Mobil - ilustrační foto

Festival kvůli pirátům zakázal mobily

  • 17
Po zákazu fotoaparátů a videokamer došlo na filmových festivalech i na mobilní telefony. Moderní přístroje jsou totiž schopny, byť ne příliš kvalitně, pořizovat pirátský záznam představení.

Patrně první zákaz mobilních telefonů v promítacích sálech vydal Skotský filmový festival v Edinburghu.

Prohlídce neunikl podle internetového serveru Edinburgh News ani slavný představitel Froda z Pána prstenů Elijah Wood a jeho kolega Richard Grant.

Filmoví distributoři na skotském festivalu najali bezpečnostní agenturu, jejíž pracovníci odeberou při vstupu na festival jakýkoli přístroj schopný nahrávání, tedy fotoaparát, videokameru a nově i mobilní telefon.

Nová generace mobilů totiž dokáže pořizovat již vcelku slušné fotografické snímky a pár minut nepříliš kvalitního videozáznamu.

"Filmový průmysl se zaměřuje na boj s pirátstvím a vždy se snažíme chránit záběry ještě před americkou premiérou, protože tahle chvíle je pro piráty nejcennější. Tihle lidé jsou zločinci podrývající britskou a světovou kinematografii, takže považujeme opatření za správná," uvedla mluvčí britské organizace na ochranu autorských práv Charlotte Tudorová.

Britská federace proti porušování autorských práv odhaduje ztráty způsobené britskému filmu nelegálním kopírováním děl na 450 milionů liber ročně.

Stejná americká organizace tvrdí, že pokoutně vypálené nosiče DVD připraví americký filmový průmysl ročně v přepočtu o 72 miliard korun.