Herec David Švehlík nehraje v režii Dana Svátka poprvé. | foto: Dan Materna, MAFRA

Dva otcové, jeden Stockholmský syndrom. David Švehlík hraje kriminalistu

  • 3
Poté, co režisér Dan Svátek natočil s Davidem Švehlíkem v roli alkoholika Úsměvy smutných mužů, obsadil jej znovu do hlavní úlohy. Ve dvoudílném filmu České televize Stockholmský syndrom mu dal roli kriminalisty, kterému jeden výstřel změní celý život.

„Je to herecky vděčný hrdina, protože je svým způsobem na dně. Ztratil práci, rozešel se s manželkou i s dcerou, a to vše proto, že použil ve vypjaté situaci služební zbraň. Což je u policisty automatismus, pochopitelný, ovšem nešťastný,“ popisuje Švehlík výchozí situaci.

V ní se dostane do konfliktu s majitelem psa, jenž napadl jeho dceru, a muže v podání Martina Fingera neúmyslně postřelí tak, že zraněný skončí na vozíku a střelec mu po návratu z vězení musí platit odškodné – anebo zachránit invalidovu dceru.

„Těšil jsem se, že o pauzách budu mít na rozdíl od ostatních vždycky kde sedět, ale popravdě jsem pak z vozíku raději utíkal, kdykoli to jen šlo,“ přiznal Finger.

O své filmové dceři, již hraje Elizaveta Maximová a která stráví několik let v zajetí, kde získá titulní závislost na pachateli, dodal s nadsázkou, že „díky maskérům už nemusela nic hrát“.

Rozhodně nemusela hýřit slovy. „Už na čtených zkouškách se text škrtal, podle psycholožky totiž lidé s takovým zážitkem už ani nemluví, protože tolikrát marně volali o pomoc,“ vysvětlila herečka, která upoutala pozornost už v thrilleru Spravedlnost.

„Podobnost mezi oběma tituly spočívá v tom, že nikdo tu není černobílý, můžeme s postavami chvíli sympatizovat a vzápětí jimi opovrhovat, nebo naopak,“ shrnula herečka, kterou doplní Zuzana Mauréry nebo Martin Pechlát.

Režisér Dan Svátek považuje blízký vztah s herci za nutnost. „Po Úsměvech smutných mužů jsem věděl, že David Švehlík je nejlepší volba jak pro výsledek, tak pro náladu při natáčení. Může to znít sobecky, ale i my chceme při práci zažívat radost,“ shrnuje tvůrce dramatu, v jehož pozadí stojí obchod s bílým masem.