Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

  18:01aktualizováno  15. dubna 11:10
Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a před vstup instaloval tři prasečí hlavy a potřísnil jej červenou barvu, dopadla policie. Je jím mladý cizinec.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Neznámý útočník potřísnil vstupní dveře a fasádu Androva stadionu červenou barvou, na dveře vylepil plakáty, na kterých vyzývá k odstoupení vedení klubu. Na betonové sloupy umístil tři prasečí hlavy. Stalo se tak den před domácím zápasem Sigmy Olomouc proti Jablonci, kterou Sigma vyhrála 1:0.

„V sobotu 13. dubna v ranních hodinách jsme přijali oznámení o poškození olomouckého fotbalového stadionu u hlavního vchodu,“ uvedla v sobotu policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

„Krátce po činu jsme zadrželi devatenáctiletého cizince. Policisté se celou záležitostí intenzivně zabývají a zjišťují veškeré souvislosti tohoto případu,“ potvrdila v pondělí vývoj v případu mluvčí.

Případ policisté kvalifikovali jako poškození cizí věci. „Nicméně není vyloučeno, že v průběhu prověřování dojde k rozšíření této právní kvalifikace. Vzhledem k tomu, že prověřování je na začátku, nelze k věci uvést bližší informace,“ upozornila mluvčí olomouckých policistů.

Olomouckým fotbalem hýbe aféra s prodejem majetku. Předseda se chce bránit soudně

„Už toho bylo vážně dost. Prasata z vedení, vzdejte se velení,“ stálo na plakátech, které se na stěnách stadionu objevily v březnu o reprezentační pauze. Vzkazy doprovázela nelichotivá grafika sportovního ředitele Ladislava Mináře.

„Jsme šokovaní vulgaritou a agresivitou tohoto skutku, který připomíná snad jen praktiky těch nejhorších mafiánů. Nemohu se ubránit dojmu, že jde o cílenou snahu rozhodit náš klub v posledních kolech základní části sezony,“ uvedl za sportovní klub SK Sigma Olomouc Petr Konečný. Ten doplnil, že se hráči ani klub nenechají zastrašit.

Už v minulých případech se Sigma obrátila na policii. „Ta zde byla, plakáty si nafotila a věc dále řeší i za pomoci kamerových záznamů. Pachatel je zatím neznámý,“ uvedl mluvčí fotbalového klubu Jiří Fišara.

Situace kolem klubu je napjatá. Klubu se přestalo na jaře sportovně dařit. Špatné výkony odnesl vyhazovem kouč Václav Jílek, nedaří se však ani jeho nástupci Jiřímu Saňákovi.

K tomu klub čelil kritice poměrů a také nařčením z nehospodárných prodejů v minulosti. Týkat se měly například hřiště s umělou trávou nebo ubytoven pro dorostence.

Akciová společnost SK Sigma Olomouc i její většinový vlastník SK OLOMOUC SIGMA MŽ ovšem kroky z minulých let vysvětlovaly a obhajovaly v několika stanoviscích. Obvinění se objevila na webu Hanácké novinky formou otevřeného dopisu autora Vlastimila Blaťáku předsedovi představenstva Petru Konečnému. Ten se rozhodl bránit a na Blaťáka podal v polovině týdne trestní oznámení.

ANALÝZA: Nevyladěná, zafuněná, bez gólů. Proč Olomouc na jaře tápe

Ačkoli aktivní fanoušci vedení za stav olomouckého fotbalu dlouhodobě kritizují, hráče naopak vyrazili minulý týden před venkovním utkání se Zlínem podpořit na trénink.

Nechodit na domácí zápasy, jako se například rozhodli fanoušci Českých Budějovic, není pro olomoucké příznivce cesta. Přesto chystají na nedělní zápas s Jabloncem výrazné gesto. V 19. minutě opustí tribuny.

„Sejdeme se klasicky v sektoru S. V komentářích na klubových sítích často zaznívají výzvy k bojkotování domácích zápasů. Za nás je to nepřijatelné. Právě v tuto chvíli nás musí být vidět a slyšet. Proto všechny fans na stadionu žádáme, přidejte se k nám! Přijďte v neděli na Andrák, poté s námi opusťte v 19. minutě na symbolických pět minut tribuny a setrvejte v útrobách stadionu! Pak se vraťte na svá místa! Ukažme jednotu! Sigma = hráči, fans, tradice!“ uvádí na facebookovém profilu Ultras Sigma.

Sigma, která přinejmenším od odchodu většinového vlastníka Josefa Lébra z olomouckého fotbalu v roce 2017, hledá majitele, nyní jedná se zájemci z americké investiční skupiny Blue Crow Sport Group. Ta však zatím nezformulovala konkrétní nabídku.

„Zájemce by zprvu chtěl minimálně 51 procent akcií, dlouhodobě případně i víc,“ sdělil Konečný. Proto podle něj teď není na pořadu dne ani úvaha, že by mohli mít symbolický podíl v klubu i fanoušci.

Přibližně tři čtvrtiny klubu patří spolku, zbytek městu Olomouc. Zastupitelstvo už však své akcie směnilo jako součást obchodu za stadion, město tak od příštího jara bude držet jen jednu akcii.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Řidič autobusu ztrácí vědomí, příčinu jeho potíží má zjistit monitor srdce s AI

29. dubna 2024  11:54

Jen dva týdny po oficiálním světovém představení nejnovější generace EKG záznamníku, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...