Jiří Suchý si k narozeninám vyrazil medaili.

Jiří Suchý si k narozeninám vyrazil medaili. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nejsme kámoši Putina, vysvětlil Suchý náhlé stažení Nižního Novgorodu

  • 121
Jiří Suchý na poslední chvíli změnil dlouho plánovanou premiéru novinky Nižní Novgorod. Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině a vpádu ruských jednotek se rozhodl neuvádět muzikál vycházejí z ruských reálií a kultury. Divákům pátečního a sobotního uvedení místo toho nabídl improvizovaný program.

Změnu uvádí pražské Divadlo Semafor na svých stránkách. „My, co pamatujeme bratrskou pomoc, které se nám dostalo v srpnu 1968, jsme se rozhodli počínaje 25. únorem 2022 nahradit naši komedii Nižní Novgorod improvizovaným pořadem, který jsme nazvali Tulipán vadne. Premiéra se koná, ale jinak, než jsme zamýšleli.“

Sám Jiří Suchý důvod změny vysvětlil Českému rozhlasu v pořadu Mozaika. „Hra Nižní Novgorod je sice silně namířená proti bolševické revoluci v roce 1917, ale Rusko tam ještě za cara vyznívá velice kladně. Není tam intrikán, záporná postava. A já jsem najednou měl pocit, že by mohl v divácích vzniknout názor, že jsme kámoši Putina,“ popsal Suchý.

„Nechci ublížit Rusům, kteří za nic nemůžou a třeba demonstrují v různých městech, ale není doba na uvedení takového muzikálu,“ dodal autor a režisér novinky, který v ní měl i vystupovat.

Improvizovaný pořad Tulipán vadne divákům nicméně některé úseky původně plánované premiéry nabídne, „aby diváci věděli, o čem je řeč“. Jak upozornila ČTK, název pořadu odkazuje k textu známé semaforské protiválečné písničky Tulipán, kde se zpívá „Když výstřel padne, voják se kácí, tulipán vadne, barva se ztrácí, i kytka pozná, že bitva hrozná životu nesvědčí“.

Jiří Suchý

Prvního improvizovaného večera se jako divák zúčastnil i historik Pavel Kosatík. „Otevřely to dvě písničky v Suchého podání, Jó, to jsem ještě žil a Tulipán. Takhle na dálku psané to může vypadat, že to byl třeba jenom nějakej zopakovanej starej patos a tak, ale houby, tím Suchým, těma divadelníma prknama a veškerým tím semaforským etherem se to bleskově rozdýchalo tak, že jsem měl hned brejle plný bekotu,“ uvedl historik na svém facebookovém profilu.

Muzikál Nižní Novgorod s hudbou Ferdinanda Havlíka napsal Jiří Suchý ještě před revolucí, k divákům se ale dostal až v roce 1992. Autor se jej po více než pětadvaceti letech rozhodl předělat a doplnit. Jeho uvedení nicméně musel několikrát posunout kvůli covidu a lockdownům. Páteční premiéra po třiceti letech tedy měla být definitivní tečkou za dlouhým obdobím odkladů.

Pro aktuální situaci na Ukrajině se ovšem Suchý rozhodl muzikál opět trochu přetvořit. „Bylo by mi líto souboru, který čtvrt roku velice usilovně pracoval a teď by to mělo přijít vniveč,“ řekl ještě legendární divadelník Českému rozhlasu.

Začátkem roku Jiří Suchý oznámil, že se jeho divadlo postupně vrátí k původní myšlence sedmi malých forem, ze které vznikl název Semafor. V programu tak postupně dostanou svůj prostor žánry hudební komedie, divadlo poezie, historie písniček, jazz, výtvarné umění, film a volný žánr. „Divadlo se stane tím, čím bylo na začátku,“ uvedl v lednu šéf a zakladatel slavné scény.

Bez zábradlí se otevře

Ač je až do konce března zavřené, udělá pražské Divadlo Bez zábradlí v pátek 4. března výjimku a uvede speciální reprízu novinky Iliada. „I přes avizovanou uzavírku jsme se rozhodli zorganizovat benefiční představení. Divadlo Bez zábradlí pociťuje potřebu Ukrajině a jejím občanům v těchto těžkých chvílích aktivně pomoci. Výtěžek poputuje na organizaci Člověk v tísni na humanitární pomoc Ukrajině,“ uvedla mluvčí scény Nikol Kouklová. „Dramatizaci Homérovy Iliady, jednoho ze základních literárních textů naší civilizace, divadlo uvedlo v září 2021.Současné události potvrzují, jak aktuální tento po tisíce let vyprávěný příběh stále je,“ dodala pražská scéna.

Karel Heřmánek mladší v představení Iliada