Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celebrity naoko škodí, výstava odrazuje od znečišťování a ničení přírody

  13:29
Na špatné chování v přírodě, její znečišťování a ničení upozorňuje výstava, která je nyní k vidění v liberecké iQLANDII. Tváře jí propůjčilo dvanáct českých celebrit.

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová zaparkovala kabriolet uprostřed lesa. Zpěvák Jiří Korn si kbelíky nabírá vodu z řeky a přelévá ji do barelu na traktůrku. Jeho kolega z oboru Ben Cristovao mezi stromy a keři založil skládku odpadu. Herec a zpěvák David Kraus si zase v hvozdu vystavěl stěnu z reproduktorů.

„Prohřešky“ českých celebrit nyní dokumentuje výstava ve vestibulu libereckého vědecko-zábavního centra iQLANDIA. Hvězdám za ně ale nehrozí žádné popotahování nebo pokuta. Fotografie, jejichž autorem je Matěj Dereck Hard, jsou stylizované a jejich posláním je upozornit lidi na nevhodné chování v přírodě.

Kampaň nese název Ne! v přírodě a spustil ji pražský magistrát. Kromě výše zmíněných slavných tváří se jich do akce zapojilo ještě dalších osm. Na dvanácti snímcích se skví ještě například kuchař Přemek Forejt, olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, zpěvačka Tonya Graves nebo modelka Kateřina Sokolová.

Každá z tváří má upozornit na konkrétní nevhodné jednání. Kromě zákazu vjezdu motorizovaných prostředků do lesa, nelegálního čerpání vody z vodních toků, odhazování odpadků a rušení klidu hlasitou hudbou, si osvěta bere na paškál třeba zakládání ohňů a kouření, krmení volně žijících zvířat, vandalismus či světelné znečištění.

Kampaň vznikla z potřeby města reagovat na nevhodné chování části návštěvníků pražských lesů a parků. „Každoročně vynaložíme nemalé finance na nápravu škod po nevhodném chování návštěvníků lesů a parků. Ti ale mnohdy ani netuší, že dělají něco špatně, něco, co přírodě škodí. Proto jsme se rozhodli pro tuhle kampaň, abychom na tyto nešvary upozornili,“ uvedla Vendula Audolenská z oddělení enviromentálních projektů pražského magistrátu.

Scény z pražských lesů

Fotky ve stylu pop artu vznikaly přímo v lesích a parcích hlavního města republiky. Autor prací používal techniku, jež využila například vesmírná agentura NASA při misi Apolla 13 na Měsíc. Osobnosti v roli netradičních modelů a modelek jsou na fotografiích bosé, oděné do bílého oblečení.

„Působí tak jako jakýsi přízrak, který vstupuje do přírody snad jen proto, aby na ní parazitoval. Aby si tam dělal přesně a jen to, co chce on. Rozdělal oheň, tam kde je to přísně zakázáno, rušil ten přenádherný klid nebo pohladil mládě srnky… To, že díky tomu třeba zemře, už tento přízrak samozřejmě nezajímá. Důležité je se u toho všeho usmívat, a hlavně si udělat selfie na telefon,“ svěřil se fotograf Matěj Dereck Hard s tím, že jeho dílo je záměrně teatrální a předimenzované, aby upoutalo co největší pozornost.

K fotografiím vznikly také letáky a informační panely, na nichž stojí, proč je některé jednání člověka v přírodě nevhodné i nebezpečné. Například u obrázku zpěváka Matěje Rupperta, který vypouští splašky do řeky, stojí: „Voda v bytě, továrně nebo například v nemocnici se mění. Mění se její teplota, přibývají zbytky z umytého nádobí, obsah záchodu nebo špína opouštějící pračku a mnohdy jde dokonce o toxické látky. Z vody pitné se stává voda odpadní. Její nejobvyklejší cesta je kanalizací do čistírny odpadních vod (ČOV). Mnohé látky, jako jsou například zbytky léků a umělých hormonů, však naše ČOV nezachytí. Na vodní organismy to může mít velmi destruktivní následky. Neblahé účinky těchto látek ve vodě na člověka se předpokládají, ale obvykle se na ně přijde až po letech či desetiletích.“

Příroda jim není lhostejná

Některé z vyfocených celebrit se svěřily, proč jim ochrana přírody není lhostejná. Třeba Jiřího Korna přivádí k šílenství pohled z auta nebo kola směrem do příkopu. „To, co jsou lidi schopní všechno vyhodit z auta, je úplně neuvěřitelné,“ řekl.

Snowboardistka Eva Samková, jež propůjčila svoji osobnost k tématu světelného znečistění, zase sdělila: „Myslím si, že společnost by měla být skromnější, že dost věcí, které máme, a já to mám úplně stejně, nejsou k životu důležité tak, jak si myslíme.“

Liberecká iQLANDIA si výstavu zapůjčila proto, že udržitelnost, klimatické změny nebo chování člověka vůči přírodě je prý pro ni velkým tématem.

„Letos představíme návštěvníkům první šestici exponátů na téma klimatické změny. Například rozšířenou realitu tání ledovců nebo energeticky soběstačného domu. Další exponát přiblíží meandrování řeky, skleníkový efekt nebo uhlíkovou stopu. V následujících letech pak podobných exponátů přibudou desítky,“ popsal Pavel Coufal, ředitel centra.

Výstavu mohou zájemci vidět do 24. srpna. Navštívit ji je možné zdarma, a to každý den od 10 do 18 hodin.

Autor:
  • Nejčtenější

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lanovka na Ještěd bude delší a jen s jednou kabinou. Hotová má být za pět let

25. dubna 2024  18:15

Je rozhodnuto. Zastupitelé Liberce si dnes v podvečer odhlasovali, že k vysílači a hotelu Ještěd...

Hasiči, zdravotníci i policisté vyjedou v Turnově z jednoho areálu

1. května 2024  8:52

Jedna budova pro hasiče, druhá pro policisty a třetí pro zdravotnickou záchrannou službu. Společný...

Investoři usilují o větrné elektrárny na Liberecku, část místních protestuje

30. dubna 2024  15:22

Část obyvatel Bulovky z Frýdlantského výběžku na Liberecku se obává možné výstavby větrných...

Pasti plné švábů, plíseň a nedopalky. Inspekce zavřela libereckou pizzerii

30. dubna 2024  12:14

Výskyt většího množství hmyzu, výrazně zanedbaný úklid, plíseň v chladicích zařízeních. To jsou jen...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...