Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oscarová selfie sfoukla Obamu. Pořízení na iPhone tehdy Samsung zatrhl

Seriál
Přesně deset let právě uplynulo od pořízení slavné selfie plné hollywoodských hvězd z předávání Oscarů. Ač za výslednou fotografií, která tehdy na sítích zbořila rekordy, stála okamžitá improvizace moderátorky Ellen DeGeneresové, společnosti Twitter a Samsung v tom tak trochu měly prsty. Příběh nejsdílenější selfie přinášíme v rámci seriálu Slavné fotografie.
Moderátorka oscarového večera Ellen DeGeneresová pořídila nejsdílenější fotku...

Moderátorka oscarového večera Ellen DeGeneresová pořídila nejsdílenější fotku všech dob. (2. března 2014) | foto: Twitter

Jestli se jednalo o nahranou, předem připravenou scénku, dokázali všichni zúčastnění vrcholné herecké umění. To by vlastně asi nebylo divu – kdo jiný by totiž měl být na vyhlašování Oscarů přítomen, než přední herci. Ovšem moment z oscarové noci z 2. na 3. března roku 2014 doslova září spontaneitou.

Ten večer se toho povedlo víc. Moderátorka Ellen DeGeneresová na 86. ročníku udílení nejprestižnějších filmových cen nejprve našňořené hvězdy překvapila rozdáváním pizzy dovezené v tradičních papírových krabicích. Talíře jí pomáhal rozdávat i sám Brad Pitt.

Slavné fotografie

Až v pozdější části ceremoniálu vytáhla svůj mobilní telefon a zamířila k Meryl Streepové sedící v přední řadě. Herečka byla tehdy nominována za hlavní roli ve snímku Blízko od sebe (v originále August: Osage County, což bývá poeticky překládáno i jako Srpen v zemi indiánů). „Meryl, mám nápad,“ oslovila moderátorka slavnou herečku. „Jsi nominována už poosmnácté, což je rekordní výkon. Tak mne napadlo, že bychom mohli zkusit zlomit další rekord s nejvíce retweetovanou fotkou,“ navrhla.

DeGeneresová se tedy naklonila ke Streepové, aby pořídila společnou selfie, když tu herečka naznačila, že by na snímku neměla chybět ani o řadu dále sedící Julia Robertsová. Ta byla za stejný film nominována ve vedlejší roli. Moderátorka ovšem vytušila potenciál předních řad, kde vedle sebe tradičně sedávají nominované hvězdy. „Bradley, Jennifer, Brade, Lupito!“ svolávala moderátorka jednu známou tvář za druhou, až se za jejím zády vytvořil skutečně nevídaný hlouček hollywoodských celebrit. A to třeba včetně Kevina Spaceyho, který měl tehdy ještě tři roky do veřejného zavržení pro obvinění sexuálního rázu.

Ač se DeGeneresová nejdříve nechtěla mobilu vzdát, musela jej nakonec pro velkou skupinu předat v popředí přikrčenému Bradleymu Cooperovi. Byl to tedy on, kdo vyfotil nejretweetovanější fotku všech dob. „Kéž by jen měl Bradley ruku delší. Nejlepší fotografie vůbec,“ napsala moderátorka ke svému tweetu, který hned během přenosu začal – na tehdy velice trendující sociální síti s modrým ptáčkem ve znaku – nabírat kýžená čísla. A hodilo by se to, čerstvě oceněný Jared Leto se totiž na snímek dostal jen polovinou tváře. Angelina Jolie pak tu svoji zakryla mávající dlaní.

Selfie plné zmaru. Antarktida je strašné místo, napsal Scott před smrtí

Dosavadní rekord, který s osmi sty tisíci sdílení držel snímek manželů Obamových z vítězné volební noci roku 2012, překonala oscarová selfie během prvních čtyřiceti minut. Jen za první hodinu nasbírala 1,8 milionu retweetů, za celý jeden den od pořízení pak o další milion víc. Ovšem šířila se dál. Ke květnu roku 2017 se sestava dvanácti hollywoodských tváří honosila 3,4 milionu retweetů. Podle Wikipedie se dodnes s 2,7 aktivními sdíleními drží na šestém místě mezi nejvíce retweetovanými příspěvky vůbec (přičemž tři z pěti příspěvků, které oscarovou selfie předčily, nabízely za sdílení šanci na výhru či odměnu – přehled zde).

„Neostrá, přesvětlená, kompozičně nedokonalá. Přesto se bude o téhle fotce mluvit, protože jen dvě hodiny od jejího uveřejnění na Twitteru přesáhla dva miliony sdílení,“ psali jsme ostatně před deseti lety na iDNES.cz hned po skončení oscarového přenosu. „Svědectví naší doby. Rozmazaný záběr z Oscarů je nejsdílenější fotkou,“ zněl titulek článku, kde je tehdejší novotvar selfie ještě psán v uvozovkách.

Fotografie si samozřejmě vysloužila množství reakcí. Mezi nejznámější parodie patří „simpsonovská“ verze od Matta Groeninga, kde Bradley Cooper ze záběru nohou odstrkuje Homera Simpsona. Nebo ta, kde hollywoodské hvězdy nahradili panáčci z lega.

Autor seriálu Simpsonovi Matt Groening a jeho verze selfie fotky z Oscarů 2014

Kritici pak moderátorku obviňovali, že celá akce byla jen velkou reklamou pro Samsung. DeGeneresová totiž použila telefon Galaxy Note 3, což v kontextu s tím, že Samsung patřil mezi sponzory celého večera, působilo minimálně podezřele. Korejská firma navíc v průběhu večera oznámila, že za každé sdílení fotky poskytne jeden dolar na dobročinné účely. Celkem se takto vybralo asi 56 milionů korun, které dostaly dětská nemocnice a další podobné instituce. Obdarované prý vybírala sama moderátorka.

Slavné selfie ale využila i konkurence. „Kdyby měla Ellen naše G2, mohla tuto fotografii pořídit sama,“ reagoval například hlavní konkurent Samsungu firma LG v narážce na poznámku ohledně Bradleyho ruky. Výsledkem nicméně bylo, že se Samsungu na sítích dostalo nebývalé pozornosti. Firma ovšem jakýkoli předem domluvený kalkul nadále odmítala.

Jak to skutečně bylo, osvětlil až o tři roky později televizní producent a scenárista Fred Graver, který tehdy pracoval pro twitterový TV Team. DeGeneresová měla se vzmáhající se sociální sítí dobré vztahy, takže se domluvila, že pro ni něco během večera udělá. První variantou bylo, že vyfotí selfie s publikem. „Během zkoušek slavnostního večera pak spatřila kartičku se jménem Meryl Streepové, která měla sedět poblíž uličky. Ellen si tak jako jednu z možností vyzkoušela cestu k tomuto místu a pořízení selfie s Meryl,“ popisuje Graver.

Wir schaffen das. Vítací selfie stvrdilo Merkelovou jako „mámu“ migrantů

„A stalo se to, že ten rok Samsung zaplatil hodně peněz, aby se stal sponzorem Oscarů. HODNĚ peněz. Zástupci firmy se účastnili i zkoušek a sledovali Ellen, jak si tento moment nacvičuje... se svým iPhonem. Byli trochu... konsternováni,“ přiznává dále Graver. A protože Samsung věděl, že za chystanou scénkou stojí právě Twitter, zkontaktoval jeho vedení a požádal o drobnou úpravu. „Nechtěli ten moment zabít, ptali se, zda neexistuje nějaká jiná cesta,“ upřesňuje producent.

Výsledkem bylo, že DeGeneresová obdržela ráno před přenosem celou sestavu mobilů od Samsungu. Každý z nich byl nastaven na pořízení selfie, stačilo jen zmáčknout. „Ellen si to v šatně nacvičila a s použitím souhlasila. Ovšem stále ještě nevěděla, zda se pokusí o snímek se Streepovou,“ prozrazuje Graver dále.

Pokračování je už známo, Graver nicméně ještě s pobavením vysvětluje, že pravým důvodem, proč DeGeneresová zprvu nechtěla Cooperovi telefon půjčit, byl ten, že se bála, aby jej uměl ovládat. Nic náročného to ovšem pro herce a režiséra, který se ten večer Oscara za vedlejší roli ve filmu Špinavý trik nedočkal, zjevně nebylo.

Slavné fotografie

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Zavrzal pohorkami a vytáhl kluka s terčem. Ten se Krylovi po letech přihlásil

Detail obalu LP Krylova Bratříčku, zavírej vrátka s ikonickou fotografií Josefa...

Seriál Pětapadesát let v březnu uplynulo od vydání naší patrně nejúspěšnější folkové desky. Debut Karla...

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

„Tak to Palach nechtěl.“ Fotka skauta vyprovodila Čechy do normalizace

Malý skaut Vladimír vzdává hold na pohřbu Jana Palacha. (25. ledna 1969)

VIDEO Seriál Bylo mu teprve třináct, i tak lednové události roku 1969 velmi dobře chápal. Gesto malého skauta na...

Kung-fu šok v Premier League. A Cantonu štvalo, že drzouna nekopl víc

25. leden 1995: Eric Cantona z Manchesteru United se vrhl na stadionu Crystal...

Seriál Kdo ho viděl hrát, vybaví si extravagantního fotbalového génia. Zdvižený límeček u dresu, hlava...

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...