Český lev - Veronika Žilková a Martin Stropnický

Český lev - Veronika Žilková a Martin Stropnický | foto: Marek Navrátil, iDNES.cz

Žilková a Stropnický v (únosné) knize

Když se obchodně ambiciózní nakladatelství XYZ rozhodlo vydat Veronice Žilkové (1961) a Martinu Stropnickému (1956) knihu 2 v 1, jistěže počítalo s jejich popularitou.

Ale nejde o publikaci, která stojí pouze na ní. To, co tihle dva herci – a v posledních letech i životní partneři – v titulu 2 v 1 předložili, snese kritéria  docela vkusné publicistiky.

Fejetony, glosy a sloupky
Pouze ilustrační snímky od Agáty Hanychové, která vystudovala obor fotografie, jsou očividnou úlitbou mediální využitelnosti této dcery Veroniky Žilkové (ta Agátu ve svých textech i nejednou zmiňuje).

Nemluvím o portrétech obou protagonistů, ty Hanychová pořídila jednoduše a přirozeně; hovořím o záběrech lidí z pláže, které občas přeruší tok slov – jde o zcela průměrné žánrové snímečky, navíc ani námětově nekonvenující psaným příspěvkům.

Žilková tvoří texty, jež by se daly označit za fejetony, Stropnický glosy a sloupky. Žilková střídá délku, čerpá ze své osobní i širší rodinné minulosti, nezdráhá se na sebe prozradit intimity.

Stropnický v sobě nezapře někdejšího diplomata a politika, glosuje převážně věci veřejné, a to v rozsahu stabilním; vymezuje mu je, sluší se dodat, deník, který právě držíte v rukou (zde je tiskne v pražské příloze).

Když si dva vyhovují
Žilková je – pro někoho možná překvapivě – takzvaně vypsaná, docela zručná, má okamžiky trefných formulací (že by následek mj. sepisování scénářů pro pořad Tele Tele?). Její příspěvky mají v knize větší šťávu. Stropnický mívá potíže s tím, co bývá na sloupcích možná vůbec nejtěžší – s pointou, začátek a střed jeho textíků bývá lepší než jejich konec.

Svázáni jdou zde sice do jedné knihy, ale každý z nich v ní mluví sám za sebe, jako svéprávná a nezávislá autorská bytost. Jejich texty se tu víceméně pravidelně střídají, někdy na sebe volně navazují v námětech, ale to díky dodatečné editorské kompozici, nikoliv proto, že by s tímhle záměrem už vznikaly.

Nicméně v knize 2 v 1 autorsky více pomáhá Žilková Stropnickému než naopak – kdyby se ta vazba oddělila, jeho texty budou více nahé, bezprizorní.

Nevíme, jak v životě, ale ve svazku 2 v 1 si Žilková se Stropnickým názorově vyhovují. Nikoliv, že by se vzorně a láskyplně doplňovali, nýbrž každý si jede po své názorové koleji, ale ty koleje jsou si docela blízko v tom, že ani jedné z nich nechybí ironie, odstup, určitá životní zkušenost, ale také neokoralost, schopnost uchovat si aspoň trochu tzv. normálnosti. Ta kniha je populár, který neoblbuje. Což je v téhle zemi docela úspěch.

Veronika Žilková, Martin Stropnický - 2 v 1
Fotografie Agáta Hanychová. Nakladatelství XYZ, Praha 2007, 198 stran, doporučená cena 199 korun.
Hodnocení MF DNES: 50 %