V Bratislavě zahájili výstavu Andy Warhol a přátelé

Obrazy a artefakty vůdce uměleckého směru pop-art a slovenského rodáka Andyho Warhola, z nichž čtyři nebyly doposud na Slovensku vystavovány, jsou ode dneška do konce září k vidění v Bratislavě. Součástí výstavy "Andy Warhol a přátelé" v Domě plynařů jsou i obrazy jeho bratra Paula, synovce Jamese, bývalé blízké spolupracovnice Ultry Violet a fotografie Billyho Nama.

"Warhol byl velmi tichý. Měl však rád místa a situace, kdy se to kolem něj třpytilo. Byl géniem, protože jako první globalizoval americký sen. Jeho ikonami byly hollywoodské hvězdy (...), ukázal však i jinou stranu amerického snu - atomovou bombu, elektrické křeslo nebo konzervy," řekla v Bratislavě Francouzka Ultra Violet, vlastním jménem Isabelle Dufresneová, která před léty natáčela s Warholem film.

Vernisáž se proměnila na happening, během kterého nesla ulice, kde stojí výstavní síň, Warholovo jméno. Návštěvníci se mohli osvěžit pivem s umělcovou etiketou a podívat se na film o králi pop-artu.

Warhol (1928-1987), jenž se narodil na východním Slovensku poblíž Medzilaborců a s rodiči emigroval do USA, se proslavil obrazy Marilyn, Campbellova polévka, Absolut vodka nebo portréty Lenina a hokejisty Wayna Gretzkého.

Andy Warhol: Mao (1972)

Andy Warhol: Marilyn (1964)

Andy Warhol: Absolut vodka