Zpěvačka Sinéad O'Connor koncertovala na zámku Sychrov (3. července 2010) | foto: Radek Petrášek, ČTK

Sinéad O’Connor na zámku předvedla „best of“ a oranžové šaty

  • 5
Pohodlně z dek sledovali diváci koncert irské zpěvačky Sinéad O'Connor, která koncertovala na zámku Sychrov na Liberecku. Publikum zpěvačku ale přivítalo vestoje bouřlivým aplausem. Během večera zaznělo více než dvě desítky skladeb, role předskokana se ujal Petr Kolář.

Zpěvačak na zámku nejen koncertovala, ale dočasně se zde i zabydlela. Jak ale prozradila na pátečním setkání s novináři v Praze, zkušenosti s vystupováním v podobných prostorách dříve neměla.

Zpěvačka Sinéad O'Connor koncertovala na zámku Sychrov (3. července 2010)Svým fanouškům - podle pátečního slibu - nabídla klasické menu: starší hity i novinky. Kromě drobné poznámky o Vatikánu se zdržela dalších kontroverzních výroků. Písně věnovala třeba svému synovi Jakeovi nebo fotbalistům Ghany. Diváci ji několikrát odměnili nadšeným potleskem.

Příjezd fanoušků zpěvačky na silnici do Sychrova způsobil před koncertem menší dopravní komplikace, na odbočce od rychlostní komunikace na Prahu a Liberec se tvořily kolony, dopravu k místům určeným k parkováním řídila pořadatelská služba. Automobily zaplnily nejen parkoviště, ale i komunikace a louky kolem zámku.

Sinéad O'Connor mimo hudební branži

Zpěvačka proslula řadou kontroverzních činů a názorů, kvůli nimž řadu fanoušků ztratila a jiné naopak získala. Podporovala například teroristickou Irskou republikánskou armádu. V roce 1992 roztrhala v přímém přenosu fotku papeže na protest proti ututlávání pedofilních afér irských kněží a sedm let nato se nechala vysvětit na kněze římskokatolické církve. Veřejně vystoupila proti válce v Perském zálivu, podílela se na koncertech pro Kurdy, na podporu Amnesty International či boje proti AIDS.

Odpor k institucím demonstrovala při udílení cen Grammy, kde se objevila s terčem namalovaným nad levým uchem a dupačkami svého syna Jakea za pasem. Jindy toto ocenění ani nepřevzala, stejně jako cenu Brit Awards.