Asian Dub Foundation

Asian Dub Foundation | foto: EMI

Festivalové léto uzavřou Asian Dub Foundation

Symbolickou tečku za opulentním festivalovým létem udělá čtvrtý ročník Semtex Culture, který se odehraje v sobotu 8. září v Mariánském údolí v Brně.

Hlavní program festivalu, který otevře své brány ve 13 hodin, bude soustředěn na Semtex live stage. Českou scénu tu zastoupí Le Pneumatiq, Skyline, Dan Bárta & Illustratosphere neboTata Bojs.

Zpoza slovenských hranic dorazí bratislavská kytarovka Lavagance, která si z letošních cen Aurel odnesla titul Objev roku.

Až z norského Bergenu přiletí elektroničtí čerti Erlend, Thomas a Tarjei aka Ralph Myerz and the Jack Herren Band, kteří publikum svou hyperenergickou show se dvěma sadami bicích přivedou k varu i v případě, že by sobotní teplota vzduchu měla klesnout pod bod mrazu.

Finále pak bude patřit britskému jungle-punkovému kolosu Asian Dub Foundation, který se v Brně objeví v lehce obměněné sestavě.

Po loňském odchodu rytmického pilíře ADF, baskytaristy Dr. Dase, zaujal jeho post Martin Savale, mladší bratr kytaristy Chandrasonica. Před třemi týdny odešel z kapely MC Spex a ADF angažovali dva nové vokalisty - Al Rumjena a  Aktarv8ra, který už s kapelou dříve vystupoval.

Po hiphopové Erektus stage se bude promenovat uskupení IdeaFatte, mikulovští Disgrafix se svou vizí pouličního gangsta rapu, silná americko-pražská spojka Nironic + DJ Wich a nohu z plynu rozhodně nesundají ani Slováci Moja Reč nebo Kontrafakt se zcela novou show. Vedle rapu budou na této scéně zastoupeny i další elementy - kvalitní Djing, beatbox a na nefalšovaném sněhu se tu na dvou jibbingových překážkách představí nejlepší čeští snowboardisté.

Kromě dvou hlavních scén čeká návštěvníky ještě jedno pódium a dva stany, kde bude možné slyšet kupříkladu společné vystoupení kytaristy Michala Pavlíčka, Načevy a DJe Fivea nebo hvězdy berlínského elektro-minimalu Olivera Koletzkiho. Doprovodný program slibuje filmy, divadlo, graffiti exhibice, beach volejbal, fotbálky a jiné radovánky.

Pro všechny, kteří do Brna dorazí už v pátek, připravili organizátoři v místě konání warm-up party se vstupem zdarma, na které budou od 20 hodin do rána měnit desky DJ Tvyks nebo Djka Lucca a své jazykové skills předvedou beatboxeři Fany, Nasty a Cossiga.

Areál bude oproti loňsku posunut o 300 metrů hlouběji do údolí, aby se zamezilo zvýšenému hluku, za který dostal festival pokutu. Do Mariánského údolí se dostanete z Hlavního nádraží tramvají č.8 směr Líšen Mifkova a dále autobusem č.45. Pobyt ve stanovém městečku je zdarma. Vstupné v předprodeji i na místě stojí 450 korun. Další informace jsou na www.semtexculturefestival.cz.