Z filmu Hvězdy v poledne

Z filmu Hvězdy v poledne | foto: Film Europe

RECENZE: Plno záhad a ještě víc sexu v tropech, líčí Hvězdy v poledne

  • 0
Kinobox
60%
Novinka kin Hvězdy v poledne má velkou cenu poroty z Cannes a přístupnost až od patnácti let, protože ústřední dvojice stráví sexem většinu více než dvouhodinového snímku. Naštěstí je na ni pěkný pohled.

Margaret Qualleyová, dědička přirozeného půvabu své matky Andie MacDowellové, hraje poněkud nevázanou rádoby novinářku ze Států, která si z nouze pomáhá prostitucí, Joe Alwyn známý z Favoritky představuje Brita, jenž se zabývá obchody s ropou; údajně.

Oba totiž mohou lhát, přestože po náhodném setkání skončí v posteli: nejprve za peníze, posléze z obapolné osudové lásky, kterou však snímek Claire Denisové předkládá k uvěření jako holý fakt, aniž by dal hrdinům šanci ji prokázat i jinak než vášnivým milováním.

Navíc nejen identita a pohnutky postav zůstávají záhadou. Film vznikl podle knihy Denise Johnsona, který příběh zasadil do 80. let, kdy Nikaragua po revoluci zažívala občanskou válku. Režisérka děj posunula k současnosti, aniž by jej však zakotvila v reálných událostech.

Hvězdy v poledne

50 %

Režie Claire Denisová, hrají Margaret Qualleyová, Joe Alwyn, Benny Safdie

Kinobox: 60 %

IMDb: 5.5

Lehce zmatený divák se pak diví, proč v ulicích a hotelích stále hlídkují vojáci se samopaly, proč dvojici nechce pustit ze země ani místní policie, ani CIA, a proč se ještě přidávají symboly covidové éry od propocených roušek přes měření teploty po testovací stanoviště.

Zřejmě jen kvůli pocitové náladě, která je nejsilnější složkou žánrově rozkolísaného vyprávění a zosobňuje dokonalou antireklamu turistiky v tropech. Dusno, vlhko, ospalá odevzdanost zaháněná rumem připomíná styl děl Grahama Greena.

Malí otrhánci prohánějí míč mezi ruinami, došla kokakola i maso, za sex s důstojníkem je k mání šampon, wifi nefunguje, internet poběží až odpoledne; pouze v mezinárodním hotelu je k mání klimatizace, chlazené martini a švédský stůl pro hosty, jejž dívka obchází jako hladová kočka.

Škoda že se Denisová od modelu erotické romance nepřiklonila více ke špionážnímu thrilleru; až se zdá, že láskou zmalátnělí psanci nemají ke svému dobrodružnému pokusu o útěk ve finále chuť ani sílu. Na rozdíl od protivníků, mezi nimiž upoutají Nick Romano a Benny Safdie.