Přijel zpěvák Andrea Bocelli

Po Pavarottim, Domingovi, Carrerasovi a Curovi se pražskému publiku dnes večer poprvé v samostatném recitálu představí další slavný tenorista - Ital Andrea Bocelli. Pětačtyřicetiletý nevidomý zpěvák přiletěl do Prahy v pátek odpoledne soukromým letadlem s přítelkyní Veronikou, studentkou komunikace a hudební vědy.

Ještě v den příletu absolvoval zkoušku s orchestrem. Sobotu vyhradil pouze dalším přípravám na vystoupení, zítra plánuje procházku po Praze. Podle organizátorů budou poslední vstupenky uvolněny do prodeje dnes od 12 hodin v T-Mobile Areně na Výstavišti.

Bocelli zařadil Prahu jako jediné středoevropské město do svého turné po Evropě a Spojených státech. Bude to patrně nadlouho jediná šance, jak ho vidět „naživo“. Bocelli totiž hodlá výrazně omezit koncertování a chce se více věnovat nahrávání a dvěma synům žijícím s matkou v Toskánsku. Bylo to údajně právě Bocelliho velké pracovní vytížení, které zapříčinilo jeho rozchod s manželkou Enrikou.

Bocelli, který prodal po celém světě na 45 milionů desek, zazpívá v Praze kromě písní i operní árie. Jeho začátky však nevedly hned k opeře. Bocelli si nejprve získal věhlas jako popový zpěvák. V baru, kde si obstarával peníze na výuku zpěvu, ho objevil populární italský zpěvák Zucchero, s nímž roku 1993 vystupoval na turné v duetu Miserere. Rok nato vyhrál festival v San Remu s písní Il mare calmo della sera a do roka přišel s hitem 90. let - - Con te partiro.

Při jeho vstupu do světa oper sehrál pedagogickou roli Luciano Pavarotti. Byl to ostatně právě Pavarotti, jemuž Zucchero původně nabídl nazpívat Miserere, ale Pavarotti odmítl se slovy: „Děkuji za tak překrásnou píseň. Ovšem vy mě nepotřebujete - ať Miserere nazpívá Andrea Bocelli. Lépe to nikdo nedokáže!“

Andrea Bocelli

,