Fanoušci reggae s vlajkou Boba Marleyho

Fanoušci reggae s vlajkou Boba Marleyho | foto: Reuters

Do série o etnické hudbě přibyl díl o reggae

V edici Světem lidové hudby a world music, kterou vydává nakladatelství Torst, vychází třetí svazek nazvaný Reggae. Autorem je publicista Saša Neumann.

Připravil souhrnnou studii o afrických kořenech, vzniku na Jamajce i celosvětovém rozšíření hudebního stylu reggae, který má dlouhá léta tisíce posluchačů i v tuzemsku.

Kniha přináší informace o všech významných hudebnících spjatých s reggae, doprovozené desítkami fotografií. Součástí knihy je obsáhlý soupis internetových adres, na nichž je možno vyhledat všechny další informace.

V edici Světem lidové hudby a world music již vyšly Hudba středovýchodní Evropy a Keltské hudba. Nakladatel Viktor Stoilov původně uvažoval o jediném rozsáhlém díle, které by zmapovalo celou tematiku lidové hudby.

Od této myšlenky však upustil, protože by kniha mohla být pro zájemce o tento druh umění příliš drahá a byl by také problém koordinovat větší skupinu autorů.

Nyní proto každý svazek vytvoří jediný autor. Knihu si lze strčit do kapsy a odjet s ní do Rumunska nebo na festival, zdůrazňuje další výhodu útlého brožovaného vydání Stoilov.

Jednotlivé svazky této řady by podle autorů měly čtenářům usnadnit orientaci v produkci vydavatelství zaměřených na lidovou hudbu a pomoci najít zajímavé kapely třeba na festivalech.

Vznik reggae hudby je spojen s rastafariánským hnutím. Své jméno má podle Ras Tafari Makonnena (1892 až 1975), který je symbolem osvobození Afričanů od koloniální nadvlády. V roce 1930 se stal etiopským císařem a začal užívat jméno Haile Selassie I.

Tisíce chudých černých Jamajčanů začali věřit, že se vrátí do své africké vlasti. Podle jamajských křesťanů měl být etiopský vládce novým spasitelem světa. Rastafariáni kladli důraz na osobní důstojnost, toleranci a mírumilovnost, harmonii panující v přírodě.

V 70. letech se myšlenky rastafariánů staly populárními nejen v Americe, ale i v Evropě. Příslušnost k tomuto hnutí dodnes lidé vyjadřují účesem - dredy jsou jejich "duchovní antény" - a oblečením v barvách etiopské vlajky, žluté, zelené a červené.