Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lidem v Ralsku vadí vojenská cvičení, chystají proti nim i petici

  11:04
Lidé v okolí Ralska se bojí návratu armády do tohoto někdejšího vojenského újezdu. Vojáci sice na začátku 90. let odešli a Ralsko se otevřelo civilnímu životu, elitní armádní jednotky si ale okolí někdejšího vojenského letiště Hradčany oblíbily a pořádají v něm cvičení.

Vojenští výsadkáři tu cvičili zhruba před měsícem. Kvůli přeletům armádního letadla se vzdušný prostor v okruhu několika kilometrů letiště uzavřel. Trénovat například nemohl hradčanský aeroklub.

43. výsadkový prapor z Chrudimi cvičil v okolí Hradčan spolu s americkými vojáky při cvičení Saber Junction 2017 letos v dubnu. Nad prostorem ve výšce asi 150 metrů přelétávaly lehké bitevníky L-159. Civilní letadla znovu nemohla létat.

„Armáda má své vojenské prostory. Nevím, proč by měla využívat civilní. Rusové tu byli dvacet let, byli jsme rádi, že po pádu železné opony vypadli a území se otevřelo lidem. Teď se tam vojáci znovu vrací. Na jaře navíc cvičení udělali v době hnízdění ptáků,“ nastínil své výhrady ke cvičením jeden z místních Radim Janda.

Má v areálu firmu, zároveň je amatérským pilotem a ornitologem. Jak řekl, připravuje petici proti využívání prostoru armádou. Chce ji předat ministerstvu obrany nebo prezidentské kanceláři.

„Působí to na mě tak, že armáda počítá s užším využíváním letiště. Vojákům se tu líbí. Pokud ale dojde k omezení letiště, dotkne se to všech,“ doplnil Janda.

Patrola bránila muži v průjezdu

Kousek od ranveje má objekt i Ladislav Hampejs. „Při posledním cvičení mi patrola bránila v průjezdu. Nakonec mě pustili, ale mají s tím problémy. Bojím se toho, že cvičení tu budou častěji a omezí nás. Lidí, kterým se to nelíbí, znám spoustu,“ řekl Ladislav Hampejs.

Výhrady má i starosta Ralska Miloš Tita. „Vedení města je proti tomu, aby prostor využívali vojáci. Vím, že to mnoha lidem vadí a znervózňuje je to. Možná se jim vybavují vzpomínky na dobu, kdy to byl uzavřený prostor,“ zmínil Tita.

„Mají své vojenské prostory. Pokud potřebují další, měli si zachovat Brdy,“ míní Tita.

Názory na využívání letiště armádou ale nejsou jednotné ani mezi amatérskými piloty. Vedoucí letového provozu na hradčanském letišti Jan Šafránek se naopak domnívá, že by armáda měla ranvej vlastnit a starat se o ni. Dnes ji má na starosti Krajská správa silnic.

„Na pojížděcích pásech i hlavní dráze roste tráva, voda se dostává do betonu a ten v zimě praská. My jako aeroklub na údržbu nemáme. Pokud se někdo o letiště může starat, pak je to armáda. Jinak mám obavu, že letiště zanikne,“ míní Jan Šafránek.

Nevadilo by mu ani, kdyby armáda letiště používala jako záložní výcvikové středisko. „Nebojím se, že by nás tam nepouštěli. Součinnost s armádou existuje i jinde,“ říká.

Vojáci se vrátili do Ralska v září 2016 během cvičení Sky Soldier II:

27. září 2016

Armáda amatérské letce omezovat nechce

Armáda ale neuvažuje o tom, že by v budoucnu letiště zcela využívala k výcviku. Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce je lichá i obava, že by armáda chtěla v budoucnu trvale omezit amatérské létání.

„O žádném takovém opatření neuvažujeme a ani pro něj není důvod,“ řekl Jan Šulc.

Podle něj výsadkáři na letišti Hradčany a v jeho okolí cvičili poprvé loni. Zatím měli tři cvičení. Jednou ročně na letišti cvičí 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany spolu s hasiči.

„Drtivá většina výcviku českých vojáků probíhá pochopitelně ve vojenských újezdech či na dalších cvičištích, která jsou ve správě ministerstva obrany. Jen ve specifických případech užíváme k výcviku i civilní prostory,“ zmínil Jan Šulc.

Letiště v Ralsku podle něj armáda vytipovala pro jeho unikátní parametry a umístění. „V případě výcviku výsadkářů byl tento prostor vytipován s ohledem na unikátní lokaci, která se ve stávajících vojenských újezdech nevykytuje.“
Mluvčí uvedl, že před cvičením armáda získala souhlas Libereckého kraje i orgánů ochrany životního prostředí.

„Informovali jsme samosprávy okolních obcí i Aeroklub Hradčany. Snažili jsme se také důsledně zmírnit jakákoli dočasná omezení plynoucí z probíhajícího výcviku pro občany nebo jeho jiné vedlejší vlivy,“ dodal Jan Šulc.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....