Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Liberec začal pohřbívat levněji. Budeme za gaunery, zlobí se konkurence

  12:13
Liberecký magistrát začal od 1. července provozovat místní krematorium a pozůstalým nabízí levnější obřady. Podle konkurence je to ale nekalá soutěž.

Liberecké krematorium | foto: Jaroslav Zeman

Rakev Astra v barvě ořechu nebo hnědá za 3 800 korun. To je nejdražší položka v ceníku pohřebních služeb, které zveřejnilo na svých webových stránkách město Liberec.

Právě radnice začala od neděle provozovat zdejší krematorium. Sází přitom na takzvané sociální pohřby, tedy takové, které by pozůstalé měly přijít na dvanáct až patnáct tisíc korun podle objednaných služeb, ovšem bez obřadu. Pokud si k rozloučení vyberou velkou obřadní síň, měl by se pohřeb vejít do osmnácti tisíc, v malé smuteční síni do sedmnácti tisíc.

Ceny jsou bez daně

„Záměrně jsme volili malý rozdíl mezi velkou a malou smuteční síní, aby se lidé mohli se zemřelým důstojně rozloučit. Dosud převládaly obřady v malé síni kvůli ceně, ale to je skutečně takový malý krcálek, že nám to nepřijde důstojné,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Že pozůstalí na obřady v poslední době rezignují, potvrzuje i statistika. Na  tisíc pohřbů ročně připadalo jen 230 s obřadem. I to bylo jedním z důvodů, proč radnice doufá, že díky snížení cen více lidí využije možnost důstojnějšího rozloučení se zesnulým.

Zveřejněný ceník by si však pozůstalí měli pečlivě prostudovat. Uvedené ceny jsou totiž bez DPH. Aby zjistili konečnou cenu, musejí připočítat ještě 15 procent, což je daň z přidané hodnoty pro pohřební služby.

Společnost Likrem, která působila v krematoriu téměř čtvrt století, postup města kritizuje. Rozjíždí prý nekalou soutěž, protože jeho cenám nemohou ostatní, tedy soukromé pohřební služby, konkurovat.

Toto nás zlikviduje, bojí se konkurence

„Pohřeb s výčtem toho, co chtějí nabízet, stojí normálně třiadvacet až pětadvacet tisíc korun. Tohle nás zlikviduje a ještě budeme před lidmi vypadat jak gauneři,“ tvrdí majitel Likremu Ladislav Kopal, který je i předsedou Sdružení pohřebnictví v ČR. Likrem chce proto podat na město stížnost k antimonopolnímu úřadu.

„Aby byl podnět kvalifikovaný, musíme počkat aspoň měsíc, abychom to dokázali popsat a porovnat. Město začalo od července, takže stížnost podáme v srpnu,“ dodal Kopal.

I přes levnější pohřby, než mají soukromé pohřební služby, by město mělo z vybraných peněz něco ušetřit i na nutnou rekonstrukci krematoria, která se už roky odkládá.

Opravu potřebuje střecha, chybí bezbariérový vchod, v havarijním stavu je elektroinstalace.

„Také bychom chtěli, aby se centrální hřbitov víc přiblížil své původní podobě. Historicky to bylo tak, že centrální část víc korespondovala urbanisticky s budovou krematoria. Připravujeme proto metodiku, podle které by se upravila zeleň v tomto místě,“ řekl náměstek primátora Tomáš Kysela. Ten také upozornil, že ze hřbitova patrně zmizí automaty na svíčky.

Klasické svíčky nahradí LED žárovky

„Bohužel, letos už dvakrát hořely na hřbitově túje od zapálených svíček. Podle zákona o požární ochraně se nesmí nechávat otevřený oheň bez dozoru. Proto zvažujeme, že v automatu budeme prodávat svíčky s LED žárovkami,“ sdělil Kysela.

Zákaz zapalování svíček, který platí kvůli suchu například na hřbitovech v Praze, zatím Liberec nechce vydávat.

„Svíčka s LED světýlkem mi přijde dost neosobní, živý plamen je něco jiného. Doufám, že to časem nedojde tak daleko, že to na hřbitovech bude blikat jak na pouti,“ řekla redakci jedna z návštěvnic hřbitova.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....