Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Josef Dvořák slaví osmdesátiny. Proslul jako komik, vodník i hlas večerníčků

  6:10
Během kariéry ztvárnil herec Josef Dvořák, který v pondělí slaví osmdesátiny nespočet vodníků. Mezi nimi i nestárnoucího Čochtana ve variaci na Voskovcův a Werichův muzikál Divotvorný hrnec. Hercův záběr je však mnohem širší, jeho role nicméně mají jedno společné: Dvořák je bytostný komik a bavit publikum spolehlivě dokázal už během amatérských začátků.
Herec Josef Dvořák

Herec Josef Dvořák | foto:  Michal Sváček, MAFRA

I proto neměl až na výjimky nikdy příliš štěstí na vážnější role. Hlas umělce, který se narodil 25. dubna 1942, pak dobře znají i dětští diváci, namluvil totiž řadu populárních večerníčků.

Skoro dvě dekády své kariéry strávil Josef Dvořák v pražském Semaforu, za jeho působením v divadle principála Jiřího Suchého ale zůstala určitá pachuť. „Nabídl jsem mu angažmá a považoval jsem ho za kamaráda. Trochu jsem se spletl,“ vzpomínal po letech s hořkostí hlase Jiří Suchý.

Před 15 lety se v médiích dokonce objevily zprávy o Dvořákově spolupráci s StB, on sám ale nařčení odmítá. „Nikdy jsem nikoho neudal. Mám čisté svědomí,“ uvedl před lety Dvořák s tím, že několik schůzek s tajnou policií sice absolvoval, nabídnutou spolupráci ale odmítl.

Po odchodu ze Semaforu v roce 1990 založil vlastní Divadelní společnost Josefa Dvořáka, kde dodnes po celé republice hraje Čochtana i vojáka z inscenace S pydlou v zádech, jež měla premiéru už před čtyřmi dekádami v Semaforu. 

Z původního obsazení však nezůstal – až na Dvořáka – kámen na kameni. Nakonec se po letech usmířili i se Suchým. „Pomyslnou dýmku míru jsme vykouřili nedávno,“ řekl v prosinci 2020 Dvořák, který důvod jejich rozchodu zpětně vidí v tom, že se „přestali na sebe na jevišti těšit“.

S herectvím začínal vyučený automechanik v ústeckém Kladivadle, amatérském souboru z Broumova a Kadaně, který se v roce 1965 usadil v Ústí nad Labem. V divadle, jež muselo skončit začátkem normalizace, působil vedle zakladatele Pavla Fialy a Dvořáka například Jiří Císler a severočeské inscenace získaly celorepublikovou proslulost. 

„Jezdil jsem se na něj dívat a jeho komika mě okouzlovala,“ vzpomínal po letech Jiří Suchý, který nabídl Dvořákovi po zrušení Kladivadla v roce 1971 angažmá.

Místo setkání s Werichem jsem šel na rande, přiznal Josef Dvořák

„Na jeho Polednici v Kytici se dodnes vzpomíná. Právem,“ vzpomněl Suchý před několika lety na jednu z nejslavnějších Dvořákových rolí v představení, které mělo premiéru v březnu 1972. V té době už měl za sebou Josef Dvořák i několik úloh před filmovou kamerou (debutoval v roce 1968 roličkou v neprávem pozapomenutém snímku Čest a sláva režiséra Hynka Bočana), výraznější postavy se mu ale celou kariéru spíš vyhýbaly. 

Za připomenutí stojí nicméně třeba automechanik Béda Hudeček z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje nebo tragikomická postava poručíka Mazurka z filmové verze Švandrlíkových Černých baronů.

Více prostoru dostal Dvořák v televizi, kde si zahrál i bývalého československého letce RAF ve snímku Hřbitov pro cizince, jednu z mála vážných rolí, o to ale v jeho filmografii výraznější. Jinak si ho diváci pamatují hlavně z řady seriálů. 

Stačí vzpomenout montéra Pěnkavu z populární Nemocnice na kraji města, kuchaře Svatopluka Kuřátka z televizního seriálu založeného na principu legendárního kinoautomatu nebo věčně hladového technika expedice Emila Karase z vědeckofantastického seriálu Návštěvníci.

V Pelhřimově natáčeli (zleva) Josef Dvořák, Jiří Datel Novotný, Dagmar Patrasová a Josef Bláha seriál Návštěvníci.

Dvořák – jak jinak než v roli vodníka – se objevil také v pohádkovém seriálu Arabela, výraznou roli měl v Cirkusu Humberto nebo jednom z mála úspěšných seriálů z prvních let televize Nova, Hospodě. 

V televizi byla jeho tvář zejména v 70. a 80. letech k vidění velmi často, uplatnil se také jako moderátor, například soutěže Dva z jednoho města nebo pořadu Šance. 

Nejmenší diváci ho pak znají z dodnes reprízovaných Malých televizních kabaretů, jejichž úspěch má podle Dvořáka jednoduchý důvod. „Děti totiž nemají rády, když se někdo na ně pitvoří. My jsme si s nimi hráli jako kamarád s kamarádem,“ tvrdí.

A snad ještě více než Dvořákovu tvář znají děti – ale také dospělí – jeho hlas. Namluvil totiž celou řadu večerníčků, které patří do zlatého fondu české televizní tvorby. 

„Mám moc rád Maxipsa Fíka, Boba a Bobka nebo Včelí medvídky. Hlavně ale mám radost, že baví i dnešní děti. To vidím i na svých vnoučatech,“ vyjmenoval tři nejznámější animované seriály před několika lety sám Josef Dvořák, kterému se přes nespornou popularitu vyhýbala oficiální ocenění. Před dvěma roky ho nicméně prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

9. června 2017

Autor:
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

28. dubna 2024

Premium Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...