James Foley dorazil do Varů

Původně se chtěl stát lékařem, ale nakonec se začal věnovat filmu. Nechybělo málo a americký režisér James Foley, v současnosti jedna z neočekávanějších zahraničních osobností 38. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, mohl ošetřovat pacienty v nemocnici. Padesátiletý rodák z Manhattonu přicestoval na festival v sobotu večer, aby uvedl svůj poslední snímek Chladnokrevně, jenž bude součástí sekce Horizonty.

James Foley se narodil v roce 1953 v New Yorku. Už během studií na Jihokalifornské univerzitě připoutal pozornost svými snímky Silen Night a November. Debutoval v roce 1986 generačním příběhem Reckless na doporučení zkušenějšího kolegy Hala Ashbyho.

Ještě ve stejném roce natočil krimithriller podle skutečných událostí At Close Range, jímž se definitivně zapsal do povědomí diváků. Do svého dalšího díla s názvem Kdo je ta holka? obsadil tehdy začínající zpěvačku Madonnu. Na začátku devadesátých let adaptoval román Jima Thompsona Až po setmění, miláčku kde účinkovala i Rachel Wardová.

Nečekaný úspěch přinesl přepis dramatu Davida Mameta Glenrarry Glen Ross z roku 1992 s Al Pacinem v hlavní roli. Do filmové řeči poté převedl i další Mametův román Konkurenti.

Do Foleyho filmografie dále patří vesměs úspěšná díla: Two Bits (1995), Fear (1996), The Chamber (1996) a krimipříběh The Corruptor (1999). V televizi natočil jednu z epizod kultovního seriálu Městečko Twin Peaks.

Posledním Foleyho uměleckým počinem je snímek Chladnokrevně, v němž vytvořili hlavní role Edward Burns a hollywoodská legeda Dustin Hoffman. Burns ztěsnil úlohu ambiciózního mladíka Jaka Viga, který si svými schopnostmi dokázal vytvořit ve svém oboru solidní pozici.

Jeho naoko seriózní jednání však dokáže prokouknout jen málokdo. Jake je totiž špičkovým profesionálním podvodníkem, jenž úzkostlivě dbá na to, aby se vyvaroval jakýchkoliv chyb jako je přehnané sebevědomí.

Jednoho dne však tvrdě narazí, když si pro své plány vybere zdánlivě neškodného postaršího muže, z někož se postupně vyklube rafinovaný pobočník mafiána Winstona Kinga.

Za svůj omyl musí Jake tvrdě zaplatit protislužbou, a tak hlavní hrdina z donucení za pomoci četných kompliců a sličné kapsářky Lilly rozjíždí velkolepý podnik. Ten však chce překazit zkušený agent FBI Gunther Butan, který je kriminálnímu činu na stopě. Nikdy nekončící hra na kočku a na myš tak může pokračovat.

Edward Burns ve filmu režiséra Jamese Foleyho Chladnokrevně.Fotografie z filmu režiséra Jamese Foleyho Chladnokrevně.Fotografie z filmu režiséra Jamese Foleyho Chladnokrevně.Americký režisér James Foley na tiskové konferenci v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.Fotografie z filmu režiséra Jamese Foleyho Chladnokrevně.