Na jihu Čech se jí prostě dobře. Miluji zelňáky

  12:00
Populární český pekař a cukrář Josef Maršálek žije nedaleko Českých Budějovic v Dubném. Na jihu Čech si oblíbil třeba borůvkový koláč.

Zlepšení: V Česku se vždy peklo dobře a platí to i dnes. To ale neznamená, že by tu nebylo znatelné zlepšení. | foto: Petr LundákMAFRA

V prostorném obýváku dominují exotické rostliny. Akvárium patří pestrobarevným rybičkám. V ohradě pod televizí zimují želvy a chroupají listy čínského zelí. Když místnost provoní káva, usedáme ke stolu a vítáme se s Josefem Maršálkem. Známý český cukrář vypráví ve svém domě v Dubném na Českobudějovicku.

Jak se vám líbí život na jihočeské vesnici?

Už je ze mě starousedlík. Je to tu opravdu krásné. Celé jižní Čechy jsou nádherné a placaté, takže mám z oken krásný výhled. Vidím například na Hlubokou i Temelín. Taky si užívám zahradu a bazén.

Celý magazín

tit

Po životě v cizině se vám nestýská?

Vůbec. Já jsem se vrátil už dávno. Bylo to před sedmi lety a udělal jsem to právě včas. Žil jsem v Anglii, kde to bylo krásné, ale když se všechno začalo komplikovat, utekl jsem pryč. Vyvaroval jsem se tak brexitu, covidu i smrti členů královské rodiny. Řekl bych, že mám silný pud sebezáchovy a poznám, kdy mám jít o dům dál.

Podařilo se vám už na jihu objevit nějaký zajímavý recept?

Ano. Jihočeský borůvkový koláč, ten mě úplně fascinoval. Tenké těsto, hodně borůvek. Nádhera. Vždy mi ale vadilo, jak z něho borůvky vytékají. Když jsem ho nedávno dělal v televizi, dal jsem pod ně ještě krupičnou drobenku, aby tam zůstala všechna šťáva, a navrch jsem dal pak mandle. Úplně miluji také zelňáky či smažené bramborové placky. Na jihu se jí prostě dobře.

Máte v kraji oblíbený podnik, kam si zajdete na dobrý zákusek?

Já radši nikam nechodím. Kamkoli totiž přijdu, tam je hned poprask. Nedávno mi přišla na kurz do Gourmet Academy paní, která byla ze setkání se mnou tak nervózní, že jí zdřevěněly nohy a skoro ani nevyšla schody.

Čemu se věnujete?

Práce mám teď opravdu hodně. Hodně cestuji, mám spoustu závazků v Praze, ať už je to televize, nebo moje kurzy. Spoustu aktivit se snažím dostat k nám domů, natáčíme tu a fotíme knihy. Už jsme tu nafotili tři a další dvě nás čekají.

Chystáte nové publikace?

Ano, obě vyjdou na podzim. Jednu dělám s Terezou Bebarovou, je to druhý díl Času na pečení. Druhá kniha pak bude veliká, podobně jako byla „Kynuté“. V ní navíc chystáme i jedno velké překvapení.

Zmínil jste natáčení. Mohou se diváci těšit na další sérii pořadu Peče celá země?

Určitě. Natáčet se začalo v květnu a do televize by to mělo jít v lednu. Bylo to dalších krásných pět týdnů na zámku Bon Repos ve Středočeském kraji. Pracuji i na dalších pořadech jako Buchty po ránu, ty mají navíc ohromnou sledovanost. Jeden z jarních dílů například vidělo přes 445 tisíc lidí a já věřím, že to není má poslední spolupráce s Českou televizí.

Při sledování těchto pořadů si kdekdo řekne, co s tolika buchtami a dorty po natáčení děláte?

V první řadě Peče celá země jsme v jedné výzvě dělali věnečky. Myslím, že jich každý ze dvanácti soutěžících pekl deset. To máte 120 věnečků a štáb se skládá ze 170 lidí. Tak si to spočtěte, ještě 50 nám jich chybělo. První den každý řešil, čím to bude jíst. Další už měli i kameramani v kapse vidličku se lžičkou.

Máte z natáčení pořadů nějaké další humorné historky?

Když jsme točili poslední díl Cukrárny u Josefa, seděli jsme u velkého stolu, jedli jsme a hodnotili, co jsme napekli. Také jsme uvažovali, jak by to šlo vylepšit a co bychom mohli dělat příště. V tu chvíli se ozval malý Bertík, jedno z účinkujících dětí. Pusu měl celou upatlanou od koblihy a říká: „Josefe, a co si příště udělat řízek a bramborový salát?“ Nejhorší bylo, že na člověka v takovou chvíli míří několik kamer a on musí hrát dál jakoby nic.

Jaké jsou pro vás takové chvíle?

Na základní škole jsem hrál ochotnické divadlo a chodil do hudebky. Nikdy mi to nebylo moc příjemné, ale dokázal jsem si sednout před tři sta lidí a něco zahrát nebo zarecitovat. Také jsem trpěl trémou, ale dnes je to lepší. Už vím, že když nejde o život, nejde o nic. Díky této mantře už nejsem nervózní. Přesto se vždy snažím, ve štábu je 170 lidí a moje chyba by zkazila práci i jim.

Práce před kamerou vás baví?

Určitě ano, ale má to i horší stránky. Od rána do večera na vás míří šestnáct kamer a jen málokdo si dokáže představit, kolik energie před nimi člověk musí vynaložit. Už chápu herce, kteří říkají, že po představení jsou úplně vyčerpaní a nemají náladu s kýmkoli mluvit. To vám potvrdí i můj partner. Když se vrátím z natáčení, jsem úplně vyždímaný a celé dny jen mlčím.

Máte rituály, které vám pomohou znovu načerpat energii?

Stačí mi, když můžu být zticha. Pomáhá mi ale také pobyt tady na vesnici. Když mám celý týden kurzy, 16 lidí, dvakrát denně s jednou hodinu a půl dlouhou pauzou. To je 80 lidí týdně, kterým s jistou obměnou říkáte stále stejné věci. Pak jste opravdu vděčný, když se vrátíte domů a můžete se opět nadechnout.

Jaké jsou rozdíly v pečení na vaší rodné Moravě a v Čechách?

Nevidím velké rozdíly v přístupu k pečení ani k ingrediencím. Kdybychom se bavili o způsobu života, tak ano. Sever Moravy jsou bývalé Sudety, chudá oblast, zdevastovaný kraj. Kdežto tady u Rakouska je kraj bohatý a úrodný. Tady zabodnete hrábě a vyroste vám lípa.

A co zdejší pečení v porovnání se zahraničím?

Je to tu stejné jako všude jinde. I ve Francii najdete nejhorší i nejlepší restaurace či cukrárny a klidně mohou stát vedle sebe. Česko v tomhle není výjimkou. Najdete tu perfektní cukrárny, pekárny i restaurace se skvělým personálem, atmosférou i jídlem. A hned vedle bude stát jejich přesný opak. Kdyby bylo vše úžasné, lidé si toho přestanou vážit.

A když to otočíme? Má Česko co nabídnout jiným zemím?

Bezpochyby. Ne nadarmo se říká, co kraj, to jiný mrav. Když za mnou třeba nedávno přijeli přátelé z Francie, byli úplně unešeni z našeho máku. Oni totiž ve světě, až na pár výjimek ve slovanských zemích, neznají náš způsob zpracování máku. S mojí sestrou jsme jim pak každému poslali pytel máku a mlýnek, aby si ho mohli doma sami namlít.

Josef Maršálek (41 let)

Vyrůstal v malé vesnici na severu Moravy a na přání rodičů vystudoval gymnázium. Poté se vyučil jako pekař a cukrář a nastoupil na dálkové studium hotelové školy. Při něm odjel do Anglie, kde se zdokonaloval. Strávil tam sedm let a získal ocenění pro kuchaře i manažera roku. Jeho dezerty odebírala i britská královská rodina. Do Česka se z ciziny vrátil v roce 2018 a už několik let žije se svým přítelem Petrem Tejmlem v jihočeské obci Dubné.

Máte pocit, že se česká cukrařina v posledních letech začala posouvat směrem k lepšímu?

V Česku se vždy vařilo a peklo dobře a platí to i dnes. To ale neznamená, že by tu nebylo znatelné zlepšení. O posun gastronomie se zasloužila televize, která má ohromný zásah. Pečení to zažívá nyní. Díky pořadu Peče celá země se ukázalo, že doma se občas peče lépe než u profíků, což na ně vytvořilo velký tlak a oni se museli začít snažit. Krásně se tak vše zlepšuje.

Jsou vaše kurzy i pro vás něčím, kde sám načerpáte inspiraci pro vlastní budoucí recepty?

Žádnou konkrétní vychytávku, kterou bych neznal a chtěl ji pak použít, jsem se v nich ještě nedozvěděl. Inspirace v nich ale najdu spoustu. Chodí mi tam zajímaví lidé z celého světa a všech věkových kategorií. Na jednom kurzu se mi sejdou lidé v rozmezí 17 až 86 let. Když pak vidíte jejich zápal a životní elán, musí vás to motivovat a inspirovat.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Stálezelený listnáč pro soukromí na zahradě? Krásný je jako strom i keř

Husté živé ploty či koruny stromů poskytují nejen stín, případně útočiště ptactvu či nějaké plody. Často slouží i jako živý zelený paravan v místech, kde si chceme vytvořit trochu soukromí. Vizuálně...

24. května 2025

Ryba na gril patří. Tipy na přípravu i pár neprůstřelných receptů

Léto a nažhavený gril k sobě prostě patří. Proč ale grilování trochu neodlehčit? Zkuste si místo steaku z červeného masa nebo burgeru dopřát alespoň párkrát za sezonu rybu. Kromě lehčího jídelníčku...

23. května 2025

Tajemství zdravé a lesklé psí srsti. Klíčem je správná výživa a péče

Každý z majitelů psů rád slyší pochvalná slova komentující vzhled čtyřnohého člena rodiny. Hustá a lesklá srst je výsledkem mnoha různých faktorů, z nichž největší vliv má výživa. Chcete-li tedy na...

23. května 2025

Za tulení v posteli tisíc navíc. Mazlichůvy a venčitelky jsou stále žádanější

Premium

Alík je na procházce se svou opatrovnicí. Jeho majitel od ní dostává videa a fotografie, na kterých je vidět, jak je pes spokojený a veselý. Psů, kteří mají své pečovatelky, přibývá. „Když se blíží...

22. května 2025

Igelitový střapec se hne a psi vyrazí za ním. V Česku poprvé závodí chrti z celého světa

Na rozlehlé louce je nataženo lano, na němž je upevněna návnada v podobě kusu kožešiny s igelitovými střapci. Na začátku trasy stojí dvě chovatelky se svými psy. Jakmile se dá návnada do pohybu,...

22. května 2025  17:04

Díky Zoo Praha v červnu odletí do Kazachstánu dalších osm koní Převalského

V červnu proběhne transport dalších osmi vybraných koní Převalského do Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, jak ve středu oznámila Zoo Praha, která hraje v příběhu posledního divokého koně zásadní...

22. května 2025  11:25

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

22. května 2025  9:07

Jahody je potřeba sbírat opatrně. Správné skladování prodlouží jejich čerstvost

Jahody jsou oblíbená letní pochoutka. Abychom si je ale mohli vychutnat co nejdéle, je třeba je sbírat opatrně a promyšleně je skladovat, aby vydržely dlouho čerstvé.

22. května 2025

Češi se chystají na samosběr. Letos budou třešně opravdu sladké

Po loňském roce, kdy jarní mrazy v mnoha regionech České republiky zničily úrodu, se letos zdá, že se dočkáme bohatší sklizně. Kam a kdy se vydat na samosběr třešní v roce 2025?

22. května 2025

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

22. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V létě může vaše zahrada trpět suchem. Zajistěte jí dostatek vláhy

Přestože jarní deště byly vydatné, během léta naše zahrady brzy vyprahnou a připomínají saharskou poušť. Jak připravit zahradu na horké letní dny, aby byla stále svěže zelená, plná barevných květin a...

21. května 2025

Rozjeďte svou jarní čajovou party, je ideální čas vyrazit s košíkem na bylinky

V květnu je ideální čas vyrazit ven s košíkem a nůžkami, protože příroda nabízí celou náruč bylinek plných léčivé síly. Které si rozhodně nasušit na čaj a kde je hledat?

21. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.