Krajský soud vynesl nad obžalovaným bezdomovcem trest ve výši 11,5 let.

Krajský soud vynesl nad obžalovaným bezdomovcem trest ve výši 11,5 let. | foto: Lada Válková, MF DNES

Hádali se o víno, pak ji uškrtil. Bezdomovec dostal jedenáct a půl roku

  • 13
Krajský soud v Liberci vynesl rozsudek nad Martinem D., který koncem září v přístřešku v Jablonci nad Nisou zavraždil svou družku. Podle soudu se pohádali kvůli vínu, partner ji fyzicky napadl a škrtil. Dvaapadesátiletá žena se nebránila a během několika desítek vteřin zemřela.

Odsouzený muž musí zároveň absolvovat protialkoholní léčení a nahradit škodu pojišťovně v řádu pár tisíců korun.

„Obžalovaný tvrdil, že toho dne nepil tvrdý alkohol, pak zase, že pil vodku a koňak. Na místě se našly tři prázdné krabice od vína. Lze pochybovat o tom, že v jeho věku po 30 letech konzumace alkoholu dojde k nějaké změně, nicméně ústavní léčení lze vykonávat i ve výkonu trestu. Problém bude ochota a motivace ke skutečné změně,“ konstatoval po vyhlášení rozsudku předseda senátu Richard Skýba.

V případu byli vyslechnuti svědci, senát přečetl výpovědi ze spisu. Podle nich býval Martin D. pod vlivem alkoholu agresivní, svou družku nejednou zbil. „Měla monokly a modřiny, nechtěla to ale řešit na policii, tam jim řekla, že upadla. Dokonce ji jednou pořezal,“ sdělil provozovatel ubytovny, ve které obžalovaný bydlel.

Martin D. však důrazně odmítl, že by svou partnerku chtěl toho večera zabít. Připustil, že ji bil a choval se k ní hrubě, přesto se k němu opakovaně vracela.

Podle svých slov se loni v září pohádali a on ji shodil na zem, protože mu nechtěla dát víno. Po čase se ji snažil odtáhnout za límec na lůžko sestávající ze dvou polystyrenových desek.

„Určitě jsem ji nechtěl zabít nebo zavraždit. Jen jsem jí chtěl pomoct, aby neležela na zemi a nedělala tam ostudu. A tak jsem ji za ruce zavlíkl na tu podložku, kde jsem ji obrátil a přikryl, aby se vyspala v klidu a v teple,“ uvedl obžalovaný při své výpovědi. Že není jeho družka naživu, prý zjistil až ráno.

Podle znaleckého posudku lékařů však strangulační rýha na krku vznikla přiložením škrtidla a pevným přitažením rukou. Napadená trpěla navíc vleklým zánětem průdušek a rozedmou plic i dalšími závažnými chorobami dýchacích cest, kvůli kterým byla v předchozích letech hospitalizována.

Podle svědků byl vztah partnerů komplikovaný. Shodují se, že Alena R. nepracovala a denně se s partnerem oddávali alkoholu, což mohlo být důvodem jejich častých hádek.

„Byl to magor, který nevěděl, co dělá, když se nalil. Jednou mi volali lidi z ubytovny, že tam lítá s nožem. Prodával věci za pár korun, aby měl peníze na tabák a na alkohol. Pokud vím, tak byl agresivní pouze na ni,“ vypověděl provozovatel ubytovny, kde obžalovaný s družkou občas bydlel.

Státní zástupkyně Petra Pazderková navrhla nepodmíněné odnětí svobody na 11 až 12 let se zvýšenou ostrahou a protialkoholní léčení. Podle jejího názoru by měl být obžalovaný ponechán ve vazbě, aby nemohl uprchnout. „Nevidím na jeho straně žádné polehčující okolnosti,“ dodala.

Lenka Vančurová, obhájkyně, nesouhlasila, že by šlo o úmyslnou vraždu. Podle ní si Martin D. v opilosti neuvědomil, jak vážné následky mohl způsobit tím, že svou družku táhl za oblečení. „Pokoušel se ji zvednout, pak ji tahal, upadl a neví, s jakou intenzitou ji na lůžko dotáhl a jak silně s ní manipuloval,“ shrnula Vančurová ve své závěrečné řeči. Požadovala změnu právní kvalifikace na trestný čin usmrcení z nedbalosti.

„Soud nakonec uložil trest 11 let a 6 měsíců, tedy uprostřed navrhovaného rozpětí. Důvody pro snížení ostrahy tu nejsou,“ řekl předseda po vynesení rozsudku. Ten zatím není pravomocný, obžalovaný se proti rozhodnutí na místě odvolal a státní zástupkyně si ponechala na případné odvolání lhůtu.