Stát navrhuje méně dotací na památky

Olomouc - Městům s památkovými rezervacemi a zónami se nelíbí nový rozpočet státu. Ten počítá s menšími penězi do programů na údržbu a opravy památek. Stát například vyčlenil do Programu regenerace městských památkových rezervací a zón na příští rok 240 milionů korun. Přitom letos věnoval o 60 milionů více. K památkám se tak díky programu dostalo 780 milionů korun.

"Chceme jednat s poslanci, aby v dalším projednání rozpočtu přidělili památkám více peněz. Nynější stav by znamenal zastavení některých už rozjetých oprav," uvedl viceprimátor Olomouce Pavel Horák, který je předsedou Sdružení historických sídel ČR.

Olomouc získala z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón peníze například na opravy hradeb nebo kostela sv. Michala.

Stát krátil také Program záchrany architektonického dědictví. Namísto letošních 350 milionů korun je v rozpočtu na rok 2002 navrženo 300 milionů.

Z tohoto programu Olomouc dostala čtyři miliony na rekonstrukci sloupu Nejsvětější Trojice, který byl zapsán do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

,