Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Záchrana v poslední chvíli. Vitrážovně v Okrouhlé pomohl i covid

  14:55
Jel na výlet a z vlaku ho zaujala podivná stavba. Zchátralá historická věž a k ní „přilepený“ obyčejný venkovský dům s nápisem Na prodej. A tak jej koupil. Díky rozhodnutí Jana Sýkory z České Lípy se unikátní vzorkovna vitráží z konce 19. století v Okrouhlé dočká záchrany a jednou v ní bude muzeum.

Předtím ale musí objekt, který vybudoval jeden z úspěšných sklářských podnikatelů na Novoborsku Karl Meltzer, projít nákladnou a složitou rekonstrukcí. Momentálně probíhají práce na fasádě domu a kolem věže se tyčí lešení.

„Problém je, že to nejsou kameny, ale keramika. Takže když to hodně zjednoduším, tak jsou to hodně velká kamna. Trvalo nám pět let, než jsme našli restaurátora,“ líčí Petr Šarapatka, zeť současného majitele, který se společně se svou ženou na rekonstrukci také podílí.

Momentálně na věži pracují památkáři z Akademie výtvarných umění. „Je to pro ně výzva. Jednotlivé kousky zkoušeli čistit, pak vypalovat,“ vysvětluje jeho žena Marie Šarapatková.

Jen najít vhodný materiál na rekonstrukci věže trvalo podle manželů rok.

Okna jsou dílem vitrážisty, který na nich pracoval stejně jako řemeslníci před sto padesáti lety, kdy byla jednotlivá sklíčka zasazena do olověných štráfů. Jedno okno vyjde podle Šarapatky na tři sta tisíc. „Když jsou na něm figurální motivy, tak ještě více,“ dodává. Na věži je přitom pět velkých a pět malých oken.

Náročnou rekonstrukci objektu, který je zařazen na seznam kulturních památek, financují z příspěvků od Libereckého kraje a ministerstva kultury. A samozřejmě z vlastních zdrojů. „Z grantů jsme investovali už přes milion, z vlastních pak možná ještě více,“ komentuje Šarapatka.

Záchrana věže přišla podle něj „ani ne za pět minut dvanáct, ale tak ve čtvrt na dvě“.

Janu Sýkorovi se v roce 2002 totiž podařilo koupit pouze část vitrážovny, věž měla jiného majitele. Trvalo dalších čtrnáct let, než se jej podařilo přesvědčit k prodeji. Mezitím se na ní vyřádily nejen přírodní živly, ale i vandalové. „Úlomky vitráží nacházíme v trávě doteď,“ dodává Šarapatka. Rekonstrukce věže tak začala až v roce 2016.

Velký kus práce za sebou mají od loňska, kdy jim paradoxně pomohl covid. „Byla zavřená sportoviště i školy, tak jsme až do října mohli být tady,“ vysvětluje Šarapatka, který pracuje jako trenér atletiky a jeho žena je učitelka.

Sochy místo terče

Podařilo se tak například vyklidit bývalou dílnu, ve které teď na restaurování čeká soubor šesti šamotových soch. Jejich původní místo je na věži, ze které je ale předchozí majitel sundal a hodlal zpeněžit.

„Sochy už byly na cestě do zahraničí, ale podařilo se je zastavit,“ upozorňuje Šarapatka. „Na první pohled vypadají dobře. Jen si s nimi trochu pohrála místní mládež. Tady z té si například udělala terč pro střelbu ze vzduchovky,“ ukazuje na jednu ze soch, které svým pojetím vychází z antické mytologie. 

Komplikovanou historii má za sebou i samotná budova dílny. Té pro změnu nepřála příroda. Za posledních třicet let z ní orkán dvakrát strhl původně sedlovou střechu a poškodil vrchní patro.

Rekonstrukce celého objektu bude trvat ještě několik let. V expozici plánovaného muzea budou k vidění například ukázky vitráží. Jedna z nich se podařila zachránit a čeká na rekonstrukci. V plánu je i vrácení špičky na věž, kterou zničil požár před více než sto lety.

Zvláštní vzorkovnu pro svou produkci založil v Okrouhlé v roce 1893 Karl Meltzer. Úspěšný podnikatel z Novoborska provozoval od roku 1888 ve Skalici u České Lípy první dílnu pro uměleckou výrobu chrámových oken v Českých zemích, na začátku 20. století pak svůj podnik přestěhoval do Žitavy.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....