Plácido Domingo

Plácido Domingo | foto: ČTK

Plácido Domingo se bude loučit

Španělský tenorista Plácido Domingo pomýšlí na konec své umělecké dráhy. "Den, kdy opustím scénu, je dosti blízko," řekl světově proslulý pěvec, jemuž letos v lednu bylo 64 let.

"Ještě nevím, jakou formou se rozloučím s publikem, zda jediným koncertem, nebo turné," řekl Domingo před koncertem na berlínské otevřené scéně Waldbühne.

"Jsem si však naprosto jist, že neudělám jednu věc: rozlučkové turné s padesáti koncerty, abych se pak po dvou letech zase vrátil na scénu," dodal.

"Když jsem začínal, zpíval jsem se ženami, jako byla Lilly Ponsová, které byly tehdy staré jako moje babička. Pak přišly ženy, které mohly být mými staršími sestrami, posléze ženy mého věku a dnes zpívám s umělkyněmi, které by zase mohly být mými vnučkami," podotkl tenorista.

"Někdy si myslím, že prostě skončím jen tak po nějakém koncertu a řeknu pouze: Je konec."

Pěvec, v jehož repertoáru byla dobrá stovka rolí včetně děl Richarda Wagnera, si vyzkoušel i roli dirigenta. Letos před začátkem festivalu v Bayreuthu řekl, že by si tu rád zadirigoval, pokud možno celou Wagnerovu tetralogii Prsten Nibelungův.

V opeře má ještě jeden nesplněný sen: chce si zazpívat titulní roli ve Verdiho Simonu Boccanegrovi, ač to je role psaná pro baryton.