Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V libereckém lágru zemřely stovky zajatců, sdružení vybuduje repliku

  11:27
Na choroby nebo válečná zranění zemřelo za jeho ploty na 720 zajatců, v okolí možná dodnes leží část jejich ostatků. Dnes ale většina lidí míjí místo v Ostašově, kde se rozkládal obrovský zajatecký tábor z doby první světové války, nevědomky cestou za nákupy v Globusu. Má se to změnit už příští rok.

Jedna z kreseb pořízená v zajateckém táboře. V pozadí je vidět hora Ještěd. | foto: archiv Severočeského muzea

Obecně prospěšná společnost Archa 13 získala od města Liberce do dlouhodobého pronájmu pozemek, kde se část tábora rozkládala. V místě chce vybudovat repliku lágru, muzeum vojenské historie, v plánu je památník a kaple od architekta Davida Vávry. Stejně jako budova, kde se budou děti učit brannou výchovu.

Archa 13 chce projekt, který zaujal ministerstvo obrany, zbudovat za použití dotací. Náklady se odhadují na více než 50 milionů korun. K dotažení ambiciózního projektu je kromě peněz potřeba ještě změna územního plánu.

„Začneme už na jaře tím, co nám dnes dovoluje územní plán. V místě bývalého zajateckého tábora připomeneme reálie první války. Dnes se na ni zapomíná, přitom postihla téměř každou rodinu na našem území. První akce spustíme už na jaře,“ nastínil vizi za Archu 13 Petr Pimek.

Na místě podle něj v první fázi vznikne cvičiště s okopy, ostnatými dráty, kde si například děti budou moci vyzkoušet, jak se na frontě žilo. Válečný život budou předvádět skupiny vojenské historie. Spolek úzce spolupracuje s Československou obcí legionářskou.

Objeví se tu jména 950 padlých vojáků

Pietu místa připomene památník věnovaný obětem první světové války a zajatcům libereckého tábora. Na jeho podobě začal pracovat architekt David Vávra. Jisté je už to, že na jeho obvodu budou vytesána jména všech 950 padlých vojáků z Liberce a okolí. Má se stát součástí zamýšlené Kaple smíření.

Kruhová kaple má v prozatímní studii čtyři kříže, po jednom na každé světové straně. Kaple by zároveň měla být vyhlídkovou věží pro turisty. Počítá se i se stavbou kopie domu, kde by návštěvníci viděli, jak obyvatelé tábora žili. Součástí komplexu by mohla být i společenská budova určená pro výuku škol nebo lektorů branné výchovy.

„Téma první světové války v našem regionu je méně popsané. Pokud se projekt podaří dotáhnout a vznikne tam expozice, vnímám to jako bohulibý počin a od města si zaslouží podporu. Navíc by to pomohlo zkulturnit tuto části Liberce,“ soudí o projektu liberecký primátor Tibor Batthyány.

Liberecký zajatecký tábor patřil za první světové války k pěti největším lágrům na českém území. Žilo v něm až 55 tisíc převážně ruských a italských zajatců. Tolik obyvatel měl tehdy Liberec.

V táboře bylo 260 domů

V době největšího rozmachu se zajatecký tábor rozkládal na ploše 103 hektarů. Podle dochovaného dobového plánu lze na nákresu napočítat 260 domů. Tábor zaujímal zhruba prostor, kde se dnes rozkládá letiště, Globus a Bauhaus.

Dnes už lágr připomíná jen trojjazyčná pamětní deska na dnešním hřbitově v Ostašově, kde před sto lety pohřbívali těla zajatců zemřelých na infekční choroby. Těla ale mohou stále ležet i na okolních pozemcích. Existují dobové fotografie či kreslené pohlednice.

„Že jde o liberecký tábor lze většinou z obrázků zcela bezpečně poznat podle siluety Ještědu. Je nezaměnitelný,“ upozornil před časem Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

Rous připomněl, že v lágru také jednou měsíčně vycházel německy psaný časopis Reichenberger K. G. Lager Zeitung. Obsahoval básně, popis tábora či kresby.

Tábor byl vlastně městem ve městě. Měl vlastní vodovod, pekárnu, poštu nebo peníze. Kvůli zásobování do něj vedla z ostašovského nádraží úzkorozchodná železnice. Nebyla propojená s hlavními kolejemi, zapotřebí bylo překladiště. Uprostřed lágru bylo malé nádraží, trať měřila více než čtyři kilometry.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....