Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Před dvěma lety přišel o vše. Dnes staví akvarista Vodní svět jako v Amazonce

  7:14
Když v roce 2015 zachvátil požár Kounicův dům, podařilo se Petru Jasanskému zachránit jen pár ryb. Známý akvarista přišel i o většinu vybavení a publikací. V současnosti ale chystá novou expozici v obchodním domě Banco v České Lípě, kde dnes funguje jeho stálá expozice tropických ryb Veřejné akvárium.

Je květnové odpoledne roku 2015. Petr Jasanský jde nakrmit své exotické ryby do depozitních akvárií, kde si odchovává populace pro svá veřejná akvária. Jenže do dveří ho už nepustí. Všude pobíhají hasiči. Jasanského chov se nachází v Kounicově domě, který je v plamenech. Voda v akváriích se vaří. Slavný akvarista přichází o většinu svých ryb, vybavení i publikací.

„Pár ryb jsem ještě zachránil, ale brzy uhynuly. Byl mezi nimi i jeden vzácný druh, který jsem si piplal. Z 300 mláďat vzácného kančíka přežilo jedno jediné, dodnes jej mám,“ vzpomíná Jasanský.

Spolu s rybou zachránil z Kounicova domu ještě několik ohořelých dřev a trámů. Ty se teď stanou součástí nově budované expozice, kterou Jasanský připravuje v obchodním domě Banco v České Lípě, kde dnes funguje jeho stálá expozice tropických ryb, známá pod názvem Veřejné akvárium.

Nejucelenější přehlídka amazonských ekosystémů

„Nabídli mi sousední prostory, kde byly donedávna sklady. Tím pádem můžu svůj prostor s akvárii a rybami ztrojnásobit,“ líčí akvarista. „Vznikne tak nejucelenější přehlídka amazonských ekosystémů široko daleko. Lidi si totiž mylně myslí, že jen mořské korálové rybky jsou barevné, ale u mně poznají, že to tak není.“

Nový prostor přiléhá ke stávající expozici a Jasanský jej chce ozvláštnit tak, aby si lidé připadali jako v povodí Amazonky. „Na začátku bude jakási brána do přírody z přírodních artefaktů, vedle v místnostech plánuji galerii velkoformátových fotografií neziskového projektu Green Life, samozřejmě v každé místnosti bude akvárium s příslušnými rybami. Středobodem se pak stane obří akvárium o objemu 3 500 litrů, tam umístím artefakty, které jsem zachránil z vyhořelého Kounicova domu,“ potvrzuje Jasanský.

Projekt už má i podporu českolipských zastupitelů, kteří Jasanskému přislíbili finanční dotaci. Jasanský žádá necelý milion korun, vznikne prý expozice mnohamilionové hodnoty. „Kdybych to zadal profesionální firmě, přišlo by to na několik milionů. Já v tom mám spoluúčast, takže si to chci dělat sám. Vložím do toho své know-how, v okolí 50 kilometrů nebude nic podobného,“ argumentuje Jasanský.

Rozšíření akvárií může město turisticky zatraktivnit

Místostarosta České Lípy Juraj Raninec je přesvědčen, že zastupitelé dotaci Jasanskému schválí. „Má na tom shodu opozice i koalice. Téměř všichni jsme se tam byli podívat a obdivujeme, co pan Jasanský již vybudoval. Myslím, že rozšíření akvárií může naše město turisticky velmi zatraktivnit,“ chválí místostarosta.

Petr Jasanský vystavuje veřejně své ryby v České Lípě už 13 let a obětoval jim nejen svůj rodinný život, čas, ale i peníze. Stávající expozici ryb ve Veřejném akváriu platil ze svého.

„Jsem teď ve fázi, kdy ještě splácím 1,5 milionu za vybavení akvárií, dále doplácím ze svého na provoz, neboť měsíčně generuji zisk 65 tisíc korun, ale náklady jsou 85 tisíc. Nějakou podporu bych si snad tedy zasloužil, protože nic z toho nedělám pro sebe, ale pro lidi,“ doufá akvarista.

Kančík se dožil 21 let

Jasanský přitom v České Lípě nastavil nejvyšší laťku akvaristiky. Svá akvária vybavuje zásadně jen tím, co se nachází v domovině daných druhů ryb, nádrže nepřerybňuje a nedrží zbytečně víc druhů pohromadě. I díky tomu se jeho rybám velmi daří. „Nejstarší ryba, kterou jsem odchoval, byl kančík citronový. Ten se dožil 21 let, uhynul letos v lednu. Jeho syn plave tady vedle v nádrži, je mu už 8 let.“

I díky věhlasu, který si mezi akvaristy a laickou veřejností Jasanský získal, se stal nepostradatelným rádcem všem začínajícím akvaristům v širokém okolí. Jen málokdo k němu nechodí pro cenné rady a tipy.

Kančík citronový

„Někdy mají lidi nereálné požadavky. Ryba u nich slouží k naplnění ega. Chtějí ji mít nejlépe ještě dnes vedle své plazmové televize. U mě je na prvním místě živočich, až pak klient. Nedělám komerční akvaristiku. Pro mě je akvárium přenesenou přírodou. Každé mé akvárium žije a funguje jako uzavřený ekosystém. Vysvětluji jim tedy, že pokud chtějí akvárium podle mých kritérií, tak z nich neustoupím,“ vysvětluje Jasanský.

Přesto by každému doporučil, aby s akvaristikou začal. Je to prý v dnešní uspěchané době ideální protistresový prostředek. „Akvárium s rybami přináší uklidnění. Dnes žijeme ve světě médií. Televize, mobily a tablety energii člověku berou, zatímco akvárium vás jí nabíjí. My všichni jsme přece stvořeni z vody!“

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....