Plakát komedie Vyšehrad: Fylm

Plakát komedie Vyšehrad: Fylm | foto: Bioscop

PREMIÉRY: Návrat slaví Amélie z Montmartru i Vyšehrad, děti mají Zlouny

  • 1
Mezi hrdiny sedmi novinek kin má výsadní postavení Jakub Štáfek coby fotbalový primitiv Lavi, který ze seriálu přešel do projektu Vyšehrad: Fylm. Z hereček se připomenou Audrey Tatou či Nicole Kidmanová.

V návaznosti na internetový hit vypráví Vyšehrad: Fylm další osudy padlé hvězdy zeleného trávníku. Do nekonečné spirály mejdanů vstoupí dva nové motivy, jednak svatba, jednak osmiletý syn, o jehož existenci neměl Štáfkův nezodpovědný hrdina ani tušení.

Po vítězství na karlovarském festivalu v roce 2001 se Amélie z Montmartru, která se vrací do kin v obnovené premiéře, stala celosvětovým kultem. Získala pět oscarových nominací a po stopách  hravé Pařížanky v podání Audrey Tautou se pořádaly turistické výpravy.

Ze Států přichází dobrodružný historický příběh Seveřan, který v kulisách Islandu 10. století natočil režisér Robert Eggers. Syna krále Vikingů, který ztratil postavení i domov a coby bezejmenný válečník prahne po pomstě, hraje Alexander Skarsgard, jeho matku ztvárnila Nicole Kidmanová.

Plakát komedie Vyšehrad: Fylm

Název Nic k smíchu nese norská tragikomedie, jíž vévodí Odd-Magnus Williamson v roli úspěšného stand-up komika. Během jednoho dne však přijde o svou práci, o milovanou přítelkyni a navíc se dozví, že má nevyléčitelnou rakovinu. Musí se tak naučit znovu smát. 

Nejen děti ocení animovaný příběh Zlouni, celovečerní režijní debut Pierra Perifela. Pětice zvířat se ve stylu Dannyho parťáků baví krádežemi, než je policie dopadne a pošle na převýchovu. Zprvu si na polepšené jen hrají, ale pak hrdinové zjistí, že páchat dobro je vlastně docela těší.

Nabídku novinek završují dva dokumenty. Italský projekt Napoleon – ve jménu umění, jímž provází Jeremy Irons, sleduje vojevůdcovu stopu v kultuře, britský film EOS: Velikonoce v umění hledá příběh smrti a vzkříšení Ježíše Krista v dílech mistrů.