Divadlo evropských regionů - Emília Vašáryová a Juraj Kukura na festivalu Divadlo evropských regionů. | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Na diváky čeká horor i Nohavica

Divadelní fiesta čili 11. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové vstupuje do druhé poloviny. Festival je v mnohém atypický – neslouží jen jako výkladní skříň těch nejuznávanějších a kritiky stvrzených inscenací, ale důraz klade na rozmanitost a bohatost.

A nebojí se ani experimentů, ani poctivého lidového divadla, jaké v neděli přiveze nuselská Fidlovačka.

Letošní ročník zatím zážitky až marnotratně hýří. Publikum aplaudovalo již v úvodu hereckým výkonům Juraje Kukury a Emílie Vášáryové v zahajovacím představení hry Edwarda Albeeho Koza aneb Kdo je Sylvie?, nadšeného ohlasu se dostalo Divadlu v Dlouhé a jeho kabaretu Prévert–Bulis či Lišce Bystroušce uherskohradišťského Slováckého divadla. 

"Máte tu velmi dobré publikum a to, že je tak dobré, je jistě důsledek zdejšího festivalu. Je to stále ta samá písnička: festival je od toho, aby se lidé naučili mít rádi kvalitní divadlo, a ne lacinou zábavu. Také na Slovensku máme problém, že lidé si zvykli chodit na herce, které znají z televize, a ne na samotné divadlo," říká Juraj Kukura.

Dobré divadlo lze najít i v open air programu ochotníků a poloamatérů, například u scény DNO a jejího Parise či dojemné klauniády Cirkus, na kterou se do stanu s kapacitou osmdesáti míst snažilo dostat téměř pět stovek diváků.

V Cirkusu dosahuje hradecké DNO svých vrcholů – jako by se u principála DNA a tvůrce představení Jiřího Jelínka sešli najednou Charles Chaplin, hrdinové komedie dell’arte, ruští klauni, panoptikum z Felliniho filmů či písní Toma Waitse.

Děti mají jarmareční pohádky s "výchovnou notou", pivní skauti v žíznivých festivalových nocích bezpočet výčepů, kritici vášnivě debatují a všechny scény od Klicperova divadla po Drak jsou – jak by řekl Jiří Voskovec – napráskané po střechu.

Co diváky čeká v druhé polovině? Trilogii svých inscenací na festivalu uzavře režisér a pravidelný host přehlídky Sergej Fedotov s hororem Panočka podle Gogolovy povídky Vij, v dekoracích inscenace Těšínské nebe odehraje koncert Jaromír Nohavica.

Společenskou reportáží je Frongoch o komplikovaném vztahu Irů a Velšanů.  "Uvědomujeme si paralely mezi českou a velšskou historií v tom smyslu, že naše kultury se musely opakovaně znovu nalézat," říká režisér představení Frongoch Ian Rowlands.

Domácí Klicperovo divadlo se blýskne Albeeho Třemi velkými ženami v režii Pavla Krejčího a Akvabelami Davida Drábka v režii Vladimíra Morávka, Drak Alenkou zamilovanou i novinkou Josefa Krofty Jak si hrají tatínkové. Festival uzavře 30. června koncert Vladimíra Mišíka.