Karel Gott a Ladislav Štaidl (25. září 2007)

Karel Gott a Ladislav Štaidl (25. září 2007) | foto: Profimedia.cz

Gottův hit podle znalců britská hvězda převzala, tvrdí advokát. Rozhodne soud

  • 62
Hudba k hitu Hold Back the River od britského zpěváka Jamese Baye je převzatá z písně Pábitelé z repertoáru Karla Gotta. Tvrdí to advokátní kancelář zastupující syna zesnulého autora hudby k Pábitelům Ladislava Štaidla. „Ačkoli znalci žalovaných nesouhlasí, na tom, že píseň byla skutečně převzata, se shodla řada odborníků, mimo jiné dva znalecké posudky,“ stojí v úterním prohlášení. K žalobě se v srpnu vrátí pražský městský soud.

Kancelář v úterý dále uvedla, že vedle expertů a znalců se na převzetí písně shodla také komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského. „Jednomyslně,“ stojí v oznámení.

„Předmětem sporu byl požadavek Ladislava Štaidla na uznání jeho tvůrčího vkladu ve skladbě Hold Back The River od Jamese Baye, jejíž hlavní melodický motiv podle Štaidla vychází z úvodních osmi taktů písně Pábitelé, kterou v nazpíval Karel Gott,“ píše se dále v prohlášení.

Žalobu v roce 2019 podal autor hudby k Pábitelům Ladislav Štaidl. Po jeho smrti v řízení pokračuje syn Jiří. Zpěvák Bay a jeho spoluautor Iain Archer se obrátili na Ústavní soud. Tvrdili, že spor by neměly řešit české, ale britské soudy. Ústavní soudci jejich stížnost na konci června odmítl, vyplývá z rozhodnutí, které je veřejně přístupné v databázi soudu a věcí se bude rozhodovat v Česku. Podle databáze InfoSoud se nejbližší jednání uskuteční 29. srpna.

„Podle oficiálního vyjádření advokátní kanceláře Štaidl Leška Advokáti žalovaní James Bay a Iain Archer předně všemožně usilovali o to, aby jejich věc vůbec nemohla být zdejším (českým, pozn. red.) soudem rozhodnuta, veškeré jejich procesní námitky v tomto směru však již soudy pravomocně odmítly. Nyní tedy bude na Městském soudu v Praze, aby v probíhajícím řízení spravedlivě rozhodl, zda došlo k převzetí části díla Ladislava Štaidla do písně žalovaných, či nikoli,“ uvedla kancelář.

Nejde mi o peníze, tvrdí Štaidl

„Probíhající spor, ve kterém na mě po tátově smrti přešla práva a povinnosti procesní strany, není veden o peníze, ale čistě o určení tvůrčího vkladu. Snahu ochránit práva původního autora soudní cestou inicioval v roce 2015 jednoznačný závěr komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského a bohužel i přehlíživý postoj anglické strany, stojící zřejmě na přesvědčení, že československý hit nebude možné v extrémně nákladném soudním řízení v Anglii ubránit. Spravedlivě lze ale rozhodnout i zde, v Evropské unii,“ uvedl v úterý žalobce Jiří Štaidl.

Vykradl šlágr Karla Gotta známý britský zpěvák? Žalobu hitmakera budou řešit Češi

Advokát Rudolf Leška dodává: „Jde teprve o druhou podobnou kauzu v Česku. V hudebním byznysu se totiž takové záležitosti běžně stávají a řeší se dohodou – skutečnost, že jí žalovaní nebyli schopni, svědčí o jejich nekonciliantním přístupu.“

Pábitele nazpíval Gott v roce 1984, vznikla též anglickojazyčná verze Wonderland.

Skladbu Hold Back the River vydal Bay v roce 2014, dostala se na druhé místo britského singlového žebříčku a získala nominaci na cenu Grammy pro nejlepší rockovou píseň.

Štaidl se žalobou u českých soudů domáhal určení, že hudba k písni Hold Back the River vznikla neoprávněným zpracováním hudby Pábitelům. Vedle určovacího nároku uplatnil také zápůrčí nárok, domáhal se tedy toho, aby soud uložil britským umělcům povinnost zdržet se nakládání s hudbou k písni bez jeho souhlasu. Štaidl tvrdil, že písně obsahují identický nosný motiv.

Protistrana sporu, tedy Bay s Archerem uplatnili námitku nedostatku pravomoci českých soudů. Uvedli, že píseň složili a publikovali v Británii, kde také žijí. Městský soud v Praze však námitku zamítl s vysvětlením, že spor lze vést i v zemi, kde došlo nebo může dojít k újmě. Jeho stanovisko postupně potvrdil Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud.

,