Jana Ševčíková má cenu kritiků i akademiků za film Opři žebřík o nebe | foto: Petr Topič, MAFRA

Vyhrály Bratrství a Čáry, čestnou cenu má režisérka Jana Ševčíková

  • 0
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava vyhlásil vítěze 25. ročníku. Národní soutěž vyhrálo Bratrství, mezinárodní slovenské Čáry. Cena za přínos světové kinematografii připadla Janě Ševčíkové.

Bratrství, které vzniklo v italsko-české koprodukci a vyhrálo soutěž Česká radost i cenu za kameru, sleduje osud a vývoj postojů tří bosenských bratrů, jejichž otec, radikální kazatel, si odpykává trest za účast v syrské válce a terorismus. Každý ze synů se sám rozhoduje o své cestě.

 V českém klání porota ocenila zvláštním uznáním Očistu a Přípravy filmu T., cenu za střih má portrét kritika Síla, za zvuk studentský snímek  Milý tati a studentská porota odměnila film Opouštět Počátky.

Sekci Opus Bonum opanovaly slovenské Čáry, zachycující tep moderního velkoměsta v ulicích současné Bratislavy. Zvláštní uznání má dokument Když jsi tady se mnou, z regionu střední a východní Evropy uspěl projekt  Pro mě jsi Ceaușescu, vyznamenaný i za kameru a za nejlepší debut.

Cenu diváků získalo Nebe, přinášející pohled Tomáše Etzlera na Čínu, čestná pocta patřila Janě Ševčíkové, která má Českého lva za dokument Opři žebřík o nebe a do jejíž filmografie patří také díla Gyumri, Svěcení jara, Starověrci či Jakub.

Festival pokračuje i po závěrečném ceremoniálu, a to v online podobě, která následující dva týdny nabídne více než stovku filmů z programu letošního ročníku. Až do 3. listopadu bude Ji.hlava dál vysílat živé streamy.