Vlastimil Třešňák

Vlastimil Třešňák | foto: Ivan Prokop

Vlastimil Třešňák se na novém albu víc ponořil do hudby

  • 0
Nové album písničkáře Vlastimila Třešňáka Němý suflér asi už svým soundem ani textovým laděním nikoho, kdo českou scénu sleduje, nepřekvapí. Logicky navazuje na jeho předchozí opusy Inventura a Skopolamin.

Šok pro ty, kteří měli jednu z opor českého folkového hnutí 70. let zafixovánu jako sólistu s akustickou kytarou, nastal před pěti lety právě na Inventuře, kde se Třešňák poprvé obklopil hutnou rockovou kapelou a splnil si tak svůj klukovský sen ze 60. let, kdy pod vlivem doby toužil hrát bigbeat.

V současné době, kdy se naopak vypracoval ve zdatného bluesrockového "křiklouna", jsou naopak mírně překvapivé okamžiky, kdy je jej možno slyšet v křehčí folkové poloze, ať už na koncertě nebo jako teď z několika málo čísel nového alba.

Vlastimil TřešňákNení náhoda, že zatímco předchozí dvě desky byly signovány souslovím Vlastimil Třešňák & Band, Němý suflér už je připsán Třešňák Bandu, tedy vlastně celé kapele, která za tu více než pětiletku s jedinou personální změnou na postu baskytary (služebně nejmladším je zkušený Jan Volný) je se svým frontmanem báječně srostlá.

V kytaristovi Jaroslavu Panáčkovi a bubeníkovi Martinu Rychtovi má Třešňák velmi chápavé parťáky, kteří dokážou výborně vytvořit správně nahněvaný podklad pro jeho verše, ale nic nezkazí ani mimo pódium či nahrávací studio. Z desky je tato čtyřjedinost bandu, podpořeného navíc dvěma už tradičními hosty Janem Štolbou (saxofon) a Jaroslavem Olinem Nejezchlebou (violoncello) už na první poslech citelná.

Třešňák Band

Láska k tvrdším rockovým kapelám 60. let prokvétá celým albem. Když zazní akustická kytara jako v písních Poločas, Skleróza nebo Cannabis, je to jen jakési nadechnutí před další sadou stylově čistých, ale v kontextu současné hudby vlastně docela nekompromisních riffů.

Vlastimil TřešňákTřešňákovy písně byly vždy vnímány hlavně skrze texty. Jsou stále svým způsobem "pankáčštější", přímočaře se vyjadřují k současnosti, bez obezliček, ale přitom stále s výraznou osobní poetikou (typický je třeba Poločas, jako "zastara" ve třetí osobě vykreslený portrét losera), případně dramaticky sypou pepř do ran temných období minulosti jako v písni 9. listopad A. D., reflektující Křišťálovou noc.

Je ale třeba zdůraznit to, co už jednou bylo naznačeno. Že je totiž Němý suflér albem nejen "textovým", ale i výrazně "hudebním". Že konstelace rockera Třešňáka s jeho současnými spoluhráči je stále velmi životná a rozhodně nikoli tuctová.

Zdařilé album Třešňák Bandu bude pokřtěno za účasti hostů (mj. Vladimíra Mišíka) dnes v pražské Malostranské besedě.

Třešňák Band: Němý suflér
Vyd. Galén, čas 42:46
Hodnocení iDNES.cz: 80 %