Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jesenická hotelovka nabídla polštinu, zvolila si ji celá třída prváků

  • 21
Výuku polštiny zavedla nově Hotelová škola Vincenze Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník. Je to vůbec první škola v Olomouckém kraji, která tuto řeč vyučuje jako jeden z volitelných cizích jazyků. U studentů to má výrazný ohlas.

„Vyšli jsme vstříc požadavkům podnikatelů a hospodářské komory. Zdejší firmy totiž s polskými obchodují a spolupracují a cítí, že polština je pro ně stále důležitější,“ uvedl ředitel školy Petr Procházka.

Polštinu si vybrala jako volitelný jazyk celá třída v prvním ročníku obchodní akademie. „Uvažujeme, že v příštím školním roce výuku nabídneme i studentům hotelnictví,“ řekl Procházka.

Hospodářská komora polštinu na jesenické střední škole vítá. „Vnímáme jako velmi užitečné, aby budoucí zaměstnanci firem obchodujících s Polskem nebo zaměstnanci hotelů uměli polsky, protože jsme v pohraničí,“ sdělila ředitelka Okresní hospodářské komory Jeseník Jana Franková.

Jesenická škola připravuje spolu s partnerskou školou v Opole také výměnné pobyty. Polští studenti sice nebudou mít pravidelnou výuku češtiny, ale absolvují kurz českého jazyka.

„Tohle je cesta, jak se posunout v pohraničí dál, protože význam polštiny roste a roste také vzájemný obchod. Mladí lidé musí zjistit, že se jim vyplatí umět polsky, stejně jako je potřeba umět anglicky,“ řekl Procházka.

Starosta věří, že práce na druhé straně hranice bude opět častá

Podle něj bude pro studenty po ukončení školy velkým plusem, když budou umět jazyk svých severních sousedů.

„Věřím, že přijde doba, kdy zase bude zcela automatické, že lidé z Jesenicka budou běžně ve větším počtu pracovat v Polsku a naopak,“ věří Procházka.

Výuku polského jazyka v pohraničí vítá i Olomoucký kraj, který je garantem středního a učňovského školství v celém regionu.

„Hotelová škola Vincenze Priessnitze je v této oblasti nejdál. Pokud se podaří výuku polštiny dostat i do dalších škol, byť nemusí jít přímo o pravidelnou výuku, ale třeba kurzy, bude to jenom dobře, protože spolupráce s Polskem se bude dál rozšiřovat,“ sdělil vedoucí odboru školství Olomouckého kraje Miroslav Gajdůšek.

Pokusy s polštinou na Jesenicku i s češtinou v Polsku byly už v minulosti. Šlo ale pouze o ojedinělé snahy. Dostat polštinu jako vyučovací předmět do školy se podařilo vůbec poprvé.