Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na výměnu kloubů čekají pacienti v Libereckém kraji i dva roky

  10:38
Čekání na operaci se může v Libereckém kraji protáhnout až na dva roky. Covid se podepsal na čekacích lhůtách ve většině nemocnic. Nejvíc se vidina operace vzdálila lidem, kteří potřebují nové kyčelní či kolenní klouby.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dlouhé měsíce zjitřené každodenní bolestí před sebou mají pacienti, kteří čekají na totální náhradu kyčelních, kolenních či ramenních kloubů. V českolipské nemocnici se dočkají zákroku nejdříve za rok.

„V tuhle chvíli máme na listině asi šest set lidí na totální endoprotézy,“ uvedl generální ředitel Pavel Marek. Nemocnice nedávno aktualizovala seznam čekatelů a zjistila, že někdo mezitím podstoupil operaci jinde, další o ni už nestojí a někteří pacienti během pandemie zemřeli.

Na gynekologické operace se oproti tomu podle Marka v podstatě nečeká. Českolipská nemocnice obnovila operace v dubnu, kvůli dovoleným je však momentálně snížená její výkonnost.

„V průběhu covidu se nám zvedl počet nevybrané dovolené. Musíme našim psychicky unaveným zaměstnancům umožnit regeneraci, zvlášť proto, že se covid zase blíží,“ upozornil Marek.

Covid může přinést další zdržení

S příchodem každé další vlny jsou podle mluvčí nemocnice připravenější. „Ale pokud ministerstvo zdravotnictví vydá v případě další vlny nějaká omezení operativy, budeme ji muset omezit bez ohledu na to, jak jsme na covid připraveni,“ řekla Andrea Beranová.

Orientační čekací a objednací lhůty na konkrétní výkony a vyšetření zveřejnila nemocnice na svém webu. Nejvíce se vidina operace vzdálila pacientům z oddělení ortopedie a traumatologie.

„Chirurgické operace zvládáme maximálně do měsíce, kapacity nejsou naplněné, takže spíš čekáme, jestli nám něco nepřinese spolupráce s krajskou nemocnicí v Liberci, která řeší výpadek operačních sálů. S tím je spojený přesun především českolipských obyvatel do naší operativy,“ poznamenal generální ředitel nemocnice v České Lípě.

KNL se potýká se stavebními komplikacemi

Krajské nemocnici v Liberci (KNL) se podle mluvčího Václava Řičáře podařilo dohnat covidové zdržení velmi rychle. Lhůty se prodloužily jen dočasně a díky zvýšené operativě a lepšímu plánování drtivou většinu pacientů odoperovali.

„Nemocnice v Turnově a ve Frýdlantě byly striktně „necovidové“. Všechny covidové pacienty jsme hospitalizovali v Liberci,“ shrnul Řičář.

KNL tak ustála covid, ale plánovaným operacím se postavily do cesty komplikace spojené s rekonstrukcí sálů v budově A. Při té se zjistilo, že statika stropu na chirurgii je špatná a že není schopný nést současné ani nové přístroje.

„Museli jsme uzavřít všech sedm operačních sálů, všechny operace jsme museli přeplánovat. Část pacientů operujeme ve Frýdlantě a část v Turnově. Intenzivně se využívají také další sály tady v Liberci,“ nastínil Řičář.

Původně počítali s tím, že se situace vyřeší během prázdnin, ale výpadek v operacích potrvá podle něj až do první poloviny ledna 2023. „Pacienty budou operovat stejní operatéři, akorát že v jiné nemocnici,“ popsal.

Akutní a onkologické případy řeší nejrychleji

Covid zahýbal s čekacími lhůtami i v jilemnické nemocnici. Podle ředitele Jiřího Kalenského nejdéle čekají lidé s odkladnými stavy, kdežto nejrychleji se řeší akutní a onkologické případy. „Po celé dva roky je režim upravený tak, aby nedocházelo k ohrožení života či zdraví. U odkládaných ortopedických výkonů bohužel dochází k prodloužení doby chronických bolestí,“ konstatoval. Seznam čekatelů aktualizují pravidelně podle intenzity jejich potíží.

Momentálně se řeší chirurgické operace do šesti týdnů, gynekologické do tří týdnů a ortopedické tři až šest měsíců. „Pokud se nestane nic závratného, mohli bychom skluz dohnat začátkem listopadu,“ dodal Kalenský.

Jablonecká nemocnice se vrátila do normálního režimu v březnu. Ředitel Vít Němeček potvrdil, že i zde se nejdéle čeká na totální endoprotézy. Dříve na ně pacienti čekali rok či rok a půl, nyní až dva roky. „Snažíme se to dohánět, letos jsme navýšili počet operací oproti období před covidem,“ informoval Němeček. Na ostatní výkony čekají pacienti přibližně stejně.

Nemocnice udržuje vyšší zásoby léků

„Plánované operace se pohybují obvykle od tří do maximálně osmi týdnů. Akutní a „poloakutní“ stavy, jako jsou třeba nádory, se samozřejmě řeší, jak je potřeba,“ ujistil.

Příchod nové vlny by mohl podle něj opět zastavit operace nebo odradit pacienty od pobytu v nemocnici. V souvislosti s covidem už přijali některá opatření.

„Poučili jsme se z minulých vln a víme přesně, co máme dělat organizačně. Udržujeme vyšší zásoby základních léků a spotřebního materiálu. Připravujeme se na to, že se bude ve větších počtech očkovat a asi i testovat,“ vyjmenoval Němeček.

Zároveň předpokládá, že od září začnou vypomáhat KNL s plánovanými dětskými chirurgickými výkony. „Ty budou probíhat u nás. Přijede liberecký lékař a my poskytneme vše ostatní – sál, anesteziologický tým, asistenci a hospitalizaci,“ řekl.

  • Nejčtenější

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rychlost tu porušil každý dvanáctý řidič, na přísný radar nově upozorní cedule

11. června 2024  19:05

Během dvou měsíců jediný radar v Liberci změřil neuvěřitelných 20 tisíc hříšníků. Zařízení na...

Srna skočila cyklistovi za jízdy do náruče, zraněný muž letěl do nemocnice

10. června 2024  11:34

Kuriózní dopravní nehoda se přihodila cyklistovi na Semilsku. Při jízdě na kole mu do náruče...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Při pádu letadla zemřel pilot. Zřejmě překročení rychlosti, řekli vyšetřovatelé

11. června 2024  17:06

Za loňskou novoroční tragickou nehodou ultralehkého letadla nad travnatým letištěm v Hodkovicích...

Perla železnic ztrácí lesk. Slavnou zubačku čeká oprava za půl miliardy

13. června 2024  14:23

Perla českých železnic. Tak se říká ozubnicové trati mezi Tanvaldem a Kořenovem na Jablonecku....

Hubáček, to není jen Ještěd. Výstava ukazuje architekta jako autora i osobnost

13. června 2024  11:07

Karel Hubáček známý neznámý. Pod tímto názvem představuje nová výstava Severočeského muzea v...

Vyndejte mi z batohu deštník, poprosila seniorka muže. Ten ji obral o peněženku

12. června 2024  18:05

Devadesátiletou seniorku, která šla pěšky z Rokytnice do Harrachova, okradl muž, kterého poprosila...

Derner se dohodl v Liberci na nové smlouvě, přidá 20. sezonu v extralize

12. června 2024  17:12

Lukáš Derner bude pokračovat v extraligovém Liberci, s kterým uzavřel novou roční smlouvu....

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...