Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začátek léta ovládla hudba

  15:49
Tři velké hudební festivaly prvního prázdninového víkendu přinesly účast řady domácích i zahraničních kapel, ale i určitá zklamání.

K Proboštským jezerům se davy nehrnuly

Čtvrtý ročník festivalu taneční hudby Open Air Field, který proběhl z pátku na sobotu u Proboštských jezer, označovali pořadatelé za nejkvalitnější akci sezony. Rozhodně se na ni podařilo dostat několik dobrých kapel a dýdžejů, ne však přilákat dost publika.

Dobrý ohlas měli Indy a Wich, pražská sestava stavící na civilních textech a skvělém hiphopovém zvuku, a vystoupení brněnského dýdžeje Orbitha, který se vyžívá v lovení elektronických retro zvuků. Ten svým nadšením nakazil i publikum, které do té doby tlachalo na trávě.

Open Air Field

Letiště Borek u Proboštských jezer, 27. června, pořádala agentura Lighthouse.
Norská jazzová kapela Jaga Jazzist byla bonbonkem pro intelektuály, ale minimálně jako příjemná kulisa se mohla líbit i lidem milujícím přímočaré techno. Největším překvapením byl malý zájem publika o dýdžeje Goldieho, propagovaného jako hlavní hvězdu akce.

V šapitó, kde Goldie hrál, bylo ke konci jeho vystoupení zhruba padesát lidí. Většina z několika tisíc návštěvníků strávila čas u pódia, kde stylově nevyhraněný a rozhodně ne hvězdný anglický DJ Tom Middleton předváděl, jak se dá kombinovat taneční hudba od současných tvůrců a kus Vltavy od Bedřicha Smetany.

Nadšení publika se dalo srovnávat jen s momentem, kdy britská skupina Free*Land – jediné skutečně nové jméno, které se objevilo v seznamu kapel – zahrála svůj největší kousek stavějící pro změnu na samplu hitu od skupiny Nirvana (tu skladbu pouštělo za večer z gramofonů také asi pět dýdžejů).

Je poněkud bizarní, když na festivalu, který má představit výkvět moderní scény, slaví největší úspěchy hudba z minulého a předminulého století. Svědčí to však o tomtéž, o čem hovoří podivně nízká čísla týkající se návštěvnosti: současnou hudební scénou zmítají překvapivé posuny do nečekaných směrů a ani pár dní dopředu se nedá vytušit, co se stane.

HIM roli favoritů nesplnili

Festival Masters Of Rock měl o víkendu premiéru ve Vizovicích. Počet fanoušků, který sem přijel za více než dvěma desítkami kapel především tvrdšího ražení, překvapil pořadatele.

Každý den na festival v areálu likérky Rudolf Jelínek přišlo více než devět tisíc diváků.

Masters Of Rock

Vizovice, areál likérky Rudolf Jelínek,
27. - 28. června, pořádaly agentury Pragokoncert a Ragnar Production.
Nejočekávanějším okamžikem by lo páteční vystoupení finské kapely HIM s idolem dívčích srdcí, zpěvákem Ville Valo.

Už při nástupu Support Lesbiens, kteří hráli před HIM, se fanynky pod pódiem tlačily a desítky jich museli ošetřovat zdravotníci. Těžko říci, čím mohl neduživý mladík Ville Valo dívky natolik omámit.

HIM byli nevýrazní, jejich projev nesehraný. Dalších dvou slibovaných hvězd, amerických kapel Over Kill a Prong se v pátek diváci nedočkali.

"Letadlo, kterým přiletěli z USA, mělo zpoždění, a pak se jim na dálnici za Mnichovem porouchal autobus," řekl Jiří Daron z pořádající agentury Pragokoncert.

Asi dvě stovky rozzuřených fanoušků se s vysvětlením nespokojily a zasypaly pódium kelímky s pivem, lahvemi s vodou i sklenicemi. Nakonec začali rozebírat kovové zábrany a házet je na pódium. Ochranka selhala a ukryla se za reproduktory. Aparaturu bránili vlastními těly jen technici.

K zvládnutí situace nakonec stačilo málo: asi po čtvrthodině výtržností se objevili dva urostlí chlapíci s nebezpečně vyhlížejícími psy a byl klid. Naopak hladce probíhal sobotní program, při němž se blýskla pardubická kapela Vypsaná fiXa. Ta už krátce po poledni rozdováděla pět tisíc diváků.

Energickým bezprostředním projevem si publikum získala zpěvačka Marta Jandová, dcera rockera Petra Jandy a frontmanka německé kapely Die Happy. I když kostýmy a teatrální projev britské legendy Slade vyvolávaly u mnohých lidí úsměv na tváři, nesmrtelné hity skupiny nadšeně zpívaly tisíce fanoušků.

Další hvězdou přehlídky byla švédská metalová skupina Hammerfall, která okouzlila diváky nejen dávkou drsné muziky, ale také propracovanými světelnými a pyrotechnickými efekty.

Třinec slyší na osvědčená jména

Charizmatická metalová královna z Německa, zpěvačka Doro Pesch, se stala symbolem jedenáctého ročníku třineckého rockového festivalu Noc plná hvězd, jenž se uskutečnil 27. a 28. června.

Noc plná hvězd

Ftobalový stadion Třinec-Borek,
27. - 28. června, pořádala agentura Petarda Production.
Dáma, která ani po dvaceti letech působení v hudebním průmyslu neztrácí energii, svým melodickým metalem snad nejlépe charakterizovala, co láká na třinecký fotbalový stadion rok od roku větší počet lidí z Česka, Slovenska i Polska.

Hardrocková a metalová muzika v nejčistší podobě, téměř nedotčena progresivními žánrovými fúzemi, v Třinci každoročně slaví úspěch a dokazuje, že zdejší publikum slyší hlavně na osvědčená jména. Vystoupení kapel jako Tři sestry, Alkehol, Citron, Arakain, Doga či populární Kabát patří tradičně k vrcholům festivalu.

Freneticky nadšené patnáctitisícové publikum však nepohrdlo ani lehčími poprockovými Ready Kirken a No name, úspěch sklidil komorní Miro Žbirka, ba i slovenský beatový romantický snílek Peter Nagy.

Kuriozitou letošního ročníku se pak stala katolická mše za zemřelé rockery, kterou sloužil v sobotu ráno katolický kněz Kamil Vícha. Mši duchovní sloužil například za Jindru Kvitu z kapely Citron, který před sedmi lety zemřel na zhoubný nádor, či Richarda Kybice ze skupiny Turbo, kterého stihl stejný osud.

Účastníci mše vzpomněli i na Jiřího Schelingera, Vladimíra Tesaříka z Yo Yo Bandu i na dva členy brněnské kapely Narvan.

Francouzský DJ a producent Laurent Garnier bude hlavní hvězdou letošního Open Air Fieldu.

Finská kapela HIM.

Finská kapela HIM.

Finská kapela HIM.

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Populární zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

29. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  15:59

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2...

RECENZE: S Pet Shop Boys nejste nikdy sami. Jejich hudba bolí, ale i konejší

29. dubna 2024

Premium Každé další album britského dua Pet Shop Boys je radostná událost pro všechny, kdo si oblíbili...

Život na turné. Na podzim přijedou do pražského O2 universa Take That

29. dubna 2024  11:03

Britská popová kapela Take That v aktuálním složení Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se v...

Režisér, který odkryl nezvyklou míru pravdivosti. Karel Kachyňa by se dožil stovky

29. dubna 2024  10:12

Režisér snímků Ucho, Sestřičky, Zlatí úhoři nebo Smrt krásných srnců Karel Kachyňa by ve středu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...