Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie a podal trestní oznámení

  9:50aktualizováno  13:30
Ministr kultury Antonín Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Na Fajta už podal dvě trestní oznámení, další se chystá. Místo Fajta je vedením pověřen krizový manažer Ivan Morávek. Olomoucké muzeum povede dosavadní zástupce Ondřej Zatloukal.

„Po seznámení s výsledky jsem byl zklamán a nemohl jsem učinit nic jiného, než oba ředitele odvolat. Protože bylo mou zákonnou povinností konat. Současně jsem byl nucen podat dvě trestní oznámení, která už byla doručena státnímu zastupitelství v Praze. Další trestní oznámení se připravuje,“ řekl Staněk na tiskové konferenci. Podaná trestní oznámení míří na Fajta, to třetí připravované ministr komentovat nechtěl.

Staněk podal na Fajta trestní oznámení kvůli podezřelé autorské smlouvě či nájemním smlouvám, jež Fajt údajně nenechal schválit na ministerstvu kultury. Podle Staňka jde o autorskou smlouvu, která nemusí být zveřejněna v registru smluv. Je na částku 1,2 milionu korun, které byly podle Staňka určeny Fajtovi a týkají se šesti výstavních projektů.

Fajt sdělil, že rozhodnutí ministra považuje za politický krok a uvedené důvody odvolání za zástupné. Dále dodal, že uzavírat autorské smlouvy mu zákon umožňuje. Autorská smlouva na více než milion korun, kvůli níž Staněk podal trestní oznámení, je podle Fajta standardním nástrojem.

„Odlišuje manažerskou činnost od autorské činnosti,“ řekl Fajt. 

„Mým cílem je v první řadě zajistit pokračování a dokončení aktuálních úspěšně rozpracovaných projektů. Současně zahájím vyhodnocení personální, ekonomické a procesní situace v instituci a připravím návrhy dalších kroků,“ uvedl poté Ivan Morávek, jenž nahradí Fajta.

Zatímco někteří odborníci se ke způsobu Fajtova odvolání vyjadřovali kriticky, odbory v Národní galerii změnu uvítaly. „K personální situaci za Jiřího Fajta se odborová organizace vždy vyjadřovala kriticky. Pokud bude mít řízením pověřený ředitel zájem, jsme připraveni s ním ihned začít spolupracovat a sdělit mu naše názory na současný stav instituce,“ prohlásil předseda odborové organizace Pavel Piekar.

Odvolaný ředitel Muzea umění Michal Soukup odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea, což bylo Staňkovým argumentem pro jeho odvolání. Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří před časem vyzvali Staňka k rezignaci. Zvažují nyní další formy protestu. Soukup v prohlášení ministrovy argumenty pro své odvolání odmítl.

„Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu,“ uvedl Soukup.

V obou případech Staněk ředitele odvolal na základě právního rozboru aktuálního výsledku kontrol, které se v obou institucích uskutečnily. „Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje, i v letošním roce,“ řekl Staněk.

„Není to dobrá zpráva, ale současně je mým cílem zajistit fungování a kontinuitu obou organizací,“ řekl dále ministr kultury. Fajta provizorně nahradí krizový manažer Ivan Morávek. Muzeum umění v Olomouci povede současný zástupce ředitele Ondřej Zatloukal.

Návštěvnost Národní galerie stoupá

Ministerstvo kultury už ráno v tiskové zprávě sdělilo, že Staněk ve čtvrtek ráno rozhodl o personálních změnách ve vedení obou institucí na základě výsledků „aktuálně skončených a probíhajících veřejnosprávních kontrol obou institucí“.

O odvolání Fajta ve vedení Národní galerie se spekulovalo delší dobu. Před dvěma týdny ministr Staněk přitom v tisku uvedl, že zatím nemá důvod „pochybovat o jeho uměleckých výsledcích, ty ekonomické vyhodnocujeme. Zajímá mě malá návštěvnost galerie“. 

Zjitřená vernisáž

Zaměstnanci Národní galerie Praha se o odvolání svého ředitele dověděli dopoledne z médií. Vernisáž výstavy děl Josefa Šímy, která byla dlouhodobě naplánovaná, tak kvůli aktuální situaci provázela zjitřená atmosféra. Z řad hostů zaznívaly výzvy na podporu Fajta i rozhořčení, že ministerstvo kultury narychlo svolalo tiskovou konferenci k ředitelově odvolání na stejnou hodinu, kdy začínala vernisáž.

Samotný Fajt na zahájení výstavy ve Valdštejnské jízdárně nebyl, galerii zastupoval ředitel sbírky umění 19. století a klasické moderny Otto M. Urban. Uvedl, že informace o odvolání ředitele má pouze z médií, takže je zatím nemůže a nebude komentovat. Nemohl se tak vyjádřit ani k tomu, zda se zaměstnanci chystají Fajta podpořit a případně jakým způsobem.

"V tuto chvíli já osobně za Jiřím Fajtem stojím a má moji podporu. To, co s galerií za posledních pět let udělal, jakým způsobem se ta instituce otevřela, je důvod, proč jsem do galerie před dvěma lety přišel," řekl.

zdroj: ČTK

Návštěvnost galerie pod vedením Fajta, který do jejího čela nastoupil v polovině roku 2014, ale roste. Loni ji navštívilo celkem 711 928 lidí, v předchozím roce to bylo 690 tisíc lidí, jak vyplývá z výročních zpráv. V roce 2014 do galerie přišlo 380 tisíc lidí.

Podle informací ministerstva v tomto týdnu probíhala v Národní galerii Praha veřejnosprávní kontrola zaměřená na vybrané skutečnosti rozhodné pro hospodaření Národní galerie s veřejnými prostředky.

Spor kvůli stavbě Středoevropského fóra

Se zaměstnanci olomouckého muzea byl ministr ve sporu kvůli plánované stavbě nové budovy muzea pro středoevropské současné umění. Do sporu s muzeem se ministr dostal poté, co začal prosazovat vyhlášení architektonické soutěže na stavbu Středoevropského fóra (SEFO) v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Lidé z muzea a někteří další odborníci prosazovali stavbu podle deset let starého návrhu architekta Jana Šépky, ministr oponoval tím, že tak vysokou sumu z veřejných zdrojů jinak než na základě výsledku soutěže nemůže vláda investovat.

Zaměstnanci muzea požadovali ministrovu rezignaci. Počátkem dubna se však Staněk se zástupci muzea na přípravě architektonické soutěže dohodl. Ministr podle mluvčího muzea pozval Soukupa na čtvrtek do Prahy, ředitel je ovšem nemocný, proto na schůzku odjel jeho zástupce.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...