VIDEO: Když Havel vyhlásil Amnestii. Točí se největší vězeňská vzpoura

  • 17
Aňa Geislerová, Roman Luknár, Filip Kaňkovský, Norbert Lichý nebo Marek Vašut se potkají v thrilleru Amnestie, který přijde do kin v listopadu. Případ největší vzpoury ve vězeňské historii Československa představil první záběry.

Film vzniká jako příspěvek k výročí listopadové revoluce roku 1989, ale na  dramatickou dobu plnou změn se dívá jinak, očima jednoho z tehdejších trestanců věznice v Leopoldově. Roku 1990 vyhlásil nový prezident Václav Havel amnestii, jež se řady těžkých zločinců v leopoldovských celách netýkala.

Vyhlásili proto hladovku a celou věznici obsadili. Vzpoura trvala téměř dva týdny, ukončila ji až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky.

Režisér Jonáš Karásek točil přímo v autentickém prostředí Leopoldova, ale také v pražském Národním divadle nebo v bytě Václava Havla, výrazná část filmu vznikala na Slovensku.

„Jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které nebyly tak sametové čisté a nevinné,“ podotýká Karásek, že ve filmu nepůjde jen o vzpouru. 

„Soustředíme se na atmosféru, prostředí, oblečení i na populární hudbu z konce socialismu. Je to už v podstatě historický film a chceme být přesní,“ dodává producent Jiří Konečný. Ukázku z Amnestie najdete na videu.