Pavel Ryška | foto: Michal Sváček, MAFRA

Veřejnost považovala Pilaře za otce Rumcajse, říká kurátor. Nakreslil i Večerníčka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Večerníček nám mává z televize už přes půl století, loupežník z lesa Řáholce napravuje křivdy i v digitálním věku. Ale svého autora Radka Pilaře prý tyto ikonické postavy v lecčems omezovaly. „Asi nejvíc mě překvapila neústupnost, s jakou pořád hledal něco nového,“ říká o tomto výtvarníkovi, ilustrátorovi a videistovi „malujícím kamerou“ kurátor Pavel Ryška.

V televizním portrétu, jenž se točil ke sklonku Pilařova života, se autor prezentuje jako „videista“. Znamená to, že mu animovaný Rumcajs s Večerníčkem nestačili?
Myslím, že chtěl mluvit současným jazykem „obrazové doby“ a využívat při tom všech dostupných technických prostředků. Od začátku 60. let se snažil malbu a kresbu propojit s fotografií a filmem, což nebylo nijak snadné, protože filmová technika i materiál byly v tehdejším Československu jen stěží dostupné jednotlivcům, kteří toužili samostatně a svobodně experimentovat. Podobné to bylo později s videem. Pilař s ním začal pracovat jen díky tomu, že se v roce 1984 podílel ve Stockholmu na sérii krátkých filmů a za honorář si pořídil vlastní videokameru. 

Pilařovy skříňky připomínají herbáře nebo krabice s preparáty ze školních kabinetů, ale taky relikviáře. Jsou v nich uložené ostatky matky přírody, fragmenty grafik, nejrůznější řemeslné výrobky i staré fotografie.

Pavel Ryškakurátor

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma