Jacobowski a plukovník

Jacobowski a plukovník - fotografie z představení | foto: Divadlo Na Fidlovačce

Töpfera okouzlí divoká „srdcová dáma“

Jejich osudy se střetnou za mimořádných událostí. Vznikne z toho setkání zajímavé přátelství? Pražské divadlo Na Fidlovačce představí hru Jacobowski a plukovník.

Dramatický konflikt v Jacobowském a plukovníkovi vychází především z protichůdnosti titulních hrdinů.

Ve svých charakterech i názorech jsou natolik rozdílní, že jejich soužití, natož spolupráci, si za normální situace nelze vůbec představit.

Jenomže okolnosti, za kterých se ti dva náhodně setkají v Paříži v červnu 1940, jsou tak mimořádné, že jsou proti své vůli nuceni sdílet načas společný osud.

Do popředí se postupně dostává nadčasový příběh o lásce a přátelství. Poněkud excentrická Francouzka Mariana, plukovníkova "srdcová dáma", pochopitelně okouzlí i Jacobowského.

Právě "nenapravitelný optimista" Jacobowski, do něhož autor vložil své životní zážitky, je hlavním nositelem humoru. Jeho laskavost, životní moudrost i sebeironie dokážou mnohdy zvrátit zdánlivě tragickou situaci v pravý opak.

V této komedii uvidí diváci v hlavní roli Tomáše Töpfera. V roli plukovníka se představí Petr Rychlý, v dalších rolí Tereza Baberová, Eliška Balzerová, Pavel Nečas a další.

Scénu navhl Milan David, kostýmy připravila Sylva Zimula Hanáková, hudbu složil Ondřej Brousek. Premiéra je naplánovana na čtvrtek 24. listopadu.