Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vlčí smečka od Doks se opět rozrostla. Některá zvířata se vydají jinam

  17:11
Vlčí smečka žijící poblíž Doks se opět rozrostla. Fotopasti Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj zachytily další čtyři vlčata. Jde o letošní mláďata, jejichž věk je odhadem tři měsíce.

„Záznamů z fotopastí máme více než sto, ale zpravidla zachytily jen jednoho, maximálně dva vlky. Pouze pár ojedinělých záběrů zachytilo čtyři vlčata a dospělého vlka. Z toho můžeme vyvozovat, že mláďat může být klidně více, jen o nich nemáme důkazy,“ zamýšlí se zoolog Správy CHKO Luboš Beran.

Uvedené záběry svědčí o tom, že smečce se daří. „Dokládá to, že smečka má dostatek potravy, klid a nikdo ji nepronásleduje, což je pro nás potěšující zpráva a samozřejmě z toho máme radost,“ dodal Beran.

Zpráva o narození vlčat přišla téměř na den přesně rok poté, kdy se smečka rozrostla také nejméně o čtyři vlčata. Rozmnožování zvířat tedy probíhá nerušeně a zoologové se domnívají, že mnozí dospělí členové smečky ji už opustili a hledají si nová loviště. Ještě loni měla smečka jedenáct členů, nikdy však nebyla zvířata společně na jednom záběru. O konečných počtech vlků se tak můžeme jen dohadovat.

„Ve směčce se rozmnožuje pouze původní rodičovský pár, jejich potomci se už mezi sebou většinou nekříží. Je obvyklé, že dospělí vlci se tedy od smečky oddělí a hledají si partnera jinde,“ potvrdil Beran.

Co to znamená? Migrující vlk dokáže za krátký čas uběhnout vzdálenost i 100 kilometrů, proto je oblast, kde by se mohli vlci pohybovat značně široká. Mohou se pokusit spojit s vlčí smečkou žijící na Broumovsku, v Krušných horách nebo v německé Lužici, odkud původně první vlci na sever Čech přišli. Mohou hledat domov třeba v Ralsku.

Nedá se odhadnout, kam vlci půjdou

„Nedá se odhadnout, kam půjdou. Jediné, co lze s jistotu říct, že nepůjdou do Prahy,“ dodává v nadsázce Luboš Beran. Každý z odešlých vlků navíc může hledat štěstí sám, proto je téměř nekonečně možností, kam se zvířata vydají .Dá se však očekávat, že se objeví například v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Ten je málo osídlený a nevedou tu rušné silnice. Ostatně jedna z fotopastí je tam už zachytila.

“Bylo to v okolí Mukařova, tedy asi 17 kilometrů od místa, kde žije původní smečka. Což není tak daleko, ale nemůžeme z toho nic usuzovat. Každopádně celý prostor Podbezdězí je natolik rozlehlý, že by tu podle mě mohly úspěšně fungovat i dvě vlčí smečky,“ domnívá se Miroslav Kutal, koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA.

Podle něj se teď ukazuje, že okolí Doks je pro vlky ideálním domovem. „Potvrdilo se, že jejich výskyt zde není náhoda ani nějaká dočasná kuriozita. Vlci našli v Podbezdězí svůj domov a daří se jim tam,“ konstatuje Kutal.

Odpověď na to, kolik přesně vlků v Podbezdězí žije, dá zoologům až zima. Tehdy vyrazí do lesů vlčí hlídkyzřizované Hnutím Duha, které budou sbírat chlupy a srst a zároveň počítat stopy obtisknuté ve sněhu. Další cenné informace posbírá sama CHKO, jejíž pracovníci v terénu provádí rozsáhlá sledování.

Vlci žijí na Českolipsku čtvrtým rokem, původně tu v zimě 2013 – 2014 zaznamenali jeden vlčí pár, na jaře pak lidé slyšeli vytí. V dubnu potom fotopast zachytila březí samici a srpnu již malá vlčata. Později se ukázalo, že smečka je už pětičlenná. Od počátku bylo jasné, že vlci přišli z oblasti Lužice, tedy území mezi městy Budyšín, Chotěbuz a Zhořelec, kde dnes žije přes 150 vlků.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....