Atelier připomíná svého jmenovce

Josef Sudek (1896 - 1976) patří k fotografům, jejichž vliv na českou uměleckou i reklamní fotografii byl zcela zásadní. Přes nesporný význam jeho díla i úspěch jeho prací v zahraničí se po celých patnáct let na místě jeho ateliéru na pražském Újezdě, který mohl být dokonalým svědectvím umělcova života i tvorby, nacházel jen zpustošený dvůr. V čase, kdy uběhlo 25 let od úmrtí slavného fotografa, slaví ateliér rok od zrekonstruování a otevření veřejnosti.

Samotné výročí 25 let od Sudkovy smrti a zároveň roku fungování jeho ateliéru bude připomenuto výstavou prací, které pocházejí ze sbírek společnosti PPF. Pro veřejnost budou od 21. do 23. září připraveny Dny otevřených dveří, během nichž budou moci zájemci navštívit Sudkův ateliér a ojedinělou výstavu jeho prací zdarma. Zároveň obdrží i reprint originální Sudkovy fotografie, který bude u této příležitosti v omezeném nákladu vydán. Lze očekávat, že postupem času se tento reprint stane předmětem se sběratelskou hodnotou.

"Těší nás, že se ukázalo, že o aktivity Ateliéru je mezi návštěvníky velký zájem. Ateliér tak dnes funguje nejen jako místo připomínající Josefa Sudka, ale i jako kulturní centrum podporující soudobou i dřívější fotografickou tvorbu," prohlásil Petr Javůrek, ředitel společnosti PPF majetková, která je zřizovatelem Ateliéru.

Ateliér není jen ojedinělým svědectvím Sudkovy tvorby a života, návštěvníkům umožňuje poznat i konstrukci starých fotografických atelierů vůbec a zároveň funguje i jako galerie aktivně představující starší i soudobou českou fotografickou tvorbu. Proběhly zde vystavy Františka Drtikola, Emily Medkové či Vasila Stanka.

Mezi výstavami, které se připravují, figurují jména J. D. Růžičky, jehož fotografie se podařilo sehnat ze sbírek po celém světě, Tona Stana nebo Ivana Pinkavy. Ve druhé polovině roku 2002 se chce Atelier zaměřit na prezentaci tvorby mladých talentů.

Portrét Josefa Sudka, 1936, autor Antonín Horák.

Oltář v zahradě, autor Josef Sudek.

Busta, autor Josef Sudek.

Pohled na katedrálu sv. Víta, autor Josef Sudek.

Představy podivínů, 1932, autor Josef Sudek.

Z cyklu Labyrinty, 1971, autor Josef Sudek.