Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V Liberci uctili zavražděné Romy, z tamního tábora nepřežila ani batolata

  16:38
Květiny a smuteční věnce zdobí palouk v zatáčce u silnice na Kunratické ulici v Liberci. K sedmi dřevěným křížům je v sobotu položili liberečtí Romové a představitelé města a kraje. Uctili tak památku více než 160 Romů, kteří tu mezi létem 1941 a jarem 1943 žili v koncentračním táboře.

V sobotu v Kunratické ulici v Liberci uctili představitelé města, kraje i samotní Romové památku více než 160 Romů, kteří tu mezi létem 1941 a jarem 1943 žili v koncentračním táboře. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Do posledního je pak nacisté zavraždili v noci na 3. srpna 1944 v Osvětimi-Březince spolu s dalšími čtyřmi tisíci Romy z celé Evropy.

Koncentrák v Kunratické ulici byl jeden ze čtyř záchytných táborů v Liberci. První stál v areálu současného lomu, Romy využívala firma Roth při stavbě sídliště Domov na Králově Háji. Druhý postavili nacisté v Nádražní ulici v budově Textilany A. G. Třetí tábor se nacházel v prozatím neznámém domě v Horním Růžodole.

Tábor v Kunratické byl ze všech nejhorší a 160 Romů odsud šlo v roce 1944 přímo na smrt do Osvětimi. Včetně několikaměsíčních až tříletých dětí. Právě jim jsou věnovány dřevěné kříže.

Sedm zavražděných Romů se narodilo v táboře

„Při bádání se často z lidí stávají čísla a data. Nám přišly seznamy transportů z Osvětimi a najednou ta data dostala i jména. Takže víme, že sedm zavražděných Romů se narodilo přímo zde v koncentráku. Byly to všechno malé děti, chlapečci. Poznali za svůj krátký život jen tuto zatáčku a pak Osvětim. Z toho zjištění se mi udělalo zle. Zasáhlo mě to,“ komentoval pracovník Severočeského muzea v Liberci, badatel a dokumentátor Ivan Rous.

Romy, stejně jako Židy a další oběti, vraždili nacisté v plynových komorách. Ty nejmenší děti nechávali jít na smrt v náručích matek, někdy jim připravili ještě krutější osud.

„Ta škála metod zabíjení byla nekonečná. Často třeba vzali nemluvně matce a umlátili ho o stěnu,“ připomněl Rous.

Právě on před dvěma lety vztyčil na palouku v Kunratické ulici sedm dřevěných křížů. „Potřeboval jsem tu emoci nějak okamžitě vyjádřit a nečekat na nějaké povolení,“ vysvětlil.

Od té doby se v tomto místě konají pietní akty k Památnému dni romského holokaustu, který si Evropa připomíná 2. srpna. Liberec i Liberecký kraj k tomuto datu vyvěšují romskou vlajku.

Řada měst odmítá vlajku vyvěsit

„Už před čtyřmi lety jsme oslovili kraj i město, aby naši vlajku vyvěsili. Udělali to a od té doby to dělají automaticky, aniž bych je o to žádal. Snad se jednou dočkám doby, kdy romské vlajky budou v tento den viset v každé obci,“ svěřil se Jan Cverčko, ředitel Asociace romských představitelů Libereckého kraje. 

O to, aby vyvěsili vlajku v souvislosti s výročím genocidy Romů, žádali více než šest tisíc starostů českých měst a obcí i aktivisté z uskupení Dikhas. Řada představitelů samospráv to odmítla. 

„Nevidím sebemenší důvod nazývat vyvraždění cikánské komunity nacisty Romský holokaust. Rom - občan 20. století - nepracuje, provádí trestnou činnost, žije z dávek na úkor pracujícího bělocha. S cikánem nemá nic společného - možná zabarvení,“ napsal kupříkladu Václav Červenka, starosta středočeské obce Libomyšl.

„Jsem rád, že nežiju v Libomyšli,“ reagoval na to Cverčko.

Fakt, že kromě Židů byli vyhlazováni i Romové, přitom řada lidí dlouho netušila. „Ani já jsem to nevěděl. Nikdo nám to neřekl, přeživších moc nezbylo a ti o tom mluvit nechtěli. Ale doba se už mění, třeba moje dvě dcery to ve škole probíraly,“ dodal Cverčko.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....