Z filmu Vraždy podle Jidáše

Z filmu Vraždy podle Jidáše | foto: Prima

TELEVIZIONÁŘ: Velikonoce slaví Vraždy podle Jidáše. Byť s Nadějí

  • 3
Že by se televize nějak zvlášť páraly s nejvýznamnějším křesťanským svátkem, to se rozhodně tvrdit nedá. Opráší se pětatřicetiletá francouzská komedie Veselé Velikonoce, vánoční pohádky se dočasně převléknou za posly jara.

A na hlavní svátek, Boží hod velikonoční, se vedle obligátních nedělních pořadů včetně soutěže zpěváků The Voice umístí stylově třeba Vraždy podle Jidáše. Což je průměrný, dvacet let starý krimithriller, ve kterém masový vrah skládá z uřezaných částí mrtvol bizarní tělo, s nímž si hodlá o Velikonocích vyzkoušet znovuvzkříšení Krista.

Jednak dost krkolomný pokus o náboženské téma, jednak slabá kopie slavného filmu Sedm – ale co naděláte, když pod heslem pomlázka se najde leda sportovní dokument Hokejová pomlázka z Vídně, případně folkloristický pořad o malování kraslic?

Ještěže se lze uchýlit na konkurenční kanál k Naději (třebaže titulní přísady obsahuje pramálo).

Tedy k filmu Karla Kachyni, ve kterém Rudolf Hrušínský coby alkoholik a Hana Hegerová jako prostitutka hledají jeden v druhém poslední záchytný bod své existence. Drsně, hrubě, za cenu ran, slz, rozchodů i návratů, přesto způsobem, na nějž se nezapomíná.

Více než půlstoletí stará Naděje sice nepřináší velikonoční příběh, ale nejen po filmařské stránce je stokrát svátečnější a trvalejší než všechny účelové vraždy s biblickými odkazy.

Další tipy z televizního programu