Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stavba cyklostezky u Jizery narazila na skalnaté údolí a zátopovou oblast

  11:56
Měl to být ráj cyklistů, místo toho stavba cyklostezka Greenway Jizera stojí. Naráží na to, že se zatím neví, kudy trasu podél řeky vést.
Jezdci na bicyklech na cyklotrase Greenway Jizera.

Jezdci na bicyklech na cyklotrase Greenway Jizera. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zatímco železniční trať mezi Jaroměří a Turnovem, která vede přes Železný Brod, se stavěla pouhý jeden rok, o cyklostezce, která má vést ze Železného Brodu do Líšného podél této tratě, se už roky a roky jen mluví. A to zmíněný úsek tratě měří osmdesát dva kilometry a cyklostezka má mít jen necelé čtyři.

„Jsme s cyklostezkou Greenway Jizera na mrtvém bodě,“ komentuje starosta Železného Brodu František Lufinka.

„Ty čtyři kilometry by nás vyšly na sto dvacet pět milionů korun, což by byla nejdražší cyklostezka v republice. Nechali jsme si tu cenu ověřit, jestli není nějak nadsazená, ale došli jsme k tomu, že by mohla být ještě vyšší,“ říká.

Stavbu brzdí zátopová oblast

Problém je totiž v uspořádání terénu kolem Brodu. „Jsme v zaříznutém údolí Jizery, nemáme tu prostor na dvou až tří metrovou komunikaci jako někde v nížině. Technické řešení je tady velmi složité. Z jedné strany silnice, která nejde rozšířit, a z druhé železniční trať,“ zdůvodňuje vedoucí odboru územního plánování Martin Řehák.

Po mnoha jednáních se dospělo k tomu, že by cyklostezka vedla právě mezi tratí a řekou Jizerou. Jenže právě to celý projekt prodražuje.

„Požadavky Povodí Labe i Českých drah jsou hodně vysoké, možná až moc. To území je totiž vedeno v zátopové oblasti stoleté vody. Chceme, aby se to zmírnilo. U Líšného to mají na deseti až dvacetiletou vodu, není důvod, abychom to my měli na stoletou,“ poukazuje Lufinka.

Město už se obrátilo na krajský úřad, zda by nebyl nápomocen v oficiálních jednáních s povodím i Českými drahami.

„Ta cyklostezka má pro nás velký význam. Vidíme, jak to na Malou Skálu i do Dolánek, kde už je hotová, přivedlo turisty. Pomohlo by to ubytovacím a stravovacím službám, i zdejším sklářům při výrobě dárkových předmětů,“ myslí si místostarosta Ivan Mališ.

Semily jsou v bezvýchodné situaci

Problém s dostavěním cyklostezky Greenway Jizera, která vede od pramenů Jizery až k jejímu soutoku s Labem, ale mají i Semily. Tam sice mají práce pokračovat i letos, a to od mostu v lokalitě Řeky po most u stavidel, žádné terno to ale není. Dohromady jde o devadesát pět metrů.

„To, co nás trápí nejvíc, je Riegrova stezka, kde není snadné naplánovat, kudy by skalnatým kaňonem měla cyklostezka vést. Nechceme, aby vedla přes kopec, protože to by bylo pro cyklisty hodně výškově náročné. Ale jsme trochu v bezvýchodné situaci,“ zmínila starostka Semil Lena Mlejnková.

A podobný problém je i mezi Pasekami nad Jizerou a Horní Sytovou. Ani tam úzké a skalnaté údolí moc šancí na vybudování cyklostezky podél řeky nedává.

S projektem Greenway Jizera přišlo před lety sdružení Český ráj s cílem udělat podél Jizery bezpečný a atraktivní koridor, který stojí za to projít pěšky či projet na kole, bruslích, koloběžce nebo proplout na lodi.

„V našem úseku z Líšného do Brodu se ale s asfaltem nepočítá, jen s perkovou cestou. Protože ale ještě nejsme ve fázi, kdy můžeme žádat o dotace, tak nám utíká spousta peněz. Cyklostezku jsme zamýšleli i pro lidi, kteří jezdí do Líšného za prací. Jezdit teď na kole po mezinárodní silnici, kde je hustý provoz a jeden kamion za druhým, bezpečné není,“ řekl Lufinka.

Jenže cyklistům, kteří si Greenway chtějí projet, zatím nic jiného než rušná silnice nezbývá. Jediný dokončený úsek v Libereckém kraji je totiž jen z Turnova do Líšného.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....