Petr Lébl

Petr Lébl | foto: ČTK

Knižní tipy: Ježíšek last minute

Patříte-li k zoufalcům shánějícím dárky na poslední chvíli, snad vám přijde vhod několik tipů na knížky pro vaše blízké, rozdělených tentokrát výjimečně podle jejich zájmů.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - PRO DIVADELNÍHO NADŠENCE
RADKA DENEMARKOVÁ: Nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla
(Host)
Kniha o Petru Léblovi (1965-1999), na které autorka pracovala několik let, je pokusem o svébytnou monografii divadelního režiséra, scénografa, herce, někdejšího uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí. Zachycuje proměny dobového vnímání divadla a umění v širším kontextu, ale je také kronikou přelomu dvacátého a jednadvacátého století. Doby, která Lébla katapultovala na výsluní. Denemarková si však klade i otázku, zda nešlo jen o "nafouklou bublinu", která se objevila po pustých a ideologicky nekompromisně utvářených letech, či zda cosi podstatného z Léblova kontroverzního způsobu práce přetrvalo dodnes. Nevyhýbá se ani extrémní tezi, zda Léblova výrazná a nepolapitelná "image" nebyla "pozoruhodnější" než dílo samo.

PRO FILMOVÉHO FANOUŠKA
RONALD BERGAN: Film
(Slovart)
Přehledně zpracovaný, informačně obsáhlý a bohatě ilustrovaný průvodce se zabývá vývojem kinematografie a žánrů filmové tvorby od avantgardy po animované snímky. Přináší profily prací největších mezinárodních režisérů, recenze přelomových filmů. Zabývá se světovou kinematografií od Austrálie po Zimbabwe (včetně speciální přílohy o československém filmu.

PRO INTELEKTUÁLA
MICHAL AJVAZ: Cesta na jih
(Druhé město)
Nový obsáhlý román jednoho z nejoriginálnějších českých autorů současnosti. V malé vesničce na jižním pobřeží Kréty se vypravěč setká s mladým mužem, který mu vypráví historii cesty, jež ho z Prahy přivedla až k Libyjskému moři. Jejím cílem bylo objasnit záhadnou smrt dvou bratří. S pátráním po vrahovi obou bratří jsou spojeny další příběhy, které nás zavádějí do ještě vzdálenějších míst, ať je to Moskva, Boston či mexická metropole.

PRO MILOVNÍKA STŘEDOVÉKU
IAN BARNES: Historický atlas rytířů a hradů
(Mladá fronta)
Kniha vybavená více než 140 mapami a ilustracemi odkrývá všechny stránky života spojené s rytíři a hrady. Soustřeďuje se na rytířstvo v jeho vojenské i romantické podobě a zkoumá pojem rytířství jako ideálního, ale jen zřídka dosaženého stavu. Vysvětluje, proč a jak byly stavěny hrady a jak se v nich žilo. V závěru pak autor analyzuje, jak se rytířské dědictví promítá do současnosti.

PRO HLOUBALA
MARTIN KOMÁREK: Bůh nezná budoucnost
(Prostor)
Známý politický komentátor tentokrát obrací svou pozornost od pozemských věcí k duchovním sférám. Autorovy úvahy mohou být pro mnohé – jak věřící, tak nevěřící – pohoršující a pobuřující. Opravdu nic mu není svaté, avšak jeho provokativnost v tomto případě není prvoplánová. Vyplývá spíše z upřímnosti a bezpředsudečnosti, s níž k tématu a ke kladení otázek, které málokdo vyslovuje nahlas, přistupuje.

PRO CTITELE HISTORIE
FRANTIŠEK EMMERT: Atentát na Heydricha
(B4U Publishing)
Kniha z edice Muzeum české historie připomíná významný okamžik 2. světové války a podrobně mapuje všechny události od vytvoření výsadkových skupin v zahraničí až po vyhlazení obce Lidice. Přináší mnoho dobových fotografií a unikátních dokumentů, které jsou ke knize přiloženy v nepříliš běžné podobě vkládaných faksimile.

PRO CESTOVATELE A JAZYKOZPYTCE
MAREK JANÁČ, PAVEL TUMLÍŘ, MILAN HARVALÍK: Divnopis 2
(Radioservis)
Pokračování publikace, která vznikla na základě rozhlasového seriálu a stala se podnětem k natočení stejnojmenného pořadu v České televizi. Autoři v knize mapují prostřednictvím reportážních portrétů historii a současný život v českých a moravských vesnicích s podobně malebnými názvy jako Daskabát, Dzbel, Chebzí, Komňa, Střapole nebo Tancibudka.

PRO EROTICKÉHO LABUŽNÍKA
ALFRED DE MUSSET: Gamiani aneb Výstřední noci
(dybbuk)
Jeden muž, dvě ženy, dvě výstřední noci. Tak se dá shrnout hlavní synopse dílka, jehož původ sahá do Francie 30. let 19. století, k nejvýznamnějšímu francouzskému romantickému dramatikovi, proslulému nejen svým dílem, ale i mnoha milostnými avantýrami včetně spisovatelky George Sandové. Jeho výlet do žánru erotické literatury nezapře mistra.

PRO MILOVNÍKA NAPĚTÍ
LAWRENCE BLOCK: Past na vraha
(BB/art)
Lawrence Block opět uvádí na scénu charizmatického stárnoucího nájemného vraha Kellera. Tentokrát ho práce zavedla do města Des Moines. Zde dojde k vraždě guvernéra státu Ohio, jinak horkého kandidáta na post amerického prezidenta. Ve zprávách se objeví Kellerova fotografie coby hlavního podezřelého a donutí jej k útěku kamkoli, kde si zachrání holý život.

PRO ROCKERA
NEIL STRAUSS: Mötley Crüe
(BB/art)
"Nejdivočejší rokenrolový příběh, který kdy kdo vyprávěl," charakterizoval jeden z recenzentů neuhlazenou autobiografii kapely Mötley Crüe, jejíž členové vyprávějí zcela bez ostychu. Tato barvitá kniha překypuje šokujícími historkami o hromadných orgiích, drogových mejdanech a úletech v zákulisí, jež by přivedly do rozpaků i Ozzyho Osbourna. Oživlá noční můra všech rodičů.

PRO HISTORIKA
OLEG V. CHLEVŇUK: Historie gulagu
(BB/art)
Na rozdíl od Solženicyna, Šalamova a dalších, kdo o stalinských lágrech psali z vlastní zkušenosti a podle vyprávění jiných vězňů, je autor této knihy historik, vědecký pracovník Státního archivu Ruské federace. Z nedávno otevřených státních i stranických archivních fondů získal informace dříve nedostupné a popsal s odborným odstupem vývoj systému od politického nástroje ke zdroji levné otrocké práce.

PRO OBDIVOVATELE INDIÁNSKÝCH CTNOSTÍ
KAREL JORDÁN: Můj bratr Vinnetou
(Mladá fronta)
Atraktivní encyklopedická česká původní kniha o fenoménech Karel May, Vinnetou a Old Shatterhand. Stručný životopis spisovatele, zařazení do historických souvislostí, jeho hrdinové, knihy, ilustrace, filmy, profily herců, hudba, chorvatské a slovinské národní parky jako kulisa eurowesternů, historické i aktuální české ohlasy, to vše z pozice nefundamentalistického domácího znalce.