Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zámeckou konírnu v Zákupech opraví za 144 milionů, bude připomínat katedrálu

  16:45
Ještě další průtahy a raně barokní dvůr v Zákupech na Českolipsku už by nešlo zachránit. Je v takovém stavu, že patří mezi nejohroženější památky v Česku. Teď má areál naději na záchranu, na jaře začne oprava stavebně nejcennějšího křídla, kde bylo ustájení pro 60 koní a v prvním patře pokoje pro doprovod císaře.
Dvůr už léta chátrá.

Dvůr už léta chátrá. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Památkáři si mohou oddechnout. Rok a půl trvající trápení s výběrem firmy, která opraví část barokního hospodářského dvora u zámku v Zákupech, je u konce. 

První výběrové řízení vypsal památkový úřad v polovině roku 2019. Soutěž se pak ale několikrát prodlužovala a nakonec zrušila, protože nebyl nikdo, kdo by dodržel stanovenou maximální cenu za rekonstrukci ve výši 107 milionů korun. 

Všechny nabídky byly vyšší, protože mezitím výrazně vzrostla cena stavebních prací. Nová soutěž už proto neměla finanční strop, aby se vůbec někdo přihlásil.

„Očekávali jsme nabídky kolem 124 milionů bez daně, ale nakonec to bude ještě o dvacet milionů dražší. Vše pak ale zkomplikoval uchazeč s o něco nižší cenou, který ale nesplňoval kvalifikační předpoklady. Odvolal se a zase se to všechno pozastavilo,“ líčí ředitel Územní památkové správy Miloš Kadlec. 

Úřad zamítl námitky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže teď ale námitky vyloučené firmy zamítl. Chyběly jí totiž potřebné reference na statiku, přitom statika je jeden z největších problémů zchátralého dvora. Část pískovcových zdí už se tam loni kvůli narušené statice zřítila.

Vyloučená firma namítala, že kvalifikační předpoklady jsou diskriminační. Antimonopolní úřad ale rozhodl, že vše proběhlo podle pravidel. Obnově tak už nic nebrání. 

„Předpokládám, že na konci ledna budeme firmě předávat staveniště a uvidí se, jak zahájení prací umožní klimatické podmínky,“ podotkl Kadlec. 

Renovace se ovšem nedočká celý rozlehlý dvůr, ve kterém byl původně pivovar, chlévy a konírna. V první etapě dojde jen na nejlépe dochované a stavebně nejcennější jižní křídlo, kde bylo ustájení pro 60 koní a v prvním patře pokoje pro doprovod císaře. 

„Až bude konírna opravená, tak tam člověk bude mít pocit, že vstoupil do barokní katedrály,“ těší se kastelán Vladimír Tregl. Teď tam zájemci nemohou ani nahlédnout, protože celá budova je v havarijním stavu, kvůli kterému je i na seznamu nejohroženějších památek v Česku. 

Vydrolené zdivo, propadlé střechy

Zdivo je tam vydrolené a hrozí zřícením, propadlé jsou střechy, kterými do objektu zatéká, bohatá štuková výzdoba je z větší části zničená. Dřevěné prvky ničí dřevokazná houba. V 70. letech minulého století navíc přestal fungovat odvodňovací systém, což způsobilo významné poškození základů stavby vlivem vysoké hladiny podzemní vody. 

Stavebnětechnické průzkumy ukázaly, že pokud v nejbližší době nezačne rekonstrukce, raně barokní dvůr už se nepodaří zachránit. Škody se tam zvětšují po každé zimě nebo vichřici.

Hospodářský dvůr při zákupském zámku přitom hodnotí odborníci jako historicky mnohem cennější než samotný zámek. V roce 1650 ho navrhli význační italští stavitelé Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi. Dezolátní stav památky ale není záležitostí jen posledních let. 

„Oni si už poslední Habsburkové nevěděli s tou budovou rady. Za první světové války tam byl vojenský lazaret, aby to aspoň nějak využili. Počátek chátrání lze hledat na konci monarchie,“ přibližuje Tregl. 

Po válce připadl dvůr Státním statkům a lesům a devastace pokračovala. Ani následná privatizace na tom nic nezměnila. Památkový ústav získal hospodářský dvůr až v roce 2003.

Obnova jižního křídla by měla skončit do konce příštího roku. V konírně bude expozice dobových kočárů a v patře připomínka zaniklých či nepřístupných zámků.

9. ledna 2020

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Pekař / pekařka - s praxí, Sázava, 40-45 000 Kč, možnost ubytování

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 40 000 - 45 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....