky, z poloviny nevyužitých,“ dodal.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Řidič autobusu ztrácí vědomí, příčinu jeho potíží má zjistit monitor srdce s AI

29. dubna 2024  11:54

Jen dva týdny po oficiálním světovém představení nejnovější generace EKG záznamníku, který...

Puntičkář Krejčí si penaltu nakrokoval dvakrát. Nerad u toho dlouho stojím

29. dubna 2024  11:46

Než poslal placírkou míč z penaltového puntíku k tyči, kam brankář olomouckých fotbalistů Tadeáš...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...