Lidé se loučí se zesnulou irskou zpěvačkou Sineád O'Connorovou během jejího...

Lidé se loučí se zesnulou irskou zpěvačkou Sineád O'Connorovou během jejího pohřebního průvodu ve městě Bray v Irsku. (8. srpna 2023) | foto: Reuters

Pohřeb Sinéad O’Connorové v irském Bray doplní smuteční průvod

  • 1
Irská zpěvačka Sinéad O’Connorová bude pohřbena v úterý 8. srpna v irském pobřežním městě Bray po smutečním průvodu, díky němuž se s ní bude moci naposledy rozloučit i veřejnost. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Na kopci nad městem, které bylo zpěvaččiným domovem patnáct let, se v neděli objevil velký nápis vyjadřující lásku Irska k jedné ze svých nejslavnějších rodaček.

Zpěvaččina rodina oznámila její úmrtí 26. července poté, co byla Sinéad nalezena mrtvá ve svém londýnském bytě. O’Connorová, kterou proslavil její emocemi nabitý hlas, krátký sestřih vlasů a hit Nothing Compares 2 U z roku 1990, se netajila tím, že trpěla psychickými problémy. Když loni spáchal sebevraždu její syn Shane, svěřila se na twitteru, že „bez něj nemá smysl žít“. Policie nicméně její úmrtí nevyšetřuje jako podezřelé.

Lidé truchlí před domem zesnulé irské zpěvačce Sineád O'Connorové v den jejího pohřbu ve městě Bray v Irsku. (8. srpna 2023)

Zpěvaččina rodina oznámila, že O’Connorová bude pohřbena v úterý v Bray a že veřejnost bude mít možnost jí vzdát naposledy úctu, když bude pohřební průvod procházet nábřežím města. Následovat bude soukromý pohřeb. „Sinéad milovala život v Bray a jeho obyvatele,“ uvedla rodina.

Na kopci nad městem Bray jižně od Dublinu byl v neděli odhalen obří nápis Éire loves Sinéad (Irsko miluje Sinéad), se symbolem srdce místo slova „miluje“. Podle listu The Guardian byla instalace vytvořena nad nedávno objeveným nápisem Éire (Irsko), který pomáhal během druhé světové války pilotům v navigaci.

Nápis, který vytvořili irští kreativci a umělci, vznikl z recyklovaného plastu a ještě v noci na dnešek byl odstraněn. The Guardian připomíná, že minulý týden byl dublinský most Samuela Becketta přes řeku Liffey ozdoben světelnou projekcí slov písně Nothing Compares 2 U.

Poctu zesnulé zpěvačce navrhla dublinská kreativní agentura The Tenth Man. „Chtěli jsme využít příležitost a připomenout tento okamžik prohlášením, které symbolizuje, co pro naši melou zemi znamenala,“ uvedl v prohlášení pro CNN Richard Seabrooke, kreativní ředitel společnosti The Tenth Man.

„Od jejího nedávného odchodu toho bylo o Sinéad řečeno tolik, že si nejsem jistý, co ještě dodat,“ řekl ještě Seabrooke.

,