Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otestovat Litovelsko by bylo hodně cenné, říká expertka. Chce plošné testy

  12:42
Jsou tvrdá protiepidemická opatření nezbytná? Nebudou ekonomické škody větší, než je nutné? I na tyto otázky by mělo pomoci odpovědět plošné testování na koronavirus. Podle jakého scénáře se nyní odvíjejí naše životy, může podle nich zjistit testování alespoň tisícovky vybraných lidí.

Forenzní genetička Halina Šimková | foto: Radek Kalhous, MAFRA

„Takový experiment by byl v porovnání se současnými ekonomickými ztrátami v podstatě zadarmo a těch tisíc testů na něj snad ‚vyplýtvat‘ můžeme. Odpověď, kterou by nám poskytl, má cenu zlata,“ tvrdí forenzní genetička Halina Šimková z Centra pro bayesovskou inferenci 4BIN.

Plošné testování už prosazuje i náměstek ministra zdravotnictví a klíčová postava současných protiepidemických opatření Roman Prymula. Neříkáte si s kolegy: „Konečně“?
Bylo logické, že k takovému rozhodnutí dojde. Ve chvíli, kdy potřebujeme usuzovat, co se děje v populaci a jak se máme dívat na zjištění, která jsou k dispozici – třeba počty pozitivně testovaných – je velmi důležité vědět, jak to v populaci vypadá jako v celku. Jaký je podíl lidí, kteří jsou infikovaní a přitom nemají žádné příznaky, je zásadní parametr, který bude rozhodovat o tom, jestli naše opatření budou nebo nebudou účinná. Bez takové informace se velmi těžko rozhoduje, co dělat. Když nevím, jestli tu nemoc má ve skutečnosti jeden z 10 tisíc, nebo jeden ze sta, pak je to v úvahách kritická chyba.

Co je podle vás dostatečný vzorek lidí?
Záleží, s jakou spolehlivostí chci daný parametr znát. Tisíc lidí je minimum pro to, abychom měli alespoň hrubou představu. Pokud bude populace hodně promořená, tak už tisíc lidí mi dá docela dobrý odhad. Když mezi tisíci najdu čtyřicet pozitivních, jsou to čtyři procenta lidí, kteří už infekci nesou. Kdyby to mělo být menší číslo, třeba čtyři desetiny promile, mezi tisícovkou lidí nemusím onemocnění zachytit ani jednou, nebo ho zachytím jednou dvakrát. Prostě je v tom už velká nespolehlivost. Čím menší je skutečná promořenost, tím větší soubor lidí bych potřebovala, abych ji dobře odhadla.

Bayesovská statistika

Jedná se o větev relativně moderní statistiky, která pracuje s podmíněnými pravděpodobnostmi a dovoluje zpřesňovat pravděpodobnost výchozí hypotézy, jak se objevují další relevantní skutečnosti.

Jádrem jejího matematického aparátu je Bayesova věta. Bayesovskou inferenci neboli usuzování podle Thomase Bayese jeho zastánci popisují jako „nesmírně efektivní (a nejspíš jediný správný) způsob, jak na základě neúplných informací co nejlépe posoudit určitou situaci, najít nejpravděpodobnější vysvětlení nějakého jevu nebo třeba udělat co nejperspektivnější rozhodnutí.“

Je v současné situaci na takové testování prostor a hlavně dostatek testů?
Určitě se nepůjde cestou matematicky nejvhodnější, ale dostupnou ekonomicky nebo organizačně. A také s pomocí testů, které jsou k dispozici. Maminka, když za socialismu vyrážela do masny, říkala: „Kup, co je, a uvař z toho, co jde.“ V podobné situaci se nacházíme i ohledně testování u nás.

Budou stačit rychlotesty, které hodlá použít ministerstvo zdravotnictví?
Musí to být kombinace rychlotestů (po prodělané nákaze zachytí protilátky proti koronaviru, pozn. red.) a PCR (zjišťují přítomnost viru na konkrétním místě, pozn. red.), protože jinak bude problém s interpretací. Pokud je promořenost ještě malá, bude v případě rychlotestů hodně lidí falešně pozitivních. Záleží také na tom, jaké testy budou konkrétně použity. Proužky připomínající těhotenské testy jsou méně kvalitní, zobrazí se na nich jen „ano“, nebo „ne“. U těch laboratorních se měří i množství protilátek. Ale falešně pozitivní bývají tu a tam obojí, a to je problém. Proto by se rychlotesty měly nějak inteligentně kombinovat s PCR.

Halina Šimková

  • Vystudovala antropologii a genetiku člověka na Přírodovědné fakultě Univerzity Karlovy.
  • Šestnáct let působila v Kriminalistickém ústavu Praha, kde pracovala jako kriminalistická znalkyně analýzy DNA.
  • Je místopředsedkyně Československé společnosti pro forenzní genetiku, svůj obor přednáší na třech vysokých školách.
  • V současnosti se věnuje zejména bayesovské inferenci ve forenzních vědách, je spoluzakladatelkou 4BIN – Centra pro bayesovskou inferenci.

Stejně jako náměstek Prymula i vy prosazujete plošné testování na donedávna izolovaném Litovelsku. Proč je tato oblast tak důležitá?
Když otestujete Litovelsko, můžete si domodelovat, jak moc se tam nemoc šířila a jak pomohla karanténa. A z toho si pak dělat představu o nakažlivosti onemocnění. Zmapovat Litovelsko by bylo opravdu hodně cenné, získáte tak informace, které jinde v republice nedostanete. Ale důležité je udělat průzkum i v jiné oblasti. Ten bude obtížný, protože bude složité najít reprezentativní vzorek lidí. Existují však na to postupy.

K čemu má sloužit plošné testování

„Co když se ve skutečnosti už velká část populace s virem setkala, bez symptomů či větších problémů jej porazila, u toho si vytvořila účinné protilátky a teď je imunní? Jinými slovy, nebojujeme náhodou s vlkem, který se kůzlátkům už půl roku válí v domečku, aniž by si ho všimla?“ uvedl tým z Centra pro bayesovskou inferenci 4BIN, v němž kromě Haliny Šimkové figurují mimo jiné i matematik Tomáš Fürst nebo klinický farmakolog Jan Strojil z Univerzity Palackého.

Vědci jsou přesvědčeni, že pozitivně otestovaní tvoří jen pověstnou špičku ledovce, jehož zbytek se skrývá pod hladinou.

„Nikdo přitom neví, jak je velký a jakou má strukturu,“ poznamenávají a plošné testování přirovnávají k průzkumnému vrtu, který pomůže odpovědět na klíčové otázky.

Pokud by nakažených bylo třeba jen dvakrát tolik než testovaných, znamenalo by to podle nich vysokou smrtnost a sociální izolace je namístě.

„Co když je ale skutečně nakažených třeba třicetkrát víc než pozitivně otestovaných a podstatná část populace se s virem už setkala? Pak je smrtnost srovnatelná s chřipkou, a navíc začne počet nových případů brzy klesat, protože většina lidí si při opakovaném nakažení s virem lehce poradí. V takovém případě by byly ekonomické škody způsobené drastickými opatřeními neomluvitelné,“ myslí si.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...