Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba | foto: Respect

Festival Respect otevře „africký Hendrix“

Prvním červnovým koncertem pod hlavičkou festivalu Respect bude vystoupení afrického hráče na nástroj ngoni Bassekou Kouyate. Uskuteční se v Paláci Akropolis 1. června.

Koncert bude "předkrmem" hlavní části festivalu, která se odehraje pod širým nebem ve dnech 27. a 28. června na tradičním místě, na pražském ostrově Štvanice.
Mezi hlavními hvězdami budou Kasai All Stars z Konga, nigerijská zpěvačka Asa, malijská hvězda Oumou Sangare či Dengue Fever, hrající kuriózní kambodžský psychedelický pop.

Bassekou KouyateBassekou Kauyate z Mali patří mezi největší hvězdy západoafrické hudby. Stál sice dlouhou dobu v pozadí, zúčastnil se však nahrávání řady významných alb svých slavnějších kolegů, například alba Savana kytaristy Aliho Farky Toureho nebo prvních desek jednoho z největších virtuosů na koru Toumani Diabateho.

"Bassekou je génius. Potvrzuje, že blues pochází z malijského kraje Segou," tvrdí o svém kolegovi slavný americký bluesman, s oblibou křížící styly Taj Mahal v narážce na muzikologické teorie, že afroamerické blues má svůj přímý základ právě v lidové hudbě západní Afriky.

Zatímco jedenadvacetistrunná loutna kora se stala hudebním symbolem celé Afriky, ve vnitrozemském kraji Segou, odkud Kouyate pochází, je dominantním nástrojem zvukově daleko syrovější ngoni, které velikosti připomíná ukulele a je předchůdcem dnešního bendža.

Rytmicky výrazná hra na ngoni je přirovnávána například ke hře na elektrické kytary, jak je používají i u nás z několika nadšeně přijatých koncertů známí Tinariwen ze Sahary.

Kouyatého první album Segou Blue je zároveň debutem jím vedené skupiny Ngoni Ba, což v jazyce bambara znamená Velké ngoni. Nahrávku produkovala britská muzikoložka Lucy Duran, album se koncem loňského roku umístilo na prvním místě prestižní ankety kritiků časopisu fRoots a Bassekou byl spolu s Tinariwen nominován na letošní ceny BBC.

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

Loni vystupoval s Ngoni Ba na prestižních festivalech v Rudolstadtu, Roskilde, na Le Mar de Musicas festivalu ve Španělsku se k nim připojil Youssou N'Dour, na jehož albu Bassekou hostoval. "Bassekou hraje na ngoni s virtuozitou Jeffa Becka nebo Jimiho Hendrixe," napsal španělský deník El Pais.