Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vánoční strom pro Prahu je ze Semil. Doveze ho americký tahač

  12:37aktualizováno  18:00
Staroměstské náměstí v Praze bude letos zdobit smrk ztepilý. V neděli ho pokáceli v Semilech, odkud se odpoledne vydal na cestu do hlavního města. 29 metrů dlouhá a 5,5 metru široká souprava se stromem ale do centra Prahy dorazí až v noci na úterý.

Smrk ztepilý s výškou pětadvacet metrů vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily v Libereckém kraji. Na okraj hlavního města, kde bude do pondělní půlnoci, se vydal před 17. hodinou odpoledne. Na Staroměstském náměstí ho organizátoři postaví v noci z pondělí 25. na úterý 26. listopadu.

Cestu vánočního stromu pro Prahu mohou lidé sledovat na internetových stránkách sledujstromek.cz díky čidlu, které na kmen připevnili. Monitoruje díky GPS pohyb stromu a rychlost jeho přesunu, ale také teplotu, tlak a vlhkost v jeho okolí. Strom vyrazil na osmdesátikilometrovou cestu ze Semil přes Turnov do areálu přepravní firmy Švestka u Prahy. A až v noci na úterý ho přesunou do centra hlavního města.

Smrk na zahradě soukromého pozemku rostl šestapadesát let. Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně potvrdili, že je zdravý a vhodný pro umístění na Staroměstské náměstí v Praze. „Smrk vyrostl na místě, kde se k němu dá dobře dostat, takže nemáme žádné problémy s manipulací se stromem ani s technikou a vše proběhlo podle plánu,“ upřesnil Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, organizátora trhů v historickém centru města.

Urostlý jehličnan vzešel z rekordních dvaačtyřiceti tipů od veřejnosti a jako jediný splnil všechny podmínky. Pražanům ho věnovala paní Soňa Jarolímková Římková. S nápadem nabídnout strom hlavnímu městu přišly její děti. 

„A já jsem se pro tuto myšlenku nadchla, už má totiž svůj čas. Vyrostl na zahradě a kolem je zástavba domů a nechtěla jsem, aby někoho nebo něco ohrozil. O kácení jsem už kvůli jeho výšce uvažovala déle a tohle je ta nejlepší možná - a navíc symbolická - varianta, jak jeho čas krásně završit,“ uvádí majitelka. 

Majitel tradičně získá odměnu deset tisíc korun, které ale Soňa Jarolímková Římková věnuje své bývalé kolegyni, paní Lence Berkové, která je se svou dcerou Lucinkou opakovaně a dlouhodobě hospitalizovaná na hematoonkologickém oddělení dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol. 

Trasa stromu a orientační harmonogram přepravy

• část přepravy neděle 24. listopadu 2019

Semily II/292 – II/292 (Proseč – Pelechov – Železný Brod) – nájezd I/10 – I/10 (Železný Brod – Lišný – Malá Skála – Turnov) – nájezd I/35 (Turnov) – I/35 – nájezd D10 – D10 – D10 EXIT 27 – II/272 – Milovice (Tam strom zůstane cca do 23 hodin v pondělí 25.11.)

• část přepravy pondělí 25. listopadu 2019

Milovice – II/272 – nájezd D10 EXIT 27 – D10 – Praha (Novopacká – Kbelská – Cínovecká – Liberecká – V Holešovičkách – most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – nábřeží Kapitána Jaroše – Čechův most – Pařížská – Staroměstské náměstí)

„V současné době je Lucinka na transplantační jednotce a alespoň takto bychom chtěli rodinu paní Berkové podpořit. Držíme palce,“ upřesňuje dárkyně. Společnost Taiko se na základě této informace rozhodla částku zdvojnásobit.

Smrk ztepilý pokácel několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou Jiří Vorlíček, který využil pro tuto činnost a následné opracování pět pil. „Strom je dole opět hodně sukatý, takže to práce určitě je, nicméně není tak vysoký, takže by mělo být jeho zkrácení na výšku dvaadvacet metrů, pokud se nevyskytne něco náhlého, poměrně rychlé. Po opracování na průměr padesát centimetrů by měl vážit zhruba čtyři až pět tun,“ popisuje kácení Jiří Vorlíček. 

Smrk táhne ze Semil klasický americký tahač Kenworth, kterého čeká složitá cesta. Celková délka soupravy je devětadvacet metrů, výška 4,8 metru a šířka 5,5 metru. „Čeká nás dost kopcovitá krajina až do Turnova, souprava musí zvládnout strmé stoupání i klesání včetně ostrých serpentin,“ popsal cestu Martin Švestka, vedoucí přepravy stromu, zástupce přepravní společnosti Pavel Švestka, s. r. o.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....