Dirigent Jakub Hrůša

Dirigent Jakub Hrůša | foto: Hanya Chlala, Supraphon

Na Pražském jaru zazní v koncertním provedení jediná Beethovenova opera

  • 0
Přes svou uměleckou produktivitu složil Ludwig van Beethoven za svůj život pouze jedinou operu: Fidelio. V mezinárodním pěveckém obsazení ji provede v rámci Pražského jara 30. května v Dvořákově síni Rudolfina mladý český dirigent Jakub Hrůša.

Opera Fidelio Ludwiga van Beethovena (1770–1827) bývá nazývána jeho osamoceným snem. Přestože intenzivně toužil zkomponovat operu a zvažoval víc než 50 operních námětů, zůstalo nakonec u jediného titulu. A i s ním svedl zásadní tvůrčí boj.

Svému příteli Antonu Schindlerovi napsal krátce před svou smrtí: "Toto dítě mého ducha se zrodilo v mnohem trýznivějších mukách než ostatní a také mi přineslo největší hořkost. Proto je mi nejdražší a mnohem víc než ostatní si zaslouží, aby bylo uchováno a využíváno při studiu uměleckých dovedností."

Adam Plachetka

V hlavních rolích koncertního provedení Fidelia se na Pražském jaru představí americká sopranistka Carol Wilsonová, rakouský tenorista Nikolai Schukoff, německý basista Jan-Hendrik Rootering, významný český basbarytonista Adam Plachetka a další čeští pěvci Matěj Chadima, Kateřina Kněžíková a Richard Samek.

Dirigentem zvláštního festivalového provedení je Jakub Hrůša, který povede Pražskou komorní filharmonii. Hrůša byl v červnu 2011 britským časopisem Gramophone označen za jednoho z deseti mladých světových dirigentů, kteří mají před sebou hvězdnou budoucnost.

Brněnský rodák (1981) je designovaným hudebním ředitelem Královské dánské opery, kam má plně nastoupit od sezony 2013/2014,  šéfdirigentem Pražské komorní filharmonie, hudebním ředitelem Glyndebourne on Tour a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru.